Kadının doğum korkusunun sigortası ebelik

- Güncelleme:
Kadının doğum korkusunun sigortası ebelik

Sağlık Haberleri

Ebenin hamilelik sürecinde kadının en önemli fiziksel ve psikolojik destekçisi olması gerektiğini söyleyen Türkiye Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Aysel Sağlam, ebelerin, kadın doğum kliniklerinde yeterli sayıda görevlendirilmesinin, normal doğum sayısını artırabileceğini vurguluyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Dünyanın en köklü mesleklerinden biri olan ebeliğin, yıllar içinde kadın sağlığı alanında geleneksel işlevini kaybettiğini belirten uzmanlar, ebelerin doğum öncesi ve doğum sonrası süreçte, kendi alanlarında görevlendirilmesinin ülkemizde yüksek olan sezaryen oranlarını düşüreceği öngörüsünde bulunuyor.

2022 rakamlarına göre Türkiye’de doğumların yüzde 53’ü sezaryen yöntemiyle gerçekleşiyor. Oysa Dünya Sağlık Örgütü’ne göre uluslararası tıp çevrelerinin kabul ettiği makul sezaryen oranları yüzde 10 ila 15 arasında değişiyor. 

Sezaryen doğumların büyük oranda kadınların doğum korkusundan kaynaklandığını söyleyen Türkiye Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Aysel Sağlam, “Hamilelik ve doğum, belki de bir kadının hayatı boyunca en çok desteğe ihtiyacı olduğu dönemdir. İdeal bir ebe ise bu süreçte kadına yol gösterici olur. Ebeler, hamilelik sürecinde verdikleri eğitimlerle doğum korkusunu azaltır, kadının aklındaki soru işaretlerini cevaplar. Doğum sırasında da ağrıyla baş etmek için ilaçsız destek, duş, pilates gibi fiziksel egzersiz desteği ile çoğu zaman doğum sürecini daha konforlu hâle getirir. Gerek fiziksel ve gerekse psikolojik destekle, isteğe bağlı sezaryen oranının düşmesine önemli oranda katkı sağlar” dedi.

Kadının doğum korkusunun sigortası ebelik

EĞİTİM YENİ BAŞLADI

Ebelik öğreniminin lisans ve yüksek lisans düzeyinde ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başladığına işaret eden Sağlam, “Son yıllarda yapılan çalışmalarda klinikte çalışan ebelerin teorik bilginin uygulamaya aktarılmasındaki önemi kanıtlanmıştır. Fakat hastanelerdeki prosedürler sebebiyle öğrenci ebeler, okullarda aldıkları eğitimi klinikte bire bir uygulayamıyor. Yine yapılan benzer çalışmalarda sağlık kurumlarındaki eksiklikler ve iletişimin uygun olmaması gibi sebeplerle, eğitimin olumsuz etkilendiği anlaşılıyor” dedi. 

HEDEF ANNE VE BEBEK SAĞLIĞI

Dünya Ebeler günü dolayısıyla Türkiye Hastanesi ve Haliç Üniversitesi’nin iş birliği ile Haliç Üniversitesi’nin konferans salonunda bir toplantı gerçekleştirildi. Geniş bir katılımcı topluluğunun izlediği toplantıda konuşan Aysel Sağlam, “Türkiye Hastanesi olarak Bebek Dostu Hastane olmanın yanı sıra Anne Dostu Hastane olma yolunda ilerlerken kadim bir meslek olan ebeliğin rolü ve sorumluluklarına temas etme ve bu konuda farkındalık oluşturma rolünü de üstlendik. Gerçekleştirilen bu etkinlikte, ebelerimizle beraber, ebe adayı öğrencilerimizin de istifade etmesini istedik” diye anlattı. 

SAĞLIĞIN GÖRÜNMEZ KAHRAMANLARI

Ebelerin günümüzde bazı hastanelerde doğumhane dışı birimlerde de çalıştırıldığına dikkat çeken Aysel Sağlam, “Aile Sağlığı Merkezinde ve devlet kurumlarında başhekimlerin belirlediği şartlarda yardımcı konumda çalışan ebeler, çoğu zaman özel kurumlarda da görev alanları dışında çalıştırılıyor” dedi.

Kadının doğum korkusunun sigortası ebelik

EBELERİMİZ MALPRAKTİS MAĞDURU

Ülkemizde ebelik mesleğinin görev, yetki ve sorumluluklarının net olarak belirtildiği özel bir yönetmeliğin olmamasının ebeleri malpraktis davalarının muhatabı hâline getirdiğini söyleyen Aysel Sağlam, “Son dönemde ebeler, mesleğin temelini oluşturan doğum sebebi ile artan malpraktis davalarına konu oluyor. Ebeler, gerçekleşen hatalı uygulamalarda dikkatsizlik, tedbirsizlik, ihmal, doğru teşhis koyamama, doğru karar verememe, beceri eksikliği, gereksiz müdahaleler, yetki sınırını aşma ve doğru kayıt tutmama gibi sebeplerle yer alıyor” diye konuştu.  

EBE SAYIMIZ YETERLİ DEĞİL

Aysel Sağlam, “Ülkemizde 2021 verilerine göre 54.178’i Sağlık Bakanlığına, 925’i üniversitelere, 2.805’i ise özel sektöre bağlı olmak üzere toplamda 57.908 ebe görev almaktadır. Avrupa ülkelerinde 100 bin kişiye düşen ebe sayısı 836 iken Türkiye’de bu sayı 252’dir. Dolayısı ile Türkiye’ de ebe sayısı Avrupa ülkelerine göre oldukça düşüktür. Ebe eksikliği çalışma alanlarında ciddi anlamda hissediliyor” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...