Doğum hüznü 10 günden fazla sürdüyse dikkat

Düzenleyen:
Doğum hüznü  10 günden fazla sürdüyse dikkat

SAĞLIK Haberleri

Uzmanlar, doğum sonrasındaki ilk birkaç gün süresince yaşanan ve ‘annelik hüznü’ olarak adlandırılan durumun uzun sürmesi hâlinde doğum sonrası depresyonundan şüphelenilmesi gerektiğini bildiriyorlar.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Doğum sonrası depresyonun erken dönemde teşhis edildiğinde anne ve bebek üzerinde olumsuz etkiler bırakmadan tedavisinin mümkün olduğunu belirten Psikolog Ayşe Bombacı, “Kadınların yüzde 80’inde hormonal değişikliklere bağlı ağlama nöbetleri, duygusal dengesizlik, depresif ve kaygılı bir ruh hali ile kendini gösteren annelik hüznü yaşanabilir. Annelik hüznü ile doğum sonrası depresyonun belirtileri birbirine çok benzer. Annelik hüznü tedavi gerektiren bir durum değildir. Ancak kendiliğinden geçmez ve 10 günden daha uzun sürerse, bu ruh hâli doğum sonrası depresyona dönüşebilir” dedi. Bombacı, “Yaklaşık olarak 1000 kadından ikisinde görülen bu ağır psikiyatrik tabloda kadınların halüsinasyonlar gördükleri, sesler duydukları ve gerçeklik algılarının bozulduğu saptanmıştır. Hem anne hem de bebek için tehlike doğurabilecek bir hastalık olduğu için tedavi edilmesi gerekir” diye konuştu.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...