Faydalı diye kana kana içiyor ve soframızdan eksik etmiyorduk! Tarhana çorbasının bilinmeyen zararları

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Faydalı diye kana kana içiyor ve soframızdan eksik etmiyorduk! Tarhana çorbasının bilinmeyen zararları

SAĞLIK Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Hasta olanlara hangi çorba verilir sorusunun cevabı, Anadolu mutfağının vazgeçilmezi tarhana çorbası. Peki, tarhana çorbasının yararı kadar zararı da olduğunu biliyor muydunuz? İşte tarhana çorbasının bilinmeyen zararları…

Anadolu mutfağının vazgeçilmez tatlarından birisi olan tarhana çorbası lezzeti kadar yararları ile de en çok sevilen, tercih edilen çorbalardan birisi. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tüketilen ve “her derdin devası” olarak nitelendirilen tarhana çorbası hakkında beslenme ve diyet uzmanışaşırtıcı bir uyarı da bulundu. Beslenme uzmanı tarhana çorbası hakkında bebek ve çocuklar için besleyici değerlerinin yetersiz olduğunu belirterek, hastalara da bu çorbanın içirilmemesi gerektiği ifadelerini kullandı.

BEBEKLERİN İÇTİKLERİ İLK ÇORBA

Tarhana çorbası bilinen yararlarından dolayı bebeklerin ilk ek çorbalarından birisi olarak görülmektedir. İçinde bulunan domates, yoğurt ve biberden dolayı oldukça besleyici bir çorba olduğu düşünülür. Uzman Diyetisyen Işın Sayın tarhana çorbası ile ilgili “Evet, tarhanada domates ve yoğurt vardır, ancak beyaz un o kadar baskındır ki; 1 çorba kaşığı tarhanaya karşılık 1 su bardağı su bile bazen az gelir. Gerçekçi olmak gerekirse yararlı içerikten çok, beyaz unun sakıncalarından söz etmek mümkün. Herkesin ezbere söylediği bir bilgiyi yıkmak zordur. Ancak tarhanayı daha sağlıklı hale getirmek için beyaz una biraz yakından bakmak gerekiyor. Düşünün ki; buğday tanesi kabuk, liflerinden, tüm faydalı kısmından ve hatta ruşeyminden ayrıştırılıyor, dövülüp öğütülüyor. İçine beyazlatıcı kanserojen bileşikler ekleniyor. Böylece beyaz un elde ediliyor. Toplumda insulin direnci ve hipoglisemi sorunu çok yaygın. Bu hastalıkların tedavisine eklenen ilaçlar (oral antidiyabetikler ve/veya akarbozlar) beyaz un ile buluşunca; tedavi edici etkisi ortadan kalkıyor, ilaçların yan etkileri hortluyor. Dahası, 'tatlıyı bıraktım, sakinleştim' deseniz bile beyaz undan elde edilen bir çorba sinsice tatlı tat bile vermeden, kan glukoz seviyenizi olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Faydalı diye kana kana içiyor ve soframızdan eksik etmiyorduk! Tarhana çorbasının bilinmeyen zararları

“HASTALARA TARHANA ÇORBASI VERMEYİN”

Hastaların iyileşmesi için verilen çorbalardan birisi olan tarhana çorbasının geleneksel yöntemlerle pişirildiğinde hastada farklı bir rahatsızlıklar görülebileceğini ifade eden Uzm. Dyt. Işın SayınToplumda geniş sayıda hastada, tarhanayı takip eden saatlerde: Aniden şiddetli acıkma, tatlı veya unlu mamül tüketme arzusu, tahammülsüzlük, uyku bozuklukları, esneme nöbetleri, halsizlik, zihinsel bulanıklık, odaklanma güçlüğü, sinirlilik, duygusal hassasiyet ve alınganlık, öfke kontrolünün elden çıkması gibi reaktif hipoglisemi ile uyumlu belirtiler de beraberinde hortlayabiliyor. Reaktif hipogliseminizin ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak bu belirtilerin bir kısmı ortaya çıkabilir. Sadece insulin direnci ve hipoglisemide yanlış bir çorba değildir tarhana ve beyaz unlu çorbalar. Adet düzenleyici, antidepresan, kortizonlu ilaç tedavisi, menapoz ve polikistik over sürecindekiler için de, yatan hareketsiz hastalar için de, beyaz unlu çorbaların; ilgili durumlarla uyumsuz kimyaya sahip olduğu tartışılmazdır. Bebek ve çocuklar açısından da besleyici değerinin yetersiz olduğunu söylemek zorundayım” dedi.

TARHANA ÇORBASINI DAHA YARARLI HALE GETİRMEK

Tarhana çorbasının besin değerlerinin arttırılarak daha yararlı hale getirilmesi için neler yapılabileceği hakkında konuşan Sayın “El emeği göz nuru tarhanalarımızı çöpe mi atacağız dediğinizi duyar gibiyim” diyerek “Elbette ziyan etmeden kurtarabiliriz. Beyaz unun kanda glukoza dönüşerek istenmeyen sonuçlara neden olmasını önlemek, geciktirmek, besin kalitesini artırmak üzere, kullanabileceğimiz ilave malzemeler ve pişirme tekniği geliştirebiliriz” ifadelerini kullandı.

TARHANA ÇORBASI NASIL PİŞİRİLMELİ?

1 çorba kaşığı kepek tam buğday / tam çavdar unundan biri,

4 çorba kaşığı el yapımı toz tarhana,

5 su bardağı içme suyu ,

1 çorba kaşığı yoğurt,

1 çay bardağı süt,

1 çorba kaşığı tepeleme kuru nane,

2 çorba kaşığı tereyağı,

1 çorba kaşığı zeytinyağı,

1 çorba kaşığı tuzsuz kırmızı biber salçası,

1 çorba kaşığı tuzsuz domates salçası,

1 tatlı kaşığı kekik,

1 çay kaşığı ucuyla kimyon

Derin bir tencereye malzemeleri ekleyin. Malzemeleri el blendırından geçirdikten sonra kaynatın. Piştikten sonra bir kâseye koyun sonrasında üzerine 1 tatlı kaşığı rüşeym ekleyin.

Ruşeymi pişirerek besin değerini düşürmeyin.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...