Erkenci bebekler uzman ellerde bakılmalı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Erkenci bebekler uzman ellerde bakılmalı

SAĞLIK Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünyada her sene 15 milyon bebeğin zamanından önce doğduğunu söyleyen Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç ülkemizdeki ise her 10 bebekten birinin prematüre olarak dünyaya geldiğini belirterek “En riskli grup olan doğum ağırlığı 1.500 gramın altında doğan bebeklerdir. Geçtiğimiz sene 12 bin 260 bebek bu 1.500 gramın altında dünyaya geldi” dedi. 

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Prematüre bebeklerin anne karnında geçirmeleri gereken zamanı tamamlayamadan, henüz olgunlaşmamış bedenleri doğduklarını aktaran Prof. Dr. Koç “Bu bebeklerin iyi ve sağlıklı yaşayabilmeleri için uzman ellerde, yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan hastanelerde dünyaya gelmeleri çok önemli. Türkiye’de özellikle son 10-15 yılda, yenidoğan alanında çok ciddi gelişmeler sağlandı. Kuvöz sayılarının artışı, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin açılması, gebelik öncesi bakım, yenidoğan canlandırma kursları, gebe ve bebek nakli, Türk Neonatoloji Derneği teşhis ve tedavi rehberlerinin oluşturulması, doktor ve hemşirelerin eğitimi konusunda çok hızlı bir gelişme sağlandı” diye konuştu. Ailelere tavsiyem, gebelik takiplerini çok iyi yaptırmaları ve önceden doğum yapacakları hastaneleri araştırıp, yenidoğan ünitesi ve yenidoğan uzmanı olan yerlerde doğum yapmalarını tavsiye eden Prof. Dr. Koç “26-27 haftalık doğmuş çok küçük, 600 gramlık bir prematürede yüzde 80-90’lara varan oranda solunum güçlüğü sendromu görülebilir. Prematüre doğum olacağı zaman bunu önceden fark eden kadın doğum hekimi tarafından anneye steroit uygulaması yapılması gerekir, çünkü antenatal (doğum öncesi) dönemde steroit yapılan bebeklerde bu risk düşer” diye konuştu.

BEBEK KUVÖZDE DE ANNESİNİN SICAKLIĞINI HİSSETMELİ

Prematüre bebeklerin gelişiminde uykunun kritik bir role sahip olduğunu söyleyen Yataş Bedding Pazarlama Direktörü Selmin Gündoğdu “Çünkü anne karnında tamamlanamamış gelişimlerini kuvözde uyuyarak, korunarak tamamlıyorlar. Biz de bu bebeklerin hayata daha kolay bağlanmasını sağlamak amacıyla AR-GE çalışmaları yaparak yenidoğan yoğun bakım ünitelerine, kuvöz içerisinde bebeğe anne karnındaki güvenli ortamı hissini sağlayan nest ve kuvözü dış ışık ve ses etkenlerinden yalıtan kuvöz örtüsü üretimi için kumaş desteği verdik. Bu kumaşlarla nest ve kuvöz örtüsü üretilerek, Sağlık Bakanlığı ve dernek tarafından ortak olarak belirlenen Türkiye çapında öncelikli ihtiyaç bölgelerindeki yeni doğan servislerine ulaştırıldı. Ayrıca bebeklerin anneleri ile eve dönmeden önce bir araya gelerek temasta bulunduğu anne-bebek uyum odaların da bakıma yardımcı olmak için yatak bağışı yaptık. Deprem bölgesinde de erken doğumlarda artış var. Buralarda da anne-bebek uyum odalarını yenileyerek erkenci bebeklerin anne sıcaklığını hissetmesi için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...