Deprem stresi acillik yaptı, 'çarpıntı' başvurusu iki kat arttı
Ülkemizde yaşanan deprem fırtınası Türkiye’nin psikolojisini bozdu. Özellikle deprem riski altındaki illerde yaşayan vatandaşlar, stresin sebep olduğu çarpıntı şikâyeti ile acilleri doldurmaya başladı.
ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Kahramanmaraş ve Hatay’da 15 gün arayla meydana gelen depremlerden sonra çarpıntı şikâyetiyle acil servislere başvuranların sayısı iki kat arttı. Toplumda deprem yüzünden ciddi bir panik hâli olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin “Ciddi psikolojik travmalarla birlikte ortaya çıkan panik bozukluğun en önemli belirtilerinden biri hızlı kalp atışıdır. Çarpıntı şikâyetiyle gelenlerde ritim bozukluğu genelde çıkmıyor. Panik ve kaygı nabız yüksekliğine sebep oluyor” dedi.
TANSİYON ALETİYLE DOLAŞIYORUZ
Ritim bozukluğunun ani ölüme kadar giden sonuçları olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Keskin “Aritmilerin çoğu zararsız olsa da, bazıları hayati tehlikeye sebep olacak kadar ciddi olabilir. Mesela, ritim bozukluğu sırasında kalp vücuda yeterince kan gönderemez ve bu durum kişide nefes darlığı, bayılma, baygınlık hatta ani ölüme sebep olabilir” değerlendirmesini yaptı.
Ard arda yaşanan ve çok sayıda vatandaşımızın hayatını kaybetmesine sebep olan depremler ve bu kayıpların oluşturduğu üzüntü hissi, ülkenin birçok ilinin deprem bölgesi olmasının yol açtığı endişenin neredeyse vatandaşların tamamını kaygıya sürüklediğini ifade eden Doç. Dr. Keskin “Hastalarım geceleri en küçük bir tıkırtıda çarpıntıyla uyandıklarını, ekranda enkazları ve deprem anını izlerken kalp krizi geçiriyormuş gibi olduklarını söylüyor. Tansiyonlarının yükseldiğinden şikayet eden çok hasta var. Sürekli tansiyon ve nabızlarını kontrol ediyorlar. Ancak hastalarıma sakin olmalarını tavsiye ediyorum. Nabız yüksekliği genelde ritim bozukluğu belirtisi değildir. Lütfen sürekli olarak nabzınızı sayarak kendinizi strese sokmayın” uyarısını yaptı.
KALBİN ORTALAMA ATIŞI 60-100 ARASI
Sağlıklı bir insanın kalbi dakikada ortalama 60-100 defa attığını hatırlatan Doç. Dr. Keskin “Ritim bozukluğu, kalbin normal atım ritmi ve düzenindeki herhangi bir değişiklik için kullanılan genel bir terimdir ve kalbinizin atmasını sağlayan elektriksel sistemdeki bir problemden kaynaklanır. Kalp çarpıntısı, kalp atışlarında düzensizlik hissedilebilir. Bazı durumlarda ise kişi ritim bozukluğunun farkına varmayabilir. Ritim bozuklukları kalbinizin gereğinden hızlı ya da gereğinden yavaş atmasına yol açabilir. Çok kısa süreli olması durumunda, ritim bozukluklarının neredeyse hiçbir belirtisi yoktur. Kalbiniz bir an için teklemiş gibi hissedebilirsiniz. Aynı zamanda göğüste veya boyunda çarpıntı gibi hissedilebilir. Ritim bozukluklarının kalbin çalışmasını etkileyecek kadar şiddetli olması veya uzun sürmesi durumunda kalp vücuda yeterince kan pompalayamayabilir. Bu durum yorgunluk, sersemlik hissi veya bayılmaya sebep olabilir” dedi.
Ritim bozukluğu teşhisinin EKG, Holter, Efor testi ve olay kaydedicilerle konulduğunu anlatan Doç. Dr. Keskin “Bazen ritim bozukluğu belirtileri çok nadir ortaya çıkar veya o kadar hızlı geçer ki doktora veya hastaneye yetişemezsiniz. Bu gibi durumlarda, geçici olay monitörü kullanılabilir. Bu monitörü bir veya iki ay boyunca evde kullanabilirsiniz. Şikayetleriniz ortaya çıktığında, kaydediciyi takarak kayıt alırsınız. Daha sonra alınan kayıtlar doktorunuz tarafından değerlendirilir” açıklamasını yaptı.
PANİKATAĞI DA GÖZ ARDI ETMEYİN
Diğer birçok ruhsal rahatsızlık durumunda olduğu gibi, panik atağın da kesin sebebi tam olarak bilinmiyor. Ancak deprem gibi ani travmatik olaylar, yakınların kaybı veya çok stresli dönemlerden sonra artıyor. Toplumda oldukça sık görülen ve tedavisi göz ardı edilen panik ataklar; çarpıntı ya da kalp hızında artış, terleme, titreme, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi fiziksel ve yoğun korku, panik, gerçek dışı düşünceler gibi duygusal belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Panikatak ayrıca başka psikolojik rahatsızlıklara da sebep olabiliyor.