Gebe okulu ile sağlıklı doğuma hazırlık

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Gebe okulu ile sağlıklı doğuma hazırlık

Sağlık Haberleri

Türkiye Hastanesinde gerçekleştirilen gebe okulu projesine baba adayları da katılabiliyor. Bilimsel çalışmalar, babaların da gebelik ve doğum sürecinde annenin yanında bulunmasının, bebeğin zihinsel gelişimine destek olduğunu ortaya koyuyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

ürkiye Hastanesi tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen gebe okulu projesi sayesinde anne adayları doğuma sağlıklı hazırlanıyor. Anne adaylarını normal doğuma yönlendirmek, anne sütünün önemini vurgulamak ve sağlıklı bir gebelik süreci geçirmelerini sağlamak üzere ücretsiz olarak düzenlenen gebe okuluna katılan hamileler arasında normal doğum oranları artıyor. Gebe okulları artık eşli olarak da düzenleniyor. Baba adaylarının da katıldığı programlarda ise doğum korkusu daha çok azalıyor, normal doğum oranları yükseliyor.

MEZUNLARIN ÇOĞU NORMAL DOĞUMU TERCİH EDİYOR

Gebe okulları Sağlık Bakanlığı politikaları tarafından da destekleniyor. Türkiye Hastanesi Gebe Okulunu açarken dünyada ve ülkemizde bu konuda yapılmış 10 akademik çalışmayı incelediklerini söyleyen Hemşirelik Hizmetleri Müdiresi Aysel Sağlam “Bizim için kıymetli bir proje. Türkiye Hastanesi olarak Anne Dostu Hastane olma yolunda ilerlediğimiz bu süreçte ‘bilinçli anneler, kolay doğumlar’ sloganımızla her daim annelerimizin destekçisiyiz. Anne adaylarında doğum korkusu yüksek. Bilimsel çalışmalar, gebe okullarına giden anne adaylarının büyük bir çoğunluğunun normal doğum yaptığını, korku ve endişelerinin azaldığını gösteriyor. Biz de günlük pratiğimizde bunu görüyoruz” dedi.

BİLİNÇLİ GEBE DAHA AZ SANCI ÇEKİYOR

2018 verilerine göre Türkiye’de normal doğumun yüzde 48, sezaryen doğum oranlarının yüzde 52 olduğunu belirten eğitim hemşiresi Betül Merve Erol, gebe okulunun hedefinin bilinçli hamileler yetiştirmek olduğunu söyledi. Erol, eğitimde neler yapıldığını şöyle anlattı:

"Gebe okulunda; kadın doğum uzmanlarımız tarafından gebelik ve doğum fizyolojisi, gebelikte günlük hayat, normal doğum, sezaryen doğum, gebelik kontrollerini anlatırken hastanemizin psikolog ve psikiyatri uzmanları gebelik ve doğum psikolojisi ilgili olarak bilgi veriyor. Beslenme ve diyetetik uzmanımız, gebelik ve lohusalıkta beslenme konusunu; ebelerimiz, emzirme danışmalarımız ve bebek hemşirelerimiz; emzirme, anne sütünün önemi, lohusalık bakımı, bebek bakımı ve aile planlaması hakkında bilgi veriyor. Ayrıca fiziksel egzersizler, doğum ağrısı ile baş etme metotları hakkında uygulamalı eğitim de gerçekleştiriliyor."

Gebe okulu ile sağlıklı doğuma hazırlık

BABA ADAYLARI DA SÜRECE KATILMALI

Eşlerin gebelik ve özellikle de doğum sürecinde önemli bir rolü olduğunu söyleyen Aysel Sağlam bu sebeple gebe okullarının eşli olarak düzenlendiğine dikkat çekti. Gebelik ve doğum sırasında babaların sürece katılımının, çocukların zihinsel, sosyal gelişimi ve sağlığının iyileşmesine katkı sağladığına değinen Sağlam, “Baba desteği anne üzerinde motivasyonu arttırırken, yeterlilik duygusunu da geliştiriyor. Annelerin süreçte yalnız olmadığını hissetmesi sağlıklı doğum için son derece önemlidir. Eğitim alan baba adaylarının eşle birlikte kontrollere daha fazla gittiğini, bebek bakımı ve gebelik sürecinde eşlere daha fazla destek olduklarını görüyoruz” diye konuştu. 

HAMİLELİKTE EGZERSİZ ŞART

Eğer risk yoksa hareketli bir hamilelik geçirmek doğumun daha rahat yapılmasını sağlıyor. Hamilelik sırasındaki en faydalı ve en risksiz egzersizlerin başında yürüyüşün geldiğini söyleyen fizyoterapist - hemşire Selcan Büker “Hamileliğin ilk üç aylık döneminde, hafif tempolu yürüyüşlerle egzersizlere başlamak en konforlusudur. Yolunda giden bir gebelikte omurgayı güçlendirecek sırt egzersizleri ve pelvik tabanı güçlendirecek çömelme egzersizleri düzenli olarak yapılabilir. Hekim onayı ile eğitmen kontrolünde hamilelik dönemi boyunca pilates de yapılabilir” tavsiyesinde bulundu. 

'BEBEĞİME BAKABİLECEK MİYİM' KORKUSU BÜYÜK

Çoğu annenin bebeklerinin bakımı konusunda kaygı duyduğunu ifade eden Gebe Akademisi Koordinatörü Semra Şen “Yeni anneler doğumdan sonra bebeğime bakabilir miyim, sütüm gelir mi gibi birtakım korkular taşır. Hastanemiz bu süreçte ebeveynlerimizi yalnız bırakmayıp doğum öncesi uzmanlarımız tarafından gebe okulunda, doğum sonrası hastanede kaldığı süreçte bebek hemşirelerimizce eğitim verilirken; taburculuk sonrasında ise ilk bir hafta içerisinde alanında uzman bebek hemşirelerimiz, aileleri evinde ziyaret ederek 2 saat süren uygulamalı bebek bakımı eğitimi veriyor.

Gebe okulu ile sağlıklı doğuma hazırlık

EĞİTİMLİ GEBENİN NORMALDOĞUM KORKUSU AZALIYOR

 Anne adaylarımızda sıkça karşılaştığımız psikolojik problemlerin; doğum korkusu, ağrıyı yönetememe kaygısı olduğunu anlatan Türkiye Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selin Çetinkal “Diğer problemleri, anne olmanın getirdiği sorumluluklardan kaynaklı endişe, doğum sonrası bebek bakımı ve anne sütü ile beslemede yetersizlik şeklinde sıralayabiliriz. Literatürde doğum öncesi eğitimlerin doğum korkusunu azalttığı görülmektedir. Gebe okulumuz ile anne ve baba adaylarımızın korku ve kaygılarını azaltmayı hedefliyoruz” dedi.  

14 KİLODAN FAZLA ALMAYIN

Gebelikte önemli olan fazla gıda almak değil, dengeli besin tüketimidir. Üç ana öğün arasında ek öğünler alınarak enerji ihtiyacının karşılanması gerektiğine işaret eden Türkiye Hastanesi Uzm. Dyt. Esra Mutlu “Bir gün içerisinde bütün besin gruplarından çeşitli olarak gıda alımı çok önemlidir.  Çok yağlı kızartma, içeriği bilinmeyen paketli gıdalardan uzak durulmalıdır. Hamilelik boyunca dengeli beslenme ile 10-14 kilodan fazla almadan sağlıklı bir süreç geçirilmelidir” dedi. 

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...