Dama tıkanıklığına ameliyatsız çözüm

Dama tıkanıklığına ameliyatsız çözüm

SAĞLIK Haberleri

İleri yaşlarda görülen bacak damarlarındaki tıkanıklıklar, ameliyat, stent ve balon uygulaması ile açılamayan hastalarda tıraşlanarak temizleniyor

Damar kireçlenmesine bağlı olarak gelişen atardamardaki darlık ve tıkanıklıkların açılmasında stent ya da balon gibi işlemlerden sonuç alamayan hastalarda "damar tıraşlama" yeni bir umut oldu. Şu anda sadece bacak damarlarında uygulanabilen ve yeni bir yöntem olan "aterektomi" (damar tıraşlama) ile bu tıkanıklıklar, ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebiliyor. Damar tıraşlama diyabete bağlı damar tıkanıklıklarının tedavisinde de kullanılıyor. Yöntemin amacının damar duvarında oluşan kireçlenmeyi kazıyarak temizlemek olduğunu söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Oğuzkurt, "Son 20 yılda damar darlık ve tıkanmalarının tedavisinde hala balon ve stentleme gibi teknikler son derece önemli bir rol oynuyor. Ancak anjiyo ile bacak damarı açılamayan ve ameliyat şansı da olmayan hasta grubunda damar tıraşlama yöntemi kullanılabiliyor. Girişimden sonra hastanede yatmaya gerek kalmıyor. Hasta tıpkı anjiyografi uygulamasında olduğu gibi işlem sonrası hastanede altı saat kaldıktan sonra taburcu ediliyor ve günlük hayatına hemen dönebiliyor " dedi.
DİYABET?YARALARININ?SEBEBİ
Ülkemizde görülme sıklığı giderek artan diyabette ayak yaralarının yarısının sebebinin atardamar tıkanması olduğunu bildiren Prof. Dr. Oğuzkurt, nbsp;"Damarları açmadan yaraları iyileştirmek zor ve zaman alıcıdır. Damarın açılması ise yaraların hızla iyileşmesini sağlar. Damar daralmasına göre tedavisi biraz daha zor olan tam tıkanmaların çoğunluğu şu anki teknolojilerle açılabiliyor. Ancak var olan teknolojiyle damarı açılamayan bir grup hasta var ki (tıkanıklıkları kasık ve diz bölgesinde olanlar) bu grup hastada aterektomi yöntemi ile başarının artması sağlanıyor" diye konuştu.
BACAK AĞRISINA SON
Bacak damarındaki daralma ya da tıkanmaların kişinin yürümesini engelleyerek ya da daha ileri evrelerinde ayak yaralarına yol açan bir durum olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Oğuzkurt, "Özellikle 50 yaş üstünde yaygın olarak görülen ve yaş ilerledikçe daha da sıklaşan, bacak atardamarlarındaki tıkanmaları, kişide yürürken baldır kaslarında ağrıya neden oluyor. İleriki evrelerde ayak yaraları açıldığında, iyi bakım verilmezse, bacak kesilmesine yol açabiliyor. Bu nedenle de damarlarda oluşan darlık ve tıkanmaların tedavisi büyük gittikçe daha önem kazanıyor" dedi.
ZİYNETİ KOCABIYIK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...