Görme yeteneğini artıran baharat... 1 tutam tüketmek bile yeterli oluyor

Bir Hint baharatı olan safranın görme yeteneğini artırdığı ortaya çıktı. Türk mutfağında da kullanılan safran, düzenli tüketildiğinde gözleri kartal gibi keskin yapıyor.
İtalya’da bilim insanlarının yaptığı ve sonuçları paylaşılan bir araştırmaya göre, her gün 20 mg safran baharatı alan insanların 3 ayda görüş mesafelerinin arttığı tespit edildi. Günümüzün en faydalı baharatlarından biri olarak gösterilen safran, körlüğün sebebi olarak gösterilen sarı nokta hastalığına yakalanma riskini de azaltıyor.
Safran (Crocus sativus), süsengiller familyasından, sonbaharda çiçek açan, çiğdem cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi türüdür. Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir. Safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilir. Türkiye'de ise Safranbolu'da üretilir.
SAFRANIN FAYDALARI
NTV’de yer alan bir haberde; safranın faydaları paylaşıldı. İşte bilmeniz gerekenler…
- Potasyum bakımından zengin olan safran kan basıncını sağlıklı seviyelerde tutmaya yardımcı olur.
- Antioksidan özelliği nedeniyle solunum rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Depresyon, kaygı, hafıza kaybı ve nörolojik hastalıklara karşı koruma sağlar.
- C vitamini, magnezyum, demir, potasyum yönünden zengin olan safran aynı zamanda kan şekeri seviyesini düzenler.
- Analjezik özelliklere sahip olan safran tümörlerin büyümesini azaltır.
- Yaşa bağlı görme kalitesi düşen bireylerde görme keskinliğini arttır ve katarakt oluşumunu önler.
- Bronşiyal astım belirtileri ile iltihabı da hafifletir.
- Adet söktürücü, iştah açıcıdır.
SAFRAN NASIL KULLANILIR, TÜKETİLİR?
Türk mutfağında daha çok pilav ve et yemeklerinde tercih edilen bu eşsiz baharat, sütlü tatlılarda ve zerdede de kullanılır. Kendine has rengi ve kokusuyla ayrıca tavuk yemeklerine lezzet katar. Yemeklere altın gibi sarı renk veren safranın çayını hazırlayıp tüketmek de mümkün.
SAFRAN ÇAYI NASIL YAPILIR?
Safran çayı yapmak için gerekli malzemeler şöyle;
-6-7 yaprak safran bitkisi ya da 1 çay kaşığı baharatı
-1 çay kaşığı bal
-Su
Safran çayını yapmak için büyük boy cezveye su doldurup ocakta ısıtın. Su kaynamadan hemen önce safranı içine ekleyin. Ocağı açıp suyu kaynatın. Kaynadıktan sonra altını kapatıp demlenmesini bekleyin. Bir süzgeç yardımıyla süzüp bardağa boşaltın. Ilındıktan sonra 1 çay kaşığı bal ekleyin. Çayınız artık içilmeye hazır, afiyet olsun.
Fotoğraflar: Pixabay, Envato Kaynak: NTV, Youtube Derleme: turkiyegazetesi.com.tr