Fıtık ağrıları hayatınızı karartmasın

Fıtık ağrıları hayatınızı karartmasın
SAĞLIK Haberleri

Bel ağrısıyla birlikte kalça ve bacak ağrısı bel fıtığı hastalarının en çok şikâyet ettiği konuların başında geliyor.

Belden bölgesel uyuşturma, acil ameliyat gerektirmeyen, aynı zamanda fizik tedaviye de cevap vermeyen, ağrısı belirgin olan hastalarda etkin bir tedavi yöntemi olarak kullanılıyor.Bel ağrısıyla birlikte kalça ve bacak ağrısı bel fıtığı hastalarının en çok şikâyet ettiği konuların başında geliyor. Fıtık ağrıları artık "Epidural steroid enjeksiyonu tedavisi" olarak bilinen belden bölgesel uyuşturma ile tedavi edilebiliyor. "Epidural steroid enjeksiyonu tedavisi"nin acil ameliyat gerektirmeyen, aynı zamanda fizik tedaviye de cevap vermeyen, ağrısı belirgin olan hastalarda etkin bir tedavi yöntemi olarak kullanıldığını söyleyen Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Klinik Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Gündüz "Bel fıtıklarının büyük bir kısmının tedavisi cerrahi değildir. Bu nedenle tanı konulduktan sonra ilk 2 hafta içerisinde genellikle cerrahi dışı tedavileri deneriz. 1-2 hafta süren ilaç tedavisi, kısa süreli istirahat ve buna ilave olarak fizik tedavi yapılmasına rağmen hastanın yakınmaları devam ediyorsa hastaya epidural steroid enjeksiyonu tedavisini öneriyoruz" dedi.
Uygulamanın lokal anestezi altında 15-20 dakika süren bir girişimle yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Hakan Gündüz, yöntemle ilgili olarak şunları anlatıyor: "Epidural enjeksiyon, ağrıya yol açan baskının oluştuğu bölgeye, görüntüleme yöntemleri altında ulaşılarak, steroid ve lokal anestezik gibi ilaçların verilmesi işlemidir. Amaç, o bölgede diskin sinir üzerindeki baskısı sonucu ortaya çıkan ödemin azaltılması, sinir üzerindeki baskının kaldırılmasıdır."
Prof. Dr. Hakan Gündüz, epidural enjeksiyonun bel fıtığına bağlı ağrıların tedavisinde etkili bir çözüm olmasına rağmen ülkemizde az sayıda yapılmakta olduğunu söylüyor.

Sırt üstü yatın fıtık olmayın

Prof. Dr. Hakan Gündüz, bel fıtığından korunmak için günlük hayatta alınması gereken tedbirleri şu şekilde sıralıyor:
- Otururken belinizin boşlukta kalmamasına dikkat edin. Gerekirse belinizi bir yastıkla destekleyin.
- Masa başında çalışıyorsanız dik oturun. Her 30 dakikada bir ayağa kalkarak esneme hareketleri yapın.
- El çantası yerine sırt çantası kullanın.
- Fazla kilolarınızdan kurtulun. Her fazla kilo, omurgaya ve fıtığa binen yükü arttırmaktadır.
- Sağ veya sol tarafa yatmak yerine sırt üstü uzanın. Yatağınızın çok yumuşak olmamasına dikkat edin ve yüz üstü yatmayın.
- Bel bölgesini güçlendiren egzersizleri düzenli olarak yapın.
Ziyneti Kocabıyık

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...