Ellerde uyuşma ve ağrı ile başlıyor… Tedavi edilmezse dikkat!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ellerde uyuşma ve ağrı ile başlıyor… Tedavi edilmezse dikkat!

SAĞLIK Haberleri

Karpal tünel sendromu, bir veya her iki elin ilk üç parmağını tutan ilerleyici özellikli rahatsızlıktır. Bu durum genellikle ellerin yorulduğuna işaret eder. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Alperen Korucu, meslek hastalıklarının en yaygın görülenlerinden biri olan bu sendrom hakkında bilgi verdi.

Karpal tünel sendromu; el bileğinin ortasında oluşan ve ilk 3 parmağa dağılan median sinirin bası altında kalmasına bağlı olarak ağrı, güç kaybı ve uyuşukluk ile kendini belli eder. Peki, bu sendrom neden olur? Kesin bir tedavisi var mı? En çok kimlerde gmrülür? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Alperen Korucu, konu hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Karpal tünel sendromu, özellikle gece artan elektriklenme, elin çevirerek bir şeyi açmaya çalışması halinde veya kaldırma hareketleri sırasında his bozukluğu meydana gelmesi ayrıca bazen omuza kadar yayılan ağrıdır. Belirtiler, median sinirin el bileğinden ele geçiş oluşturduğu bölgede mevcut olan tünel içerisinde sıkışması sonrasında meydana gelir. Elin parmaklarına hareket sağlayan tendonların bir kısmı bu tünel içerisinde ilerler.

EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Hastalık fazla kilolular, alkol kullananlar, diyabet hastalığı ve damarsal rahatsızlıklarda normal durumlardan daha fazla oluşabilir. Hastalığa yatkın meslek grupları ise aktif araba kullananlar, marangozlar, elde bulaşık yıkayanlar, tenis ya da masa tenisi oynayanlar, fazla bilgisayar kullananlar kısacası el bileğini tekrarlayan şekilde hareketlerle uğraşanlar olarak sıralanabilir. Kadınlarda hamilelik döneminde de meydana gelebilir. Fakat geçici bir durumdan ibarettir.

TANI NASIL KONUR?

Hastalığın tanısı için el bileğine refleks çekici ile vurulur. Kişiden el parmaklarında elektrik çarpması (şok) benzeri bir cevap alınırsa bu karpal tünel bulgusudur. EMG testi ile de kesin tanı sağlanabilir.

KARPAL TÜNEL SENDROMU TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Ağır olmayan hastalarda el bileğine istirahat vermek amacı ile çeşitli bileklik ya da  ateller takılabilir. Tünel içerisine çeşitli enjeksiyonlar yapılabilir. Enjeksiyon uygulamaları tünel içerisindeki ödemi azaltmaya yardımcı olacaktır, bununla beraber el bilekliği kullanımı uygundur. Bu tedaviye cevap alınamayan ya da geç evrede tanı konmuş olan hastalarda cerrahi tedavi gerçekleştirilir. Bu işlem hastanın hastaneye yatış yapmasını gerektirmeyen lokal anestezi ile yapılabilecek bir uygulamadır. Karpal tünel uzun süre tedavi edilmezse parmaklarda his kaybı ve güçsüzlük dahil olmak üzere elde kalıcı işlev bozukluğu gelişebilir.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...