Covid-19’a yakalananlar dikkat: Koku kaybı kalıcı olabilir

Düzenleyen:
Covid-19’a yakalananlar dikkat: Koku kaybı kalıcı olabilir

SAĞLIK Haberleri

Bazı kişiler Covid-19’a yakalandıktan sonra koku alma duyularını tamamen kaybedebiliyor. Karolinska Enstitüsü'nde yapılan bir araştırma da bunu doğrular nitelikle. Çalışmada, Covid-19'un ilk dalgalarında hastalananlardaki koku kaybı ile ilgili dikkat çekici sonuçlara ulaşıldı.

Koronavirüs salgınının ilk dönemlerinde ortaya çıkan koku kaybı belirtisi ile ilgili İsveç’te dikkat çekici bir araştırmaya imza atıldı. Çalışmada, 2020 yılında Covid-19'a yakalanan ve tat koku kaybını yitiren hastaların yaklaşık yarısının bu yetisini uzun süre boyunca ya da tamamen kaybettiği ortaya çıktı.

BAZI HASTALAR KOKU DUYULARINI TAMAMEN KAYBEDİYOR

Bilim adamları, 2020 yılının ilkbahar döneminde koronavirüse yakalanan 100 kişiyi inceledi. Uzmanlar hastaların yüzde 4’ünün tamamen koku duyusunu yitirdiğini belirterek, “Üçte biri koku alma yeteneğinin azaldığını açıkladı ve neredeyse yarısı da koku alma duygusunun zarar gördüğünü aktardı. Koku ve tat alma yetisini yitirenlerin çoğu araştırmaya katılmadan önce bu özelliklerini yitirdiklerinin farkında değildi” şeklinde açıklama yaptı.

Covid-19’a yakalananlar dikkat: Koku kaybı kalıcı olabilirKoku kaybı, yeni tip koronavirüsün ateş ve öksürükle kıyaslandığında daha belirgin bir göstergesi.

KOKU VE TAT KAYBININ SEBEBİ GENETİK FAKTÖRLER ÇIKTI

Öte yandan geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmada, bilim adamları belirli bir genetik lokusa sahip kişilerin Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle koku ve tat alma yeteneğini kaybetme olasılığının yüzde 11 daha fazla olduğunu ortaya çıkarmıştı. Araştırma ekibi, koronavirüs sırasında tat ve koku kaybıyla ilişkili genleri inceledi. Buna göre uzmanlar UGT2A1 ve UGT2A2 isimli iki gene sahip kişilerin koku kaybı yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu aktardı.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...