Dezenfektan; su ve sabunun yerini tutmaz

Düzenleyen:
Dezenfektan; su ve sabunun yerini tutmaz

SAĞLIK Haberleri

El dezenfektanı kullanımının pandemi döneminde çok yaygınlaştığını ve bazı kişilerde daha iyi temizlediği düşüncesiyle el yıkamanın önüne geçtiğini söyleyen enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, ''Alkol bazlı el dezenfektanlarının su ve sabuna erişilemediği durumlarda kullanılması gerekir. Bu sebeple imkân bulunduğunda eller sabunla yıkanmalıdır. El dezenfektanları sabunla yıkamanın yerini tutmaz, geçici bir tedbirdir'' dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

El dezenfektanlarının aşırı kullanımının bazı zararları olduğunu vurgulayan Prof. Dr.  Sönmez, “Bunlar antimikrobiyal direnç gelişimini artırarak dirençli bakteri/virüs/mantar enfeksiyonlarına sebep olabilir. İlave olarak cildi kurutabilir, alerjik reaksiyonlara neden olabilir, kas sağlığını tehdit edebilir, astımı tetikleyebilir, kronik cilt hastalıkları, egzamalara sebep olabilir, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir. El dezenfektanı içindeki kimyasallar, uzun vadede nörolojik hastalıklar dediğimiz Alzheimer ve Parkinson hastalığına zemin hazırlayabilir, kanserlere sebep olabilir” diye anlattı.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...