Her gün yiyin! Yaz günlerinde susuzluğu gideriyor, uzun süre tok tutuyor

Editör:
- Güncelleme:
Her gün yiyin! Yaz günlerinde susuzluğu gideriyor, uzun süre tok tutuyor
SAĞLIK Haberleri

Yaz mevsiminde şüphesiz çoğumuzda terleme ve su kaybıyla birlikte sıvı ihtiyacı artıyor. Peki, susuzluğu gidermek için suyun yanı sıra hangi besinler tüketilmeli? Uzmanı tek tek sıraladı.

Vücudun bütün hücrelerinin sağlıklı çalışabilmesi için belli bir su yüzdesine sahip olması gerekir. Halsizlik, yorgunluk, eklemlerde ağrı, baş ağrısı, kabızlık, hatta anlam verilemeyen yemek yeme isteğinin dahi kaynağı susuzluk olabilir. Diyetisyen Buket Ertaş, “Sıcak günlerde susuzluğumuzu tabii ki bol su ve mineralli su ile gidermeliyiz. Fakat var olan suyu muhafaza etmek ve hatta katkıda bulunmak için doğru gıdaları tercih etmek şart” diye konuştu, susuzluğu gideren gıdaları ve faydalarını anlattı.

KABAK HEM KALORİSİ DÜŞÜK HEM SU İÇERİĞİ YÜKSEK

İçeriğinin neredeyse yüzde 95’i su olmasının yanı sıra düşük kalorili. Özellikle içeriğinde bulunan lutein, betakaroten gibi antioksidanlarında genel ve göz sağlığına faydası oldukça fazladır. Şeker içermediği için susuzluğa katkı konusunda meyvelerden üstün.

Her gün yiyin! Yaz günlerinde susuzluğu gideriyor, uzun süre tok tutuyor

SALATALIK, VÜCUTTAKİ ATIKLARI GİDERMEYE DE YARDIMCI

Halk arasında kabuklarını yüzümüze koyarak bakım yapmak senelerdir alışılagelmiş bir alışkanlık. Salatalık, yüzde 95 oranında su içermesinin yanı sıra, vücuttaki atıkları gidermeye ve cilt tahrişini azaltmaya yardımcı olan anti-enflamatuar bileşikler açısından zengindir. Düşük kalori içeriği, lezzeti, yüksek su içeriği sayesinde yaz salatalarında, akşam atıştırmalıklarının vazgeçilmezlerden biridir.

KARPUZU KAHVALTIDA TERCİH EDİN

Yaz aylarının en çok tercih edilen meyvesi olan karpuz aynı zamanda diyetlerin de vazgeçilmezi. Su içeriği yüzde 92 olan karpuz, likopen ve diğer zengin antioksidan bileşiklerini de içeriyor.

Karpuzun soğuk şekilde tüketilebilmesi ayrıca sıcaklık hissinin de giderilmesine yardımcı olur. Ancak şeker içeriğine dikkat etmekte fayda var. Özellikle diyabetik kişilerde ya da kan şekeri regülasyonu sıkıntılı olan hastalarda früktoz içermesi sebebiyle tüketimi sınırlı olması gerekir. Hipoglisemi riski olan hastalarda acıkıldığında hem kan şekerini yükseltmek hem de serinlemek için su oranı yüksek olan karpuz gibi meyveleri tüketmek kan şekeri dengesinde dezavantaj olabilir. Karpuzun en güvenli tüketimi kahvaltıyla beraber bir dilim şeklindedir.

ŞEFTALİ TOKLUK SÜRESİNİ DE UZATIR

Lif oranının yüksek olması sayesinde şeftali tokluk süresini uzatır. Ayrıca içerdiği klorojenik asit sayesinde diyabet gibi kronik hastalıklara karşı korunmada da yarar sağlar. Burada önemli olan porsiyon kontrolüdür. Günde bir porsiyon meyve hakkımızı bir orta boy şeftali ile değerlendirebiliriz.

Her gün yiyin! Yaz günlerinde susuzluğu gideriyor, uzun süre tok tutuyor

DOMATES VE MARULUN LİF ORANI DA ÇOK YÜKSEK

Yüzde 96 oranında su içeriğine sahip marul ve yüzde 94’ü su oranına sahip domates de yaz sofralarının şahane eşlikçileri arasında yer alıyor. Bu iki ürün de susuzluk hissini azaltmada yardımcı oluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...