Dikkat! Hızlı, tuzlu ve sıcak yemeyin

Uzmanlar uyardı, Geleneksel yeme tarzımız bizi kanser ediyor. Hızlı, tuzlu ve sıcak yemeyin!
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayip Yalçın: "Geleneksel yeme tarzımız bizi kanser ediyor. Yemeğe tadına bakmadan tuz atıyoruz; sıcak çorba seviyoruz; çok hızlı yiyip sofradan hemen kalkıyoruz." Mide kanserinin ülkemizde en sık görülen ikinci kanser olduğunu söyleyen Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayip Yalçın, normalde ilk 10'a girmemesi gerektiğini belirterek, bunun en önemli sebebinin beslenme hataları olduğunu ifade etti. Sindirim sistemi kanserlerinin sadece %1'inin genetik olduğunu anlatan Prof. Dr. Yalçın, "Sindirim sistemi kanserleri dediğimiz mide ve bağırsak kanserinden korunmak için yemekleri, hızlı, tuzlu ve sıcak yememek gerekiyor" dedi.
Sindirim sistemi kanserlerinden korunmada beslenmenin çok daha önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yalçın, "Yiyecekler sindirim sisteminden geçerken bu bölgede kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Türkiye'de özellikle mide kanserinin çok görünüyor olmasının nedeni Türk halkının yanlış beslenmesi. Bunların bir kısmı bizim aslında terk etmemiz gereken bazı geleneksel davranışlarımızdan kaynaklanıyor. Örneğin tadına tuzuna bakmadan direkt tuz atıyoruz ve çok fazla tuz tüketiyoruz. Çok hızlı yediğimiz için çok sıcak tüketiyoruz ve soğumasına izin Vermiyoruz. Bu da yemek borusunda ve midede sıcak travması oluşturuyor ve yanıklara yol açabiliyor. Yemek borusu ve mide kanseri gelişebiliyor" dedi.
Türk milletinin günde en az 16 gram tuz tükettiğini söyleyen Prof. Dr. Yalçın, "Fazla tuzlu yemek mideyi tahriş ediyor. Tahriş olan bölgede de kanser için risk faktörü olabilecek Helicobakter Pylori adını verdiğimiz ve midenin düşmanı olan bakteri daha fazla ürüyor" dedi. Yanmış yağlardan da uzak durmak gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Yalçın, "Yanmış yağ mide de zayıflamaya yol açar. Mideyi zayıflatabilecek yani gastrite yol açabilecek her türlü beslenme şekli ilerisi için bir risk faktörüdür. Gastriti olanların kesinlikle sigara içmemesi gerekir" dedi. Prof. Dr. Yalçın, sindirim sistemi kanserlerinin gelişiminde mangal alışkanlığı, tütsülenmiş et, turşu yapılarak saklanan gıdaların fazla tüketilmesinin de etkisi olduğunu sözlerine ekledi.
Günde 1 tatlı kaşığı tuz yeter
Prof. Dr. Yalçın: "Günde en fazla 6 gram tuz tüketilmesi gerekir. Tatlı yiyeceklerin içinde bile tuz bulunur."
Prof. Dr. Şuayip Yalçın, sindirim sistemi kanserlerinden korunmak için şu önerilerde bulunuyor: "Çayı, çorbayı çok sıcak içmeyin. Günde tükettiğiniz tuz miktarı 1 tatlı kaşığını geçmesin. Haftada 400 gramdan fazla et yemeyin. Kızartma yaptığınız yağı bir daha kullanmayın. Mangalda pişen etlerin yanmış kısmını atın." Fazla kilolu olmanın birçok kanserin yanı sıra özellikle sindirim sistemi kanserlerine yakalanma riskini artırdığını söyleyen Prof. Dr. Şuayip Yalçın, "Şişmanlıkla birlikte özellikle midenin üst ucundaki kanserlerin görülme oranı artıyor. Fazla kilo nedeniyle Reflü gelişiyor ve bu durum da yemek borusu kanserlerinin artmasına sebep oluyor. Ayrıca yağın çözünmesinden dolayı kalın bağırsak kanseri riski de önemli ölçüde artıyor. Aynı zamanda pankreas kanseri de artıyor" dedi.
Ziyneti Kocabıyık - TÜRKİYE GAZETESİ