Diyabet böbrek yetmezliği sebebi

Düzenleyen:
Diyabet böbrek yetmezliği sebebi

SAĞLIK Haberleri

Şeker hastalığının dünyada ve ülkemizde son dönem böbrek yetmezliği sebepleri arasında birinci sırada yer aldığı bildirildi.

33. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi’nde yaptığı konuşmada, şeker hastalarında böbrek şikâyetlerinin sinsice ilerlediğini söyleyen Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Tokgöz, “Diyabette herhangi bir komplikasyonu olmayan hastaların 3 aylık ortalama kan şekerinin yüzde 7’nin altında, tansiyonunun da 130/80 veya altında olması hedeflenmektedir. Bu rakamların yükselmesi uzun dönemde böbrek yetmezliğinin en önemli sebebidir. Kontrol altında tutulmayan tip1 diyabette yüzde 30, tip 2 diyabette ise yüzde 10-20 oranında böbrek bozukluğu oluşabilir. Özellikle tip 2 olarak adlandırılan insuline bağımlı olmayan diyabette belirtiler sinsi gelişir hasta teşhiste gecikebilir.  Türkiye’de yeni hemodiyalize başlayan hastalarda böbrek yetmezliğinin sebebi yüzde 40’ı şeker hastalığıdır” diye konuştu. 

TUZUN ÇOĞU DA AZI DA ZARARLI

Sağlık için günde bir çay kaşığı kadar tuz alınmasının yeterli olduğunu söyleyen uzmanlar, aşırı tuz tüketiminin başta böbrekler ve kalp ve damar sağlığı olmak üzere pek çok organı olumsuz etkilediğini belirtiyorlar. Tuz tüketiminin yaklaşık 6 gram azaltılması ile inmeye bağlı ölümlerin yüzde 20-25, kalp krizine bağlı ölümlerin yüzde 10-15 oranında azaltılabileceğinin öngörüldüğünü söyleyen  Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Altun, “Son dönemlerdeki çalışmalar ölüm ve kalp-damar hastalıkları riskinin sadece aşırı tuz tüketenlerde değil, çok az tuz tüketenlerde de arttığını göstermektedir. Bu  sebeple tuzun  tamamen kesilmemesi gerekir” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...