Hapşırık mevsimi başladı: Her 4 kişiden biri alerjik

- Güncelleme:
Hapşırık mevsimi başladı: Her 4 kişiden biri alerjik

Sağlık Haberleri

Her yaşta görülebilen alerjiler özellikle bahar aylarında artıyor. Dört kişiden birini etkileyen bu hastalığı tamamen iyileştiren bir tedavi henüz yok. Ancak bazı tedbirlerle belirtileri hafifletmek mümkün…

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Bahar ayları ile birlikte polen alerjisi ve saman nezlesi olarak bilinen mevsimsel alerjileri yeniden baş göstermeye başladı. Çevremizde hapşıran, burnu akan, gözleri kan çanağı gibi dolaşan kişilerin sayısı arttı.  Türkiye’de her dört kişiden birinde alerjik hastalıkların bulunduğunu söyleyen uzmanlar, toplumun yaklaşık yüzde 20 ila yüzde 40’ının alerjik nezleye sahip olduğuna işaret ediyor.

SAMAN NEZLESİ ASTIMA DÖNEBİLİR

Alerjilerin bağışıklık sisteminin zararsız bir maddeye karşı aşırı duyarlı bir tepki göstermesi sonucu meydana geldiğini Koç Üniversitesi Hastanesi Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Dr. Tuğçe Yakut “Hayatı kabusa çeviren alerjiler her mevsim görülebilir. Ancak bahar aylarında polenlerin artması yüzünden, polene bağlı saman nezlesi gibi şikâyetler daha sık görülür. Saman nezlesi olan kişilerin yüzde 30 ila 50’sinde astım hastalığı görülmektedir. Alerjik nezle düzenli tedavi edilmezse, kronik astıma dönebilir. Sık olarak orta kulak iltihabı ile kronik sinüzit yapabilir” dedi.

ANNEDE VARSA ÇOCUKTA DA ÇIKABİLİR

Alerjilerin genellikle genetik yatkınlık ve çevreyle ilgili faktörlerin bir araya gelmesi sonucunda ortaya çıktığına işaret eden Dr. Yakut; hava kirliliği, sigara dumanı, beslenme, stres gibi faktörlerin de alerji gelişmesine sebep olacağını söyledi. 

BELİRTİLER KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİR

Alerji belirtilerinin, kişiden kişiye, kişinin bağışıklık sistemi tepkisine ve alerjinin türüne göre değişebileceğini hatırlatan Dr. Yakut, en sık görülen belirtilerin burun akıntısı, burun-boğaz kaşıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı; Alerjik rinit veya saman nezlesi olarak bilinen burun şikâyetleri olduğunu bildirdi. Alerjilerin gözleri de etkilediğini vurgulayan Dr. Yakut “Gözlerde kızarıklık, sulanma, kaşıntı ve şişme; alerjik konjonktivit olarak adlandırılan göz belirtileri olabilir. Nefes darlığı, hırıltılı solunum, öksürük göğüs sıkışması; astım gibi solunum sistemi belirtileridir. Özellikle çok yoğun olarak  alerjiye sebep olan alerjenemaruz kalırsanız vücudunuz aşırı bir reaksiyon gösterebilir. Bu aşırı reaksiyon alerjik rinit gibi görülürken, hasta astım krizine girer” ve daha ciddi sonuçlar oluşabilir” dedi.

AŞI ÜÇ YIL UYGULANMALI

Bahar alerjisinin tamamen yok edilmesi mümkün değil. Ancak hastaların takip edilmesi ve şikâyetlerin kontrol altına alınması başka hastalıkların tetiklenmesini önlüyor. Bu yüzden tedavinin genellikle belirtileri hafifletmeye ve hayat kalitesini artırmaya yönelik olduğunu hatırlatan Dr. Yakut “Alerjik rinit tedavisi, alerjenlere maruz kalmayı azaltmayı, ilaçları ve bazı durumlarda immünoterapiyi (alerji aşısı) içerir. Alerji aşısı hastanın alerjisinin olduğu tespit edilen maddenin belli aralıklarla ve giderek artan dozlarda verilerek bağışıklık sisteminin bu alerjene alıştırılmasını sağlayan tedavi yöntemidir. İmmünoterapinin üç yıldan önce kesilmesi tedavinin eksik kalmasına sebep olur. Bu durum hastayı daha fazla alerjik hâle getirebilir. Bu sebeple aşı mutlaka üç yıl süresince uygulanmalıdır” diye konuştu.

10 ADIMDA ALERJİDEN KURTULUN

1- HEPA filtreli süpürgeler kullanarak evi haftalık olarak süpürün.

2- Yastık, yorgan, battaniye, yatak gibi ürünleri pamuk yün gibi malzemeler yerine sentetik, hipoalerjenik malzemelerle değiştirin.

3- Mümkünse halıları kaldırın veya temizlenebilir veya yıkanabilen kilimlerle değiştirin. 

4- Çarşaflarınızı haftalık olarak 60 derecede yıkayın. Ev tozu akarı geçirmeyen nevresim kılıfları tercih edebilirsiniz. 

5- Evdeki nem seviyesini yüzde 50’nin altında tutarak, ev tozu akarları ve küf sporları gibi alerjenlerin büyümesini önleyin.

6- Bahar alerjiniz varsa, polen miktarının düşük olduğu zamanlarda (genellikle sabah erken saatler veya akşam saatlerinde) egzersiz yapmayı tercih edin ve gerektiğinde kapalı alanlarda egzersiz yapın.

7- Yüksek polen zamanlarında dışarıda geçirilen süreyi sınırlayın.  

8- Dışarıdan eve döndüğünüzde kıyafetlerinizi değiştirin ve duş alın, böylece polen ve diğer alerjenlerin ev içinde yayılmasını önleyebilirsiniz.

9- Sigara dumanı ve hava kirliliği, alerji semptomlarını kötüleştirebilir. Bu tür ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun.

10- Özellikle belirtilerin yoğun olduğu dönemlerde ilaç tedavinize düzenli olarak devam edin ve diğer tedavi seçenekleri için alerji uzmanına danışın.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...