Her derde deva… Hücreleri yeniliyor, yorgunluğu alıyor!

Düzenleyen:
Her derde deva… Hücreleri yeniliyor, yorgunluğu alıyor!

SAĞLIK Haberleri

Ekşi tatların sofrada daha çok kullanılması gerektiğini söyleyen Sağlıklı Yaşam Uzmanı Pelin Bozkurt Bilgiç, sumak çayının düzenli tüketilmesini tavsiye ediyor. Peki, sumak çayı nedir, faydaları nelerdir, sumak çayı nasıl hazırlanır? İşte detaylar…

Ekşilik yiyecek ve içeceklerde dengeleyici bir görev  üstleniyor. Ekşinin, diğer tatları yumuşatıp zenginleştirdiğini siz de fark etmişsinizdir. Tatlıya baymasın diye sıkılan 1-2 damla limon gibi… Tuzun tadını arttırmak için eklediğiniz bir kaç ekşi damla, daha az tuz kullanmanızı sağlar. Baharatlı yemeklerin çok baskın olmamaları için yine bir ekşi arayışına geçeriz. Koyu yeşilliklerin acımtrak, buruk tadını yine ekşi tat ile destekleriz.

BİRÇOK AMAÇ İÇİN KULLANILIYOR

Ekşi bize ferahlığı, tazeliği hatırlatır. Limon, narenciyeler, sirke en çok kullandığımız ekşi lezzetler. Ancak bir ekşi var ki bazılarımız çok kullanırken kimilerimiz unuttu: Sumak. Bu baharat yemeğe kendine has bir ekşilik kazandırır. İster toz olarak baharat gibi, ister tanesiyle sumak suyu hazırlayıp sos niyetine. Çiğ köftenin içine baharatı dengelemek için, ciğerin yanındaki çiğ kuru soğanı sumakla ovup  servis ederek soğanın acılığını almak, hatta kokusunu bastırmak için ekleriz. Salatanın sosuna sumak eklendiğinde herkes farkı fark eder. Humus yaparken de üzerine rengini öne çıkartması için ekleyebiliriz. Mor-kırmızı doğal rengi yemeğe hoş bir görüntü de katar.

YORGUNLUK VE STRESİ AZALTIYOR

Sumağın sğlığımıza da çok katkısı var. Özellikle sumak ekşisi suyu gıda zehirlenmelerinde zehrin vücuttan atımını hızlandırır. Yorgunluk ve stresi azaltır. Hücre yenileyici etkisi de gözlemlenmiş. Antioksidandır, antienflamatuardır yani iltihaplarla savaşır.

SUMAK EKŞİSİ SUYU NASIL HAZIRLANIR?

Sumak; kuru baharat olarak gördüğünüz gibi kullanım alanları sınırsız. Ancak sıvı olarak da kullanmak çok doğru bir yöntem olabilir. Tane halindeki sumağı  kaynamış suda  15 dakika kadar bekletip tanelerini  de  süzerek kullanıma hazır hale getiririz. Daha sonra hava almayan cam bir kavanozda güneş görmeyen bir yerde saklayalım. İçerken çok ekşi gelirse bal ile tatlandırabilirsiniz. Limon eklemeyin, yeteri kadar ekşi olduğundan içimi iyice zorlaşır.

Her derde deva… Hücreleri yeniliyor, yorgunluğu alıyor!Sumak, grip ve soğuk algınlığı başta olmak üzere vücutta görülebilen enfeksiyon hastalıklarıyla savaşır.

GARGARA YAPILDIĞINDA BOĞAZ AĞRISINI KESİYOR

Sumağı toz olarak kullanacaksak da diğer baharatlarda olduğu gibi nemsiz ortamda cam kaplarda güneş almayacak şekilde saklayalım. Yemeklerde kullanacağımız gibi sağlığımıza destek olmak adına; boğaz ağrısına iyi gelmesi için gargara yapabiliriz. Alırken  güvenilir markalardan almaya özen gösterelim. Benzer renkte başka bitkilerle, hatta kırmızı mercimek kabuğunu limon tozu  ile ekşiterek sahte sumak yapabiliyorlar. Kronik bir rahatsızlığınız varsa içmeden önce mutlaka  doktorunuza danışın.

SUMAK ÇAYI NASIL YAPILIR?

1 bardak su

1 tatlı kaşığı sumak

1 dal nane veya 1 çay kaşığı kuru nane 

15 dakika demlendirerek sindirimi rahatlatmak için düzenli olmamak kaydı ile tüketebiliriz.

SUMAKLI SALATA SOSU TARİFİ

1 limon kabuğu rendesi

1 küçük diş sarımsak rendesi

1/2 çay kaşığı kimyon

1/2 çay kaşığı kişniş

1/2 çay kaşığı hardal tozu 

1 limon suyu

1 yemek kaşığı sumak

1 yemek kaşığı nar ekşisi

1 çay bardağı zeytinyağı

Cam kavanoza koyup, ağzını kapatıp iyice çalkalayın. Bu karışımı 1 hafta dolapta muhafaza edip kullanabiliriz.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...