Çocuklarda kalp hastalıklarına dikkat uyarısı

Kaynak: AA
Çocuklarda kalp hastalıklarına dikkat uyarısı
SAĞLIK Haberleri  / AA

Dr. Eyüp Aslan, çocuklarda görülen bayılma, baş dönmesi, çarpıntı gibi şikayetlerin kalp rahatsızlıklarının belirtisi olabileceğini söyledi.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Eyüp Aslan, kalp hastalıklarının erişkinlerde en sık görülen ölüm sebepleri arasında yer aldığını, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her bin canlı doğumun 8'inde doğuştan kalp hastalıkları görüldüğünü açıkladı. Dr. Aslan, belirti oluşturmayan, ileri yaşlarda, hatta erişkin dönemde teşhis edilebilen kalpte küçük delik veya kalp kapak sorunlarıyla birlikte doğumun hemen ardından acil ameliyatlar gerektirecek kadar ağır kalp hastalıklarıyla karşılaşılabileceğini söyledi.
Bebeklerde emmede güçlük, hızlı nefes alıp verme, terleme, morarma gibi durumlarda kalp hastalıklarından şüphelenilmesi gerektiğini anlatan Aslan, şöyle konuştu: "Büyük yaşlarda göğüs ağrısı, çabuk yorulma, terleme yine kalp hastalıklarına işaret edebilir. Her yaşta tanı konulabilecek kalpte ritim bozuklukları bazen önemli sorun oluşturabilmektedir. Bayılma, baş dönmesi, çarpıntı gibi şikâyetler tehlikeli ve tedavi gerektirecek bir ritim bozukluğu belirtileri olabilir. Kalp kapaklarını etkileyen bu hastalığın belirtileri şiddetli, bir eklemden diğerine geçen eklem ağrısı ve şişliği, ateş yüksekliği, çabuk yorulmadır."
ERKEN TANI ÖNEMLİ
Günlük yaşamı etkilemeyecek kalp hastalıklarının bir kısmının poliklinik takipleri ile izlenebildiğini kaydeden Dr. Aslan, şunları söyledi: "Doğumsal kalp hastalıklarında erken tanı şarttır. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar görülebilir. Doğuştan kalp hastalığında erken tanı konulup tedaviye başlanmazsa hastanın ameliyat şansı ortadan kalkar. Ebeveynler çocuklarında görülen çarpıntı, bayılma ve göğüs ağrısını göz ardı etmesinler."

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...