Denemeyen bin pişman: Doğada kendiliğinden yetişiyor, yalnızca iki dalı öksürüğü bıçak gibi kesiyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Denemeyen bin pişman: Doğada kendiliğinden yetişiyor, yalnızca iki dalı öksürüğü bıçak gibi kesiyor

Sağlık Haberleri

Sadece birkaç dakikanızı ayırarak hazırlayıp içeceğiniz kekik çayı ile öksürüğünüzü anında kesebilirsiniz. Üstelik kekiğin ve kekik çayının faydaları bununla sınırlı değil. Kış aylarını rahat geçirmenizi sağlayacak kekik çayı vücuttaki iltihabı azaltıyor, sindirim problemlerine iyi geliyor.

Kekik, yeşil-gri yaprakları ve yoğun bir aroması olan bir bitkidir. Bu bitkinin anavatanı Batı Akdeniz'dir. Altmıştan fazla kekik türü olmasına rağmen, Thymus vulgaris diye adlandırılan bahçe kekiği en yaygın türdür. Ait olduğu coğrafyanın kurak yamaçlarında kendi kendine yetişir.

Kekik yemeklere lezzet katar. Taze veya kuru olarak tüketildiğinde ya da çay yapmak için demlendiğinde sağlığa birçok yararı söz konusudur. Bu hoş kokulu bitki, en sevdiğiniz yemeklere lezzet vermekten daha fazlasını sağlar. Aslında kekik esansiyel yağı, bakteri ve mantarlarla savaşma kabiliyetiyle bilinir.

Kekik ayrıca sağlığı destekleyen çeşitli mineraller ve vitaminler içerir. Bu yararlı bitki, bağışıklık desteği için C vitamini, kemik gelişimi ve kanın pıhtılaşması için manganez ile doludur.

Harika kokulu bir bitki olan kekik; C vitamini, A vitamini ve B vitaminleri açısından zengindir. 100 gramlık taze kekikte 160 miligram C vitamini bulunur. Daha makul bir 1 çay kaşığı porsiyonu ise 1.28 miligram C vitamini sağlar.

Denemeyen bin pişman: Doğada kendiliğinden yetişiyor, yalnızca iki dalı öksürüğü bıçak gibi kesiyorKekik aynı zamanda manganez, magnezyum, çinko, potasyum, kalsiyum bakımından zengindir.

Kekik tüketmenin veya çayını içmenin birçok yararı vardır. İşte onlardan bazıları…

İLTİHABI AZALTIR

Kekikteki ana yağlardan biri olan timol, vücuttaki iltihaplanmayı önler, iltihaplanmayla savaşır. Ağızdaki bakterileri yok etmeyi sağlayan kekik suyu ise diş eti iltihabı tedavisinde oldukça etkilidir.

ÖKSÜRÜĞÜ KESER

Kekiğin öksürüğü yatıştıran ve göğüs tıkanıklığını gideren etkisi yapılan bazı klinik çalışmalarda gösterilmiştir. Buna en çok taze kekik yardımcı olur. Kekik çayında bulunan esansiyel kekik yağları da bu faydalardan bazılarına sahiptir.

SİNDİRİM ŞİKAYETLERİNİ ÖNLER

Kekik, gıdalardaki mikropları azaltmaya yardımcı olan ve bağırsak mikroplarınızı ve genel bağırsak sağlığınızı iyileştirebilen antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu bitki aynı zamanda iştahı arttırmaya, sağlıklı karaciğer fonksiyonunu desteklemeye ve midenizdeki mide astarını asitten korumaya yardımcı olan koruyucu gastrik mukus katmanlarını arttırmaya yardımcı olabilir.

KEKİK ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Kekiğin sağlığa faydalarından yararlanmak için çayını yapabilirsiniz. Çayınızı taze yapraklar veya öğütülmüş kekik tozu kullanarak yapmayı tercih edebilirsiniz. Kurutulmuş kekik de kullanabilirsiniz ancak hoş olmayan dokuları önlemek için içeceğinizin yapraklarını süzmeyi unutmayın.

Kekik çayı hazırlamak için bir bardak kaynar suya birkaç dal kekik ekleyin ve 5-8 dakika demlemeye bırakın. Ardından içindeki yaprakları çıkarıp içerisine bal ve limon ekleyip tüketin.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...