Domuzdan nakil rutin olabilir!

- Güncelleme:
Domuzdan nakil rutin olabilir!

Sağlık Haberleri

Maryland eyaletindeki bir hastaya domuz kalbi naklederek ömrünün son iki ayını makineye bağlı kalmadan yaşamasını sağlayan Dr. Mohuıddın, çalışmanın geleceğe umut vadettiğini vurguladı.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Bu yılın başında ABD’de kalp yetersizliği sebebiyle ölmek üzere olan bir hastaya genetiği değiştirilmiş domuz kalbi naklederek bu alanda ilke imza atan ekibin başındaki Prof. Dr. Muhammad M. Mohuıddın, Antalya’daki 17. Kalp ve Damar Cerrahi Kongresi’ne katılmak üzere ülkemize geldi.

Gazetemizin sorularını cevaplayan Dr. Mohuıddın, Ocak 2022’de Maryland eyaletindeki bir hastanede 57 yaşındaki David Bennett isimli hastaya son çare olarak domuz kalbi nakletmiş, hasta 60 gün yaşadıktan sonra hayatını kaybetmişti. Hayvandan insana nakilde uzun süre yaşayan ilk nakli gerçekleştiren Maryland Üniversitesi Kardiyak xenotransplantasyon (hayvandan insana nakil) bölümünün başında olan Prof. Dr. Mohuıddın, nakil yapılan domuzların özel olarak yetiştirildiğini ve operasyondan önce 10 geninin değiştirildiğini belirterek “İnsanlara zararlı olabilecek üç geni tamamen çıkardık. Bunlardan biri pıhtılaşmaya sebep olan gendi. 6 gene de eklemeler yaparak değiştirdik. Domuz kalbine müdahale ederek insan vücuduna uygun hâle getirdik. Hayvandan yapılan nakillerde en önemli sorun organın hemen reddedilmesidir” açıklamasında bulundu.

NAKİL OLAN HASTAYI ENFEKSİYONDAN KAYBETTİK

David Bennett adlı hastaya naklettikleri domuz kalbine genetik değişiklikler yaparak hemen reddi engellediklerini aktaran Prof. Dr. Mohuıddın “Bu şekilde hasta 2 ay yaşadı” şeklinde konuştu. Hastanın kaybedilmesinin sebeplerini de anlatan Mohuıddın “Hastamız insandan insana nakil yapılamayacak seviyeye gelmiş bir hastaydı. İlk 50 gün her şey yolunda gitti. Son 10 gün kalp yetersizliği gelişti. Enfeksiyonlar ortaya çıktı. Çünkü hasta zaten bütün tedavileri almış, kalbi yıpranmış ve bünyesi çok zayıflamış bağışıklığı düşük bir kişiydi” diye konuştu. Organ nakillerinde reddi önlemek için ilaçlar verdiklerine dikkat çeken Mohuıddın “Bünyesi bu ilaçları kaldıramadığı için kesmek zorunda kaldık. Enfeksiyon gelişti ve hastayı kaybettik” ifadelerini kullandı.

BİR PARÇAM ONUNLA ÖLDÜ

Yaklaşık 30 yıllık araştırmalarının sonucu olan kalp nakli hastasında başarı elde etmeyi çok istediğini ifade eden Prof. Dr. Mohuıddın “8 dakikada bir kişi organ bulamadığı için ölüyor. Çalışmamızın başarılı olabilmesi için 60 gün hastanede kaldık. Hastayı kaybedince benim de bir parçam onunla birlikte öldü. Ancak çalışmalarımızı yoğunlaştırarak sürdürüyoruz” dedi.

TÜRKİYE'DE ÇALIŞMA YAPILABİLİR

Daha önce babunlardan domuza nakil üzerinde çalışan Prof. Dr. Mohuıddın ve ekibinin domuzdan insana yaptığı kalbin 2 ay çalışması hayvandan insana yapılan kalp naklinde de en uzun yaşayan vaka oldu. Çalışmanın geleceğe umut vadettiğini söyleyen Mohuıddın “Çalışmaya gönüllü katılmak isteyenlerden çok sayıda mesaj alıyoruz. Çalışmalar arttıkça hatalarımızı tekrar etmeyeceğiz ve 1-2 yıl gibi bir süreçte daha başarılı nakiller yapacağız. Yakında domuzdan insana genetiği değiştirilmiş kalp nakli rutin hâle girebilir” dedi. Türkiye’nin de organ naklinde çok ileride olduğunu vurgulayan Mohuıddın “Çok başarılı sonuçları olan merkezleriniz var. Türkiye’de de bu tür çalışmalar yapılabilir” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...