Guatrdan saç dökülmesine birçok sorunun nedeni: Eksikliği hasta ediyor! Vücut üretmiyor, doğru miktarda besinlerle alınmalı

Düzenleyen:
Guatrdan saç dökülmesine birçok sorunun nedeni: Eksikliği hasta ediyor! Vücut üretmiyor, doğru miktarda besinlerle alınmalı

SAĞLIK Haberleri

İyot, son derece faydalı bir mineral ancak vücut tarafından üretilemiyor. Besinler yoluyla dışarıdan alınan iyot, sağlığımız için önemli rol oynuyor. Peki, iyot nedir, ne işe yarar, iyotun faydaları neler? İyot eksikliğinde hangi problemler görülüyor? İyot eksikliği için ne yemeli?

İyot, özellikle yeni doğan bebeklerin gelişimi için faydalı bir mineral. Ancak yaşamın tüm evrelerinde sağlık açısından da vazgeçilmez. İyotun günlük alınması gereken miktar, yaşa ve metabolizmanın ihtiyacına göre farklılık gösterebiliyor. Deniz ürünleri iyi bir iyot kaynağı olmakla birlikte; yumurta, et ve süt ürünlerinin iyottan zengin olduğu biliniyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Başak Karbek Bayraktar, iyot mineralinin faylarından bahsediyor ve iyot içeren besinleri sıralıyor.

BİRÇOK PROBLEM İYOT EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLANABİLİR

-Boynun önündeki şişlik veya guatr, iyot eksikliğinin en yaygın bir belirtisidir. 

-Saç ve cilt hücrelerinin yenilenmesi konusunda anahtar rolü olan iyotun eksikliğinde saç dökülmesi ve cilt kuruluğu gibi belirtiler görülebilir. 

-Kadınlarda adet döngüsünün düzenlenmesi görevini de yürüten iyot eksikliğinde ağır ve düzensiz adet dönemleri yaşanabilmektedir. 

GÜNDE NE KADAR İYOT ALMALIYIZ?

Günlük alınması gereken iyot miktarı, yaşa ve ihtiyaç durumuna göre değişebilmektedir. Bununla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği rakamlar şu şekildedir; 

Bebekler 90 μg/gün (0-59 ay)

Çocuklar: (6-12 yaş): 120 mikrogram/gün

Çocuklar: (>12 yaş) : 150 mikrogram/gün

Ergenler ve yetişkinler: 150 mikrogram/gün

Hamile ve emziren kadınlar: 250 mikrogram/gün

İYOT HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

İyot, vücut tarafından üretilemeyen bir element olduğu için dışarıdan alınması gerekmektedir. İhtiyaç duyulan iyotun sağlanması için asıl kaynak iyotlu rafine tuzdur. Ancak deniz ürünleri de iyi birer iyot kaynağıdır. Çoğu deniz ürününe göre iyot içeriği daha düşük olmakla birlikte yumurta, et ve süt ürünleri de bitkisel gıdaların çoğundan daha zengindir. Ek gıdaya başlama dönemindeki bebeklerde yeterli iyot alımı sağlamak için, evde yapılan ve piyasada satılan ek mamaların /gıdaların mutlaka iyot içermesine dikkat edilmelidir.

Yaygın besinsel iyot kaynakları şu şekilde sıralanabilir:

  • İyotlu rafine sofra tuzu
  • Peynir
  • Tuzlu su balıkları
  • İnek sütü
  • Su yosunu (esmer su yosunu, kırmızı deniz otu ve nori dahil)
  • Yumurta
  • Kabuklu deniz hayvanları
  • Dondurulmuş yoğurt
  • Soya sütü
  • Soya sosu

KAYA TUZU YERİNE İYOTLU TUZU TERCİH EDİLMELİ

1997-1999 yılları arasında Türkiye’de iyot eksikliği ile ilgili yapılan taramalarda ortaya çıkan tablonun ardından ülkemizde tüm sofra tuzlarının zorunlu olarak iyotlanması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bu uygulama ile şehir merkezlerinde büyük oranda çözülen iyot sorununun kırsal kesimlerde devam ettiği bilinmektedir. Rafine edilmeyen, içeriği net olarak bilinmeyen veya diğer katkı maddelerinin doğal ya da yapay olarak eklendiği, kaya tuzu, gurme tuzları gibi tuzlar yerine iyotlu tuz önerilmektedir. Aksi doktor tarafından belirtilmedikçe mutlak iyotlu rafine tuz kullanılmalıdır.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...