Evlenmenize bir mani varsa 'gomofobik' olabilirsiniz!

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Evlenmenize bir mani varsa 'gomofobik' olabilirsiniz!
SAĞLIK Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, 'evlilik korkusu' anlamına gelen 'gomofobi' hakkında önemli uyarılarda bulundu. Çiftlerin konuşamadıkları için korkularının onları esir aldığına dikkat çeken Hamurcu, "Evliliğe yüklenen anlam, evlilikten korkmalara sebep olabiliyor. Kusursuz eş ya da kusursuz evlilik yoktur. İletişim kurmak, konuşmak sevgi haritamızı genişletecektir" dedi.

Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, gomofobi olarak adlandırılan gelecek korkusu ve bağlanma korkusunun, evlilik korkusuna dönüşebileceğini belirtiyor. Hamurcu, evlilik korkusunu sadece evlenmekten değil, aynı zamanda ciddi ve uzun süreli ilişkilerden de korkmayı içerebilecek bir durum olarak tanımlıyor. Evlilikle ilgili mitlerin, masalların ve idealize edilmiş evlilik anlayışının, bireylerin evlilikle ilgili beklentilerini etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

"KUSURSUZ EŞ YA DA KUSURSUZ EVLİLİK YOKTUR"

Tüm geleceği biriyle geçirme fikri ve bağlanma korkusu olarak başlayan evlilik korkusu olarak ortaya çıktığına dikkat çeken Hamurcu, "Gomofobinin sözlük anlamı evlilik korkusu demektir. Literatüre baktığımızda sadece evlilik korkusu değil aslında bu tip insanlar yani evlenmekten korkan insanların aynı zamanda biz ciddi ilişkilerden, uzun süreli ilişkilerden de korktuklarını görüyoruz. Bunun temeline inecek olursak aslında evliliğe yüklenen anlamı tartışmalıyız. Çünkü bütün mitlerde, masallarda, peri masalı gibi bir evlilik, prens ve prensesin evliliği ile masalın sonlanması ve kusursuz muhteşem bir eş gibi mitlerle karşılaşıyoruz. Aslında burada temel olarak konuşulması gereken nokta da burası. Çünkü kusursuz bir eş ya da kusursuz bir evlilik yoktur. Bir çift terapisti olarak söyleyebilirim ki eğer sorun yoksa ilişki sağlıksız bir ilişkidir" dedi.

Hamurcu, çiftlerin sorunları anlamak yerine birbirlerini ikna etmeye çalıştığını belirterek, evlilik korkusu yaşayan çiftlerin bu konuda iletişim kurmalarını öneriyor.

Evlenmenize bir mani varsa 'gomofobik' olabilirsiniz!

"ANNEM BABAM GİBİ BİR EVLİLİK OLMASI"

İçerisinde yetiştiğiniz ve büyüdüğünüz aile ve çevrenin evliliğe bakışının evlenmeleri doğrudan etkilediğine değinen Hamurcu, "İnsanlar 'Annem babam gibi bir evlilik yapamayacağım, bulamayacağım o yüzden benim evliliğim sorunlu olacak.' Aynı şekilde 'Annem babam gibi bir evlilik olmasın, ben bu şekilde evlilik istiyorum' diyerek yine farklı partnerler aramalar, partnerlerde suç bulmaları aslında çok sık görüyoruz. Burada önemli olan ve ayrılması gereken çok önemli bir kavram var; siz herhangi biriyle değil sevdiğiniz, hayatınızda olan o insanla evleneceksiniz. O yüzden aranızdaki ilişkiyi aslında konuşarak, beklentileri birbirinize ifade ederek çözebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

"BEN BİLİYORUM, SEN BİLMİYORSUN"

İkna etmek yerine anlamaya çalışmanın önemli olduğunu vurguluyor ve çiftlere, ihtiyaçları konuşmalarını, partnerlerinin korkularını anlamaya çalışmalarını öneriyor. İkna etmenin, "ben biliyorum, sen bilmiyorsun" anlamına geldiğini ifade eden Hamurcu, çiftlere rica etmeyi ve ihtiyaçlarını ifade etmeyi öneriyor.

Hamurcu, çiftlerin ihtiyaçlarını konuşmamalarının evlilik korkusuna neden olduğunu belirtiyor.

İhtiyaçları konuşmanın çiftler arasındaki korkuları azaltabileceğini belirten Hamurcu, çiftlere birbirlerine sürekli ilgi göstermelerini, meraklarını sürdürmelerini ve evlilik beklentilerini konuşmalarını öneriyor.

"KONUŞMAK SEVGİ HARİTAMIZI GENİŞLETECEK"

İletişimsizliğin büyük sorunlara sebep olduğuna dikkat çeken Hamurcu bu sorunların nasıl giderilebileceğini ise şöyle özetledi:

"Sadece ilk günlerde en sevdiği yemeği, filmi ve müziği soruyoruz. Oysa hepimiz her gün yeni bir şeyler öğrendiğimizi ve zevklerimizin değiştiğini biliyoruz. Neden 1 yıl sonra en sevdiği şeyleri sormuyoruz? Eğer birbirinize sorarak, samimi bir ortamda tartışmanın olmadığı bir alanda ve tam da güven ortamının oluştuğu anda evlilikten beklentileri ve ne demek olduğunu sorarak, hayalleri planları konuşarak aslında ilerleyebilirsiniz. O yüzden aslında gomofobiyi konuşurken, biz en çok ihtiyaçlarımızı konuşmadığımız için korku görüyoruz. Sanıyoruz ki aynı evlilik devam edecek ya da aynı baskıyı yaşayacağız ya da o kadar mükemmel olmayacak. Oysa ki bunların hiçbirini karşı tarafa söylemediğimiz için karşımızda büyük bir belirsizlikle tek başımıza bu korkuyu devam ettiriyoruz. O yüzden bu ihtiyaçlarımızı partnerlerimizle karşılıklı olarak konuşmamız, tartışmanın olmadığı sağlıklı bir ortamda konuşmamız bizlerin sevgi haritalarımızı genişletecek ve bizleri birer ilişki ustası haline getirecektir."

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...