Dünyada 3 milyon kişiyi etkiliyor: MS'e nefesle şifa desteği

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dünyada 3 milyon kişiyi etkiliyor: MS'e nefesle şifa desteği

Sağlık Haberleri

MS’lilerin ilaç tedavilerine ek olarak takip eden hekimleri tarafından planlanacak nefes egzersizleri hastalığın seyrine olumlu etki ediyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Dünyada 2,9 milyon, Türkiye’de ise 58 bin multipl skleroz (MS) hastası var. İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Belgin Petek Balcı “MS, beyin ve omuriliği etkilediği için çok farklı nörolojik belirtilere yol açabilir” dedi.

Balcı, MS hastalarının çoğunda ataklar ve düzelmelerle, küçük bir grupta ise sürekli olarak ilerleyici belirtilerle seyreder. Medikal tedavilerin yanında son yıllarda egzersiz ve nefes tedavilerinin de başarılı sonuçlar verdiğini gösteren çalışmalar yayınlanıyor” ifadelerini kullandı.

NEFES EGZERSİZLERİ 'OLMAZSA OLMAZ'

Nörobilim Eğitim ve Araştırma Derneği tarafından Genveon fi rmasının desteği ile düzenlenen, "MS’E NEFESİMSİN" adlı etkinlikte Doç. Dr. Ahmet Özşimşek nefes eğitimi verdi. Prof. Dr. Balcı ise egzersizin MS’li bireylerin tedavi sürecinde olmazsa olmaz bir yer tuttuğunu söyledi.

Ancak yapılacak egzersizin dozunun ve çeşidinin uzmanlar eşliğinde ayarlanması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Balcı şu ifadeleri kullandı:

“Aşırı egzersize bağlı kas zedelenmesi, ağrıda artış, yorgunluk, genel durumda kötüleşme gibi olumsuz sonuçlar doğabilir. MS’te düzenli ve çok yorulmadan yapılan hareketin önemi bilimsel çevrelerce kabul görmüştür. Bunun yanında doğru nefes alıp vermek de çok önemlidir.

Sadece doğru nefes alıp verme ile bile pek çok rahatsızlıkla ilgili şikayetler ortadan kalkar. Akciğerler tam kapasite çalışır. Her nefes verişte toksin ve atıklar beden dışına atılır. Sinir sistemi yatışır, zihin sakinleşir. MS rahatsızlığının sebep olduğu, hayattaki değişimler yüzünden oluşabilecek depresyon önlenir.”

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...