Deprem bölgesinde yakınını kaybeden çocuklara nasıl yaklaşılmalı?

- Güncelleme:
Deprem bölgesinde yakınını kaybeden çocuklara nasıl yaklaşılmalı?

SAĞLIK Haberleri

Ebeveynlerini, evini kaybeden çocuklar üzerinde ayrı bir psikososyal destek çalışması yürütüldüğünü söyleyen Uzm. Psikolog Cihan Çelik, bu süreçte kayıp yaşayan çocukların öncelikle ilk şoku atlatmaları ve acılarını yaşamalarına müsaade edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Uzm. Psikolog Cihan Çelik, çocukların hepsinin yaşanan deprem sonrası aynı tepkiyi vermeyeceğine dikkat çekerek, “Evi yıkılan, enkaz altında kalan, ailesini kaybeden çocuk, tepki olarak sanki hiçbir şey yokmuş gibi hayatına devam edecek, buna şaşıracağız. Bir grup çocuk ise uykusuzluk, yalnız kalamama, karanlık olduğu zaman ağlama, eve girememe, diğer akranlarıyla oyun reaksiyonlar göstereceklerdir. Burada çocuğa bireysel olarak odaklanıp, çocuk özelinde ilerlemek gerekiyor” dedi. 

BIRAKIN İLK SÜRECİ ATLATSINLAR

Olayı kabullendirmek ya da unutturmak yerine çocukların duygularını ifade etmelerine izin verilmesi gerektiğini belirten Çelik, ebeveyn kaybı yaşayan çocuklara yönelik yapılması gerekenleri şöyle anlattı: “Ebeveynlerini kaybeden çocuklarla ilgili ilk sürecin geçmesi beklenmeli. Yabancı birinin bu durumu haber vermesine izin verilememeli. Onun tanıdığı, daha önceden bildiği, kendisini güvende hissettiği birinin bu ebeveyn kaybını çocuğa haber vermesi gerekiyor. Haber verdikten sonra çocuklarla çalışan oyun terapistleri ufak ufak bu çocuklarla ilgili yine oyunu kullanarak uyum içinde süreci gözlemlemeli. Ancak psikolojik destek hemen verilmemeli. Önce kendilerini güvende hissetsinler, barınma ihtiyaçlarını karşılasınlar. Ondan sonra destek sürecine başlanmalı.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...