Deprem stresi erken doğumu patlattı

- Güncelleme:
Deprem stresi erken doğumu patlattı

Sağlık Haberleri

Depremin merkezi Kahramanmaraş ve diğer illerde depremi yaşayan anne adaylarının büyük bir bölümü erken doğum yaptı. Uzmanlar yenidoğan yoğun bakım üniteleri ve anne-bebek uyum odalarına ihtiyacın arttığını belirtti.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yeni Doğan Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sadık Yurttutan afet bölgesinde depremden sonra erken doğumların sayısının 2 kat arttığını söyledi. Hamileliğin normal sürecinde devam edebilmesi için annenin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığının yerinde olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yurttutan, “Yaşadığımız şey bir deprem değil âdeta kıyametti. Hem deprem korkusu hem kayıplar hem de daha sonra yaşanan olumsuz şartlar gebelerin erken doğum yapmasına sebep oldu. Hiçbir şikâyeti ve erken doğum riski olmayan gebeler 6 aylık, 7 aylık doğurdu. Büyük bir bölümü yoğun bakım gerektiren prematüre doğumlar 2 kat arttı” dedi.

BİR ŞEHRE GEBELER DÖNMEYE BAŞLAMIŞSA ORADA HAYAT NORMALE DÖNMÜŞ DEMEKTİR

Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta ilk günlerde doğum oranlarının düştüğüne işaret eden Prof. Dr. Yurttutan, “Üniversitemizin Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi, özellikle ROP (Prematüre retinopati referans merkezi) olduğu için Kayseri’nin doğusundan Van, Kilis’e kadar birçok ilden hasta kabul ediyor. Riskli gebelikler ve erken doğum riski olan gebelerin büyük bir kısmı buraya sevk ediliyor. Depremde ayakta kalan tek 3. Basamak hastanesi olmasına rağmen doğum sayısı ilk günlerde çok azaldı. Artçılar yüzünden imkânı olanlar çevre illere gittiler. Şimdi yavaş yavaş artış başladı. Bu da şehrin artık toparlanmaya başladığını gösteriyor. Çünkü bir şehre gebeler geri dönmeye başlamış, orada bebekler doğmaya başlamışsa, orada hayat yeniden başlamış demektir. 

Deprem stresi erken doğumu patlattı

DEPREMİN YARALARI SARILIYOR

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hafize Öksüz, üniversite hastanesinin depremi küçük çatlaklarla atlattığını belirterek, depremin ilk dakikalarından itibaren hizmete kesintisiz devam edildiğini söyledi.  Erken doğumlar yüzünden bölgede bebek yoğun bakım ihtiyacının arttığını ifade eden Prof. Dr. Öksüz, “Bebeklerimizi ilk etapta hasar görmeyen yoğun bakımlarda topladık. Tadilatlardan sonra tamamını hizmete açacağız. Ancak hâlihazırda ilk günden itibaren hizmete devam ediyoruz” dedi.

ANNE-BEBEK UYUM ODALARI YENİLENDİ

Kahramanmaraş Sütçü İmam Hastanesi’nin ve Malatya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin depremde hasar gören anne-bebek uyum odaları Yataş Bedding ve El Bebek Gül Bebek Derneği’nin iş birliği ile yenilendi. Doğumdan sonra aylarca yenidoğan çocuk yoğun bakım servislerinde annelerinden uzakta kalan bebeklerin anneleriyle buluştuğu yer olan anne-bebek doğum odalarının prematüre bebeklerin daha sonraki hayatlarını sağlıklı sürdürmesine yardımcı olduğunu söyleyen El Bebek Gül Bebek Derneği Başkanı İlknur Okay “Prematüre bebekler, hayata travmatik bir başlangıç yapıyor. Aynı travmayı anneler de yaşıyor. Anne-bebek uyum odasında prematüre bebekler annesi ve ailesi ile yaşayacağı yeni hayata alışırken, anneler ise bebeğin bakımından beslenmesine ve emzirmesine kadar her şeyi doğru bir şekilde öğreniyor, lohusalık sendromunu da daha kolay atlatıyor. Anne-bebek uyum odaları sayesinde deprem bölgesindeki anne ve prematüre bebekler şehir değiştirmek zorunda kalmadan, yaşadıkları bölgelerde birbirlerine uyum göstermeye devam edebilecek” diye konuştu. 

UYUYARAK BÜYÜYORLAR

Prematüre bebeklerin herkesten daha fazla sağlıklı ve kaliteli bir uykuya ihtiyaç duyduğunu söyleyen Yataş Bedding Pazarlama Direktörü Selmin Gündoğdu ise “Çünkü prematüre bebekler anne karnında tamamlanamamış gelişimlerini kuvözde uyuyarak, korunarak tamamlıyor. Biz de uykuyu tüm yönleriyle sahiplenen bir marka olarak prematüre bebeklerimiz için faydalı olmak ve elimizden gelen desteği vermek istiyoruz” dedi.

HEMŞİRELER BEBEKLERİ GÖĞSÜNDE ISITTI

Malatya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Aslı Melekoğlu, deprem sırasında yaşananları gözyaşları içinde anlattı. Deprem anı ve sonrasının mahşer gibi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Melekoğlu, “Deprem günü Malatya’da inanılmaz bir tipi vardı. Hava -20 dereceydi. Artçı sarsıntılar devam ederken kuvözdeki bebeklerimizi battaniyelere sarıp birer birer hemşirelerimize verdik. Onlar bebekleri göğüslerinde kendi vücut ısılarıyla ısıtmaya çalıştılar. Çünkü prematüre bebekler için hipotermi riski çok daha fazlaydı. Bir otobüsü boşalattık ve yenidoğan yoğun bakım hâline getirdik.  Entübe bebekleri cihazdan ayıramayacağımız için herkes dışarı koşarken biz onların başında bekledik. Hemşire hanımlarımızın kendi çocukları evlerinde ya da sokaktayken onlar burada bebekleri hayatta tutmaya çalışıyordu. Sağlık hizmetine hiç ara vermedik. Hepsine çok müteşekkiriz” diye anlattı. 

DEPREMDE 300 AKRABASINI KAYBETTİ

Anneye ve bebeğe bağlı sebeplerden dolayı gelişen erken doğumlar, bu defa deprem yüzünden meydana geldi. Hiçbir şikâyeti olmadığı halde, erken doğum yapan depremzedelerden biri de 34 yaşındaki  Adıyamanlı Sonay Özbil. Depreme Malatya’da yakalanan 2 çocuk annesi Özbil, Adıyaman’aki akrabalarının neredeyse tamamını depremde kaybetmiş. Ablasının kolu, ablasının oğlunun ayakları kesilmiş. Depremde 300’den fazla yakınını kaybeden ve evi yıkıldığı için 3 gün sokakta kalan genç kadın üzüntüden 36 haftalık doğum yapmış. Solunum sıkıntısı yaşayan ve havale geçiren bebek hemen Malatya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde yoğun bakıma alınmış. Bebeği 20 gündür kuvözde olan Özbil, kızı Zümra Nur’u kucağına alacağı günü hasretle bekliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...