Faydaları nefret edenleri bile mutfağa götürecek: Kanserden koruyor, beyni güçlendiriyor

Kış aylarının gelmesiyle kereviz, tezgahlarda yerini aldı. İçindeki vitamin ve minerallerle beyni güçlendirmekten tutun da kanserden korumaya birçok faydası olan bu sebzenin tüketimini uzmanlar da öneriyor.
Tadı ve kokusu nedeniyle ön yargılı bir şekilde yaklaşılan kerevizin faydalarını öğrenince yemediğinize pişman olabilirsiniz. Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, kerevizin besin değerleri hakkında bilgi verdi ve sağlık açısından yararlarını sıraladı.
Kereviz, maydanozgiller familyasından bir sebze. Karbonhidrat, vitamin ve mineral açısından oldukça da zengin. Kereviz; A, C, D, E, K vitaminleri ve potasyum, sodyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi mineralleri içerir.
100 gram kerevizde, 42 kalori bulunur. Besin değerleri ise bu şekildedir:
9,2 gr karbonhidrat, 8 gr lif, 100 mg sodyum, 115 mg potasyum, 43 mg kalsiyum, 15 mg magnezyum, 70 mg fosfat, 0,7 mg demir, 0,4 mg çinko, 8 mg C vitamini, 0,5 mg E vitamini, 0.04 mg B1 vitamini, 0.07 mg B2 vitamini, 0.20 mg B6 vitamini bulunur.
KALBİ KORUR, DAMARLARI TEMİZLER
Kereviz içerdiği antioksidan ve antiinflamatuarlarla damarları korur,güçlendirir. ‘Ftalid’ içerdiğinden damarları ve düz kasları rahatlatır. Bu madde, damarlarının genişlemesine ve kan basıncının düşmesine neden olur, böylece kolesterol seviyesini de düşürür.
BEYNİ GÜÇLENDİRİR
Antioksidan, magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi temel mineralleri içerir. Bu mineraller beyin sağlığı için elzem maddelerdir.
KANSERDEN KORUR
Apigenin ve luteolin maddeleri kerevizin kansere karşı korumasında çok etkili bileşenlerdir. Bu maddeler kerevizde çok yüksek miktarda bulunur.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Kereviz antioksidan kaynağıdır. Askorbik asit, beta karoten, polifenol içerir. Bunlar serbest radikallere karşı vücudu korur.
MİDEYİ TEMİZLER
Kerevizin içerdiği antioksidanlar ve lifler mide duvarını temizleyerek mide sağlığını korur.