Her gün tüketiyoruz, risklerini bilmiyoruz! Adeta tehlike saçıyorlar

Düzenleyen:
Her gün tüketiyoruz, risklerini bilmiyoruz! Adeta tehlike saçıyorlar

SAĞLIK Haberleri

Her gün severek tükettiğimiz bazı yiyecekler, tedbirleri elden bıraktığımızda adeta zehir saçıyor. FDA (Food and Drug Administration) tarafından yayınlanan listede bazı yiyecekler sıralandı ve bu yiyeceklerin doğru temizlenip tüketilmediği takdirde sağlığımız için oldukça tehlikeli olabilecekleri iddia edildi.

Her gün tükettiğimiz yiyeceklerdeki tehlikelerin ne kadar farkındayız? Özellikle pandemi dönemi sonrası dışarıdan alınan sebze ve meyvelerin hijyenine büyük önem gösteriliyor ancak bazı yiyeceklerin hem boğulma gibi tehlikelere hem de iyi pişirilmediğinde zehirlenmelere yol açabileceği biliniyor. 

FDA'nın yayınladığı liste sonrası alışveriş yaparken iki kere düşüneceksiniz! Risk gurubundaki yiyeceklerin iyi temizlenmiş ve bakterileri etkisiz hale getirilmiş şekilde tüketilmesini öneren FDA, bu yiyeceklerin doğru tüketilmediği takdirde zehir saçtığı iddia ediyor. Aynı zamanda bazı yiyeceklere olan alerjilerde ve hassasiyetlerde de son yıllarda artış yaşanıyor. İşte tüketirken dikkat edilmesi gereken yiyecekler...

1- YER FISTIĞI

Besin alerjilerine bağlı ölümlerin başında yer fıstığa alerjisi olanlardan kaynaklanıyor. Time'ın haberine göre 1997 ile 2002 yılları arasında, çocuklarda, yer fıstığı alerjisinin görülme sıklığı iki katına çıktı.

2- YUMURTA

Yumurta, pek çok insanın temel besin maddelerinden biridir. Ancak, Health.com'a göre, 'salmonella salgınları'nın büyük bir kısmı yumurta tüketimiyle ilişkili. Yumurtaların içinde üreyebilen bu zararlı bakteri, doğru tüketilmeyen yumurtalar aracılığıyla insanlara bulaşabiliyor. Bu yüzden yumurtaları iyi pişirmek ve buzdolabında muhafaza etmek gerekiyor. Çiğ yumurta içeren mamulleri tüketmemek de alınabilecek önlemlerden.

Her gün tüketiyoruz, risklerini bilmiyoruz! Adeta tehlike saçıyorlar

3- KAHVE

Kahve, pek çoğumuzun günlük hayattaki olmazsa olmazlarından ancak kahvenin pek çok risk taşıdığını da söylemek gerek. Dişlerde sararma, uykusuz geceler ve vücudun su seviyesindeki azalmalar gibi birtakım etkilerin yanı sıra, sıcak kahvenin deriyle teması halinde meydana gelebilecek üçüncü derece yanıklar gibi bir takım ciddi etkiler de söz konusu.

4- SOSİS

Yapılan araştırmalara göre, çocuklarda boğulma tehlikesi arz ediyor. 10 yaş altı çocuklarda görülen beslenmeye bağlı boğulmaların yüzde yirmisi sosisler yüzünden meydana geliyor.

5- TON BALIĞI

Dünya üzerinde en yaygın tüketilen balık türlerinden olan ton balığı da risk grubuna dahil. Özellikle beyaz renkli türleri fazla tüketildiğinde, içerdiği yüksek cıva nedeniyle hamile ve çocukların sinir sitemi gelişimini olumsuz etkileyebiliyor.

Her gün tüketiyoruz, risklerini bilmiyoruz! Adeta tehlike saçıyorlar

6- MANTAR

Doğada yetişen mantarlar türlerinden bazıları, zehirlenmelere ve hatta ölüme yol açabiliyor. Kendi bahçenizde dahi bulabileceğiniz bazı mantarlar halüsinatif etkiye neden olurken, bazıları ölüme kadar giden çok daha ciddi zararlar teşkil edebiliyor. Güvenli olduğuna emin olmadığımız mantarları tüketmemek gerekiyor.

7- YEŞİL SEBZELER

Kıvırcık lahana, en popüler yeşilliklerden biri, ancak aynı zamanda FDA'nın listesinde ilk sırada yer alıyor. Yalnızca lahana değil; marul, ıspanak, roka gibi çiğ tükettiğimiz diğer yeşillikler de aynı listede en tehlikeli yiyeceklerin başını çekiyor. Gıdalara bağlı salgınlar ve hastalıklar söz konusu olunca, Koli Basili gibi bakteriler nedeniyle fatura en çok yeşilliklere kesiliyor. Bu yüzden, yeşillikleri tüketmeden önce mutlaka iyice yıkamak gerekiyor. 

8- İSTİRİDYE

Pahalı restoranların çok aranan lezzeti, İstiridyeler; doğru tüketilmediğinde pek çok hastalığa neden olabiliyor. İstiridyeler, okyanus tabanına yapışıp sudaki planktonları süzerek beslenirler. Eğer filtreledikleri su kirliyse, İstiridyenin kendisi de kirlenmiş olur. Yakalanıp servis edilme sürecinde de doğru adımların izlenmesine dikkat etmek gerekiyor. Örneğin az piş ya da çiğ tüketildiğinde ciddi rahatsızlıklara neden olabiliyor. (Roza)

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...