Hayat kalitenizi arttırmak için mutlaka yapmanız gerekenler

- Güncelleme:
Hayat kalitenizi arttırmak için mutlaka yapmanız gerekenler
SAĞLIK Haberleri

Hastalıklar, kalabalıklar derken birçok insan artık hayat kalitesinin düştüğünü söylemeye başladı. Uzmanlar hayat kalitesinin arttırmak için kişilerin mental sağlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor. Peki hayat kalitemizi arttırmak için neler yapmamız gerek? Mental sağlık ne demek? Mental sağlığı etkileyen durumlar neler? İşte sağlık uzmanlarından merak edilen tüm sorulara cevaplar…

Son yıllardan kalabalıkların ve hastalıkların artması ile insanların hayat kaliteleri düşmeye başladı. Hayat kalitesinin düşmesi ile sağlık sorunları ortaya çıkmaya başladı. Konunun uzmanları mental sağlığın hayat kalitesini oldukça etkilediğini söylüyorlar. Mental sağlığı bozan etmenler neler? Hayat kalitemizi arttırmak için neler yapmalıyız… İşte detaylar

Sağlıklı bir hayat insan ömrünün ne kadar kaliteli olacağını belirler. Sağlığı yerinde olan biri hayattan çok daha fazla zevk alır. Kendisine sevdiği şeyleri yapma imkânı sunar, yaşamının genç, yetişkin ya da yaşlı yıllarını hakkını vererek geçirir. Ancak buradaki sağlık yalnız fiziksel sağlıktan ibaret değildir. Mental sağlık kişinin hayatını belki de fiziksel durumundan çok daha fazla etkileyen bir durumdur.

Akıl sağlığı anlamına gelen bu kavram kişinin zihninde olan bitenlerin dışa vurumunun bir toplandığı bir çatı niteliğindedir. Kişinin gündelik hayatındaki davranışları, yaşadığı beklenmeyen olaylara karşı tepkisi onun mental durumunu gözler önüne serer. İnsanın ailesiyle ve arkadaşlarıyla olan ilişkisi de akıl sağlığının somut hallerinden biridir.

Psikolojik pek çok hastalık mevcuttur. Bipolar, şizofreni, kişilik bozukluğu gibi birçok hastalık psikoloji kapsamında incelenen ve ilaç ya da terapi ile tedavi edilen rahatsızlıklardır. Bu hastalıkların birçoğu doğuştandır. Ancak kişinin mental durumunu yaşadığı hayat belirler.

Herkesin hayatı farklıdır. Aynı evin içinde, aynı anne baba tarafından yetiştirilen ikiz kardeşlerin hayatı bile birbirinden farklıdır. Şartlar, karakter, duygular, çevre ve daha birçok şey insanın zihnini etkiler. Düşüncelerin dolanıp durduğu bu zihinlerin sağlıklı kalması için kişinin kendisine dikkat etmesi gerekir.

Ama önce mental sağlık nedir sorusunun cevabını daha ayrıntılı bir şekilde öğrenerek zihindeki durumu çözümleyelim.

Hayat kalitenizi arttırmak için mutlaka yapmanız gerekenler

MENTAL SAĞLIK NE DEMEK?

İnsanın sağlığını koruması için yapması gereken şeyler vardır. Soğuk havalarda üşütmemek için kalın giyinir. Boğazının şişmesini önlemek için dondurma yedikten sonra ılık su içer. Dişlerinin çürümemesi için düzenli olarak fırçalar. Fiziksel sorunların önüne bu gibi yollarla geçmek mümkündür. Mental sağlık için de aynı özeni gösteren bir kişi çok daha kaliteli bir hayat yaşar.

Mental, akıl anlamına gelir. Akıl sağlığı ise kişinin ruhsal ve duygusal açıdan dengeli bir durumda olmasını ifade eder. Kişi ne çok toktur ne de çok aç. Duyguları abartıdan uzak, orantılı bir şekilde vuku bulur. Olaylara karşı tepkisi karakterine uygundur. Denge, akıl sağlığını en iyi özetleyen kelimelerden biridir. Çünkü zihinsel olarak sağlıklı olan bir insan kişiliğine uygun, kendisini tatmin eden ölçüde davranır.

Doğuştan gelen bazı psikolojik rahatsızlıklar dışında kişi bu denge sınırının içinde değilse mental açıdan bir probleme sahiptir. Ki bu çok olası bir durumdur. Çünkü hayatın akışı insanın zihnini mutlaka etkiler. Kişinin hoşuna gitmeyen ya da kaldıramadığı bir durum bu sağlığı bozar.

Ancak kişinin bilinçli olması bu sorunun önüne geçer ya da iyileşme sürecini hızlandırır. Kişinin akıl sağlığı düzgün olduğu sürece kişi hayatından zevk alır. Arada birkaç şikâyete, serzenişe sahip olsa bile bunlar onun mental sağlık sınırlarına göre yaşanır. Bu sınırlar kişinin hayat kalitesi için büyük bir önem taşır.

