Enkazdan yaralı kurtulanları bekleyen ölümcül tehlike: Crush sendromu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Enkazdan yaralı kurtulanları bekleyen ölümcül tehlike: Crush sendromu

Sağlık Haberleri

Depremden yaralı kurtarılanların kas ezilmesine bağlı böbrek yetmezliği, kalp krizi ve sepsis (ağır enfeksiyon) riskiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen uzmanlar “crush sendromu” konusunda uyarıda bulundu.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Crush Sendromunun depremzedelerde en önemli ölüm sebeplerinden biri olduğunu söyleyen Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Alaaddin Yıldız “Bugün itibarıyla depremden kurtarılan yüzlerce ezilme hastası var. Bu depremzedelerde akut böbrek yetmezliği ve kalp krizi gelişebilir. Bu kişilerin ölüm riski yüksektir. Çok iyi takip edilmeleri gerekir. Hastaların yaklaşık yüzde 50’sinde meydana gelir” dedi.

"CİDDİ BİR ÖLÜM NEDENİDİR"

Ezilen kastan sızan bazı zararlı maddelerin böbrek hasarına yol açtığını anlatan Prof. Dr. Yıldız “Böbreğe giden kan miktarı azalır. Uzun süre susuz kalmak da bu hasarı artırır. Bu hastalarda enfeksiyon daha fazla görülür. Enfeksiyon böbrek hasarının iyileşmesini zorlaştırabildiği gibi böbrek yetersizliği de enfeksiyonun tedavisini zorlaştırır. Bu da sepsis tablosunun ortaya çıkışına sebep olur. Ezilme sendromu yaşayan kişilerin yarısından fazlası diyalize ihtiyaç duyar. Crush Sendromu sonucunda şok, böbrek yetmezliği, kalp ve solunum yetmezliği görülebilir. Ciddi bir ölüm nedenidir” diye açıkladı.

Belirtilerin olaydan sonra 3-4 gün içinde ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Yıldız “İdrarın azalması, idrar renginde koyulaşma, kan renginde idrar gelmesi gibi belirtilere dikkat edilmelidir. Bu hastalarda potasyum yüksekliğine bağlı ani kalp durması meydana gelir. Bu nedenle enkazdan çıkan kişilere kesinlikle meyve suyu verilmemelidir” dedi.

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE SON DURUM

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...