Depremde 800 çocuk uzuvlarını kaybetti

- Güncelleme:
Depremde 800 çocuk uzuvlarını kaybetti

Sağlık Haberleri

12 dernek ve sivil toplum kuruluşu, bu çocuklara hem protez takılması hem de ileriki yıllar için psikolojik, eğitim ve iş desteği sağlanması amacıyla proje başlattı.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Türk Pediyatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde 800’den fazla çocuğun el ve ayaklarını kaybettiğini söyledi.

Bunun şu anda bilinen rakam olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çokuğraş, Türkiye’de 12 uzmanlık derneği ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek bu çocuklara hem protez takılması hem de ileriki yıllarda topluma faydalı birer birey olmaları için psikolojik, eğitim ve iş desteği sağlanması amacıyla proje başlattığını duyurdu. Türk Pediyatri Kurumu, Çocuk Acil, Tıp ve Yoğun Bakım Derneği ve Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü önderliğinde başlatılan “Çocuk İyilik Merkezi” projesine sadece depremde zarar gören çocuklar değil, daha önceden uzuv kaybı yaşamış ama bu büyük felaketten etkilenen çocuklar da dâhil edilecek.

58. Türk Pediyatri Kongresi’nde konuştuğumuz Prof. Dr. Çokuğraş projenin detaylarını gazetemize açıkladı. Projenin depremden zarar gören çocukların hayatını değiştirecek onlara umut verecek bir girişim olduğunu vurgulayan Çokuğraş “Bunların bazılarında birden fazla uzuv kaybı var. Bu projede bize, Türkiye Ortopedi Derneği, Fizik Tedavi Derneği, Ortez-Protez Üreticileri Derneği, bazı ilaç kuruluşları, Çocuk Psikiyatrisi Derneği gibi çok sayıda kurum yardımcı oluyor. Kaliforniya-Los Angeles Üniversitesinden Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Yonca Bulut’un organizasyonuyla ABD’den birçok doktor da bu iş için çalışıyor. Türkiye’den tıpta uzmanlık dernekleri, sivil toplum kuruluşu, Türkiye Bankalar Birliği, bazı ilaç firmaları ile ortez - protez üreticileri projeye finansal ve bilimsel anlamda destek oluyor. Bu destekler Adana’da büyük bir çocuk rehabilitasyon ve iyilik merkezine dönüşecek” dedi.

Prof. Dr. Çokuğraş şöyle devam etti: İlk hedefimiz çocuklara protez takmak ve bunları çocuklar büyüdükçe değiştirmek. Ayrıca protez takılan çocuklara fizik tedavi ve psikolojik destek de gerekecek. Hatta belki daha sonra okuyacak olan çocuklar için eğitim bursu veya çalışacak gençlerin istihdamı gibi ihtiyaçlarını kapsayacak. Bu çocukları topluma tekrar geri kazandırmak için ne gerekiyorsa onları yapacağız. Şu ana kadar 140 çocuk başvurdu. Bunlardan 18’inin değerlendirmesi tamamlandı ve üç tanesine protez takıldı. Depremde zarar gören bütün çocuklara ulaşmanın zor olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çokuğraş, başvuruların http://cocukprotez.org üzerinden yapılabileceğini belirtti.

Depremde 800 çocuk uzuvlarını kaybetti

AVRUPA DOKTORLARIMIZI BIRAKMAK İSTEMİYOR

Türkiye’de hekimlerin çok iyi yetiştiğini söyleyen 58. Türk Pediyatri Kongresi Başkanı Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş “Çeşitli olumsuz etkenlerden dolayı yurt dışına giden hekimlerimiz var. Avrupa ülkeleri de bizim hekimlerimizi elinden kaçırmak istemiyor. Avrupa’da da çok büyük hekim açığı var. O yüzden Türkiye’den giden hekimler onlar için nimet. Avrupa’da hekime ulaşmak da çok zor. Türkiye’de hekime ulaşmak Avrupa’dan kolay” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...