Çocuğunuzun vücudundaki morlukları dikkate alın

Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Çocuğunuzun vücudundaki morlukları dikkate alın
SAĞLIK Haberleri  / HABER MERKEZİ

Çocuklarda bazen sadece basit bir çarpma ile oluşan morluklar kimi zaman çok ciddi hastalıkların da habercisi olabilir.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - ‘’Çocuğum sadece çarpmıştır, birkaç güne zaten geçecektir’’ bakış açısının bazen önemli hastalıkları atlamaya sebep olabileceğini söyleyen Liv Hospital Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Tülin Tiraje Celkan “Çocuğunuz hareketli ve yerinde duramayan bir yapıdaysa morarmalarını normal karşılayabilirsiniz. Çünkü dizinin altında, özellikle kaval kemiğinin üzerinde destek doku az olduğundan dolayı çarpması ya da düşmesi sonucu dizlerinde morlukların oluşması çok doğaldır. Ancak çocuğunuzun yalnızca diz altında değil vücudunun diğer bölgelerinde de varsa ve travma olmadan veya küçük çarpmalarla bile büyük morluklar oluşuyorsa bu bir kan hastalığının belirtisi olabilir. Bu sebeple bu konuda dikkatli