Hayat kalitenizi arttırmak için mutlaka yapmanız gerekenler

MENTAL SAĞLIK NEDEN ÖNEMLİDİR?

İnsan toplumsal bir varlıktır. Bunu ünlü filozof Aristoteles ‘zoon politikon’ kavramıyla açıklar. Aristo insanı toplumsal hayvan olarak adlandırır. Aileden okula, işten arkadaş ortamına pek çok alanda insan diğer insanlar ile karşılaşır. Bu toplumsal yapı içinde kaliteli zaman geçirmenin en önemli sırrı; mental sağlık.

İnsan düşünen bir varlıktır. Zihni düşüncelerle kaplıdır. Bu düşünceler onun karakterini ve davranışlarını oluşturur. Akıl sağlığı yerinde olan bir insanın karakteri düzgün, davranışları ise yerli yerinde olur. Böylece insan sosyal hayata dahil olarak istediği gibi zaman geçirir.

Fakat insanın mutlu olması için illa her zaman toplum ile iç içe olmalı diye bir kural yok. Kişi tek başınayken de verimli vakit geçirme becerisine sahiptir. Hoşlandığı faaliyetleri gerçekleştirerek hayatını renklendirme imkanı vardır. Ancak bunları metal açıdan sağlıklıysa yapar.

İnsanlar ömürleri boyunca mutlu olmak zorunda değildir. Mutsuz olmak da mutluluk kadar kişinin hakkıdır. Fakat sonrasında toparlanmak kişinin sağlıklı olduğunu gösteren bir unsurdur.

Kişinin mental durumunu etkileyen pek çok şey vardır. Bunlardan biri de kişinin ne kadar dengeli beslendiğidir. Çünkü beden ve zihin bir bütündür. Bedenin tükettikleri zihni de etkiler. Bu etkinin nasıl olacağına konusunda karar ise kişinin kendisine aittir.

Hayat kalitenizi arttırmak için mutlaka yapmanız gerekenler

MENTAL SAĞLIK VE DENGELİ BESLENME ARASINDAKİ İLİŞKİ

Dengeli beslenme bedenin sağlığını etkileyen bir durumdur. Organların daha verimli çalışmasını sağlar. Kişinin daha sağlıklı bir yaşam sürmesine aracı olur. Mental sağlık da bu beslenme biçimiyle doğru orantılıdır.

Vücudun günlük olarak alması gereken bir enerji vardır. Bu enerji çeşitli mineraller ile sağlanır. Kişiden kişiye değişen bu mineral oranı vücudun dinç kalmasını sağlar. Bu dinçlik sayesinde kişi mental olarak da kendisini canlı hisseder. Bedeninin durumu kişinin ruh sağlığında mutlak vuku bulur.

Beslenmesi dengeli olan bir kişi kilo açısından da daha rahat bir hale gelir. Düzgün beslenme sayesinde zayıflayan ya da daha ideal bir kiloya ulaşan kişi görünümünden memnuniyet duyduğu için de mental açıdan hoş hisseder.

Ayrıca düzgün beslenmek sindirim sistemini rahatlatan bir durumdur. Dolayısıyla kasılmayan bir sindirim sistemi kişinin bedenen ve zihnen daha ferah hissetmesini sağlar. Doğru besin tüketiminin insan zihni üzerindeki etkisi olumludur. Ama olumsuz olan şeyler de ne yazık ki mevcuttur.

MENTAL SAĞLIĞI BOZAN ETMENLER

Herkesin farklı bir hayatı vardır. Yaşayış biçimi, aile yapısı, içinde bulunduğu şartlar, fiziksel görünümleri, çevreleri farklıdır. En aynı görülen kişiler bile belli farklılıklara sahiptir. Bu yüzden herkesin mental sağlık durumunu bozan etmen farklılık gösterir.

Bazı insanlar yaşam şartlarından dolayı metal açıdan bozukluk yaşar. Zamanla biriken, sonrasında dışa yansıtılmaya başlanan sorunların birçoğu hayattaki ailevi, ekonomik ya da sosyal şartlar sebebiyle oluşur.

Aniden meydana gelen olaylar da kişinin mental durumunu etkiler. Kaza, ayrılık, ölüm gibi durumlar kişide şok etkisine sebebiyet verme ihtimali taşır.

Dengenin kilit olduğu akıl sağlığı doğuştan gelen problemler dışında bu gibi dış etmenler yüzünden bozulma ihtimali taşır. Bu durum için ise sorun ister doğuştan olsun ister sonradan uzman bir doktorun yardımı alınmalıdır. Böylece kişi daha kaliteli bir yaşam sürmek için mental sağlığına tekrar kavuşur.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/ 

https://eczaneden.com/ 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...