Dudaktaki yarayı hiç hafife almayın

Düzenleyen:
Dudaktaki yarayı hiç hafife almayın

SAĞLIK Haberleri

Çoğunlukla strese ya da vitaminsizliğe bağlanan ağız içi ve dudak yaraları hiç de masum olmayabilir. Uzmanlar, sık çıkan ve kanayan yaraların kanser olabileceği konusunda ikazda bulunuyorlar.

Ziyneti Kocabıyık

Uzmanlar özellikle erkeklerde alt dudakta ortaya çıkan ve sık sık kanayarak kabuk bağlayan yaraların ihmal edilmemesi konusunda uyarıyorlar. Çoğunlukla uçuk olarak değerlendirilen ve önem verilmeyen dudak yaralarının kanser olabileceğini söyleyen Okan Üniversitesi Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Senem Özge Turaçlı Karagüven “Ağız kanserlerinin üçte biri dudakta ortaya çıkar. Kanser hücresi taşıyan ağız yaraları tedavi edilmediğinde büyür ve tüm dudağı kaplayabilir. Özellikle açık renk tenliler, sigara içenler, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlar, dışarıda çalışıp yoğun güneş ışığına maruz kalanlar risk grubundadır” dedi. 
GÜNEŞ RİSK FAKTÖRÜ
Dudak kanserinin de ölüme sebep olabilen bir kanser türü olduğuna işaret eden Dr. Karagüven erken teşhisin önemine dikkat çekerek, erken dönemde yakalanan dudak kanserinin tedavisinde başarı şansının yüzde 80-95 arasında olduğunu söyledi. Dr. Karagüven geç kalmış vakalarda başarı oranlarının gerilediğini ve yüzde 50’lere kadar düştüğünü belirtti. Dr. Karagüven “Dudağınızda uzun süredir üzeri kabuklu ve en küçük müdahalede kanayan yaralar varsa ve yaşınız 60 yaşın üzerinde ise, sigara kullanıyorsanız veya uzun saatler boyunca güneş altında çalışıyorsanız mutlaka bir kulak burun boğaz hekimine başvurun” dedi.
Dudaktaki kanayan yaranın kanserli olup olmadığının biyopsi ile anlaşılabildiğini belirten Dr. Karagüven, dudak kanserinin asıl tedavisinin tüm cilt kanserlerindeki gibi cerrahi olduğunu söyledi. Dr. Karagüven “Kanserli doku çevresinde sağlıklı bir doku ile beraber geniş olarak çıkarılır. Kanser ne kadar genişse cerrahi tedavinin oluşturacağı görüntü bozukluğu aynı oranda artar. Oluşan hasar form ve fonksiyonu tekrar sağlayacak şekilde doku kaydırma ameliyatları ile tamir edilir. Mutlaka lenf nodlarının metastaz açısından değerlendirilmesi gerekir. Cerrahinin yetersiz kaldığı ileri evre hastalarda radyoterapi uygulanabilir” dedi. 
ERKEKLERDE 2 KAT SIK GÖRÜLÜYOR
Ağız içinde de kanser gelişebileceğine dikkat çeken Dr. Karagüven “Ağız kanserleri en sık ön dil, ağız tabanı ve dudak tagörülür. Ağız kanserlerinin ortaya çıkışındaki en önemli sebep sigara ve alkol tüketimidir. Kötü diş bakımı veya protezlere bağlı gelişen kronik travmalar ağız içi kanserleri riskini arttırabilir” dedi. Ağız kanserlerinin  belirtilerini şöyle sıraladı:
¥ Ağız içinde kolaylıkla kanayan ve iyileşmeyen yara
¥ Ağzın herhangi bir bölümünde his kaybı veya uyuşukluk olması
¥ Ağız içinde beyaz veya kırmızı renkli lezyonlar
¥ Çiğneme veya yutma güçlüğü
¥ Çenede şişlik sebebiyle protez dişlerin yerine oturmaması

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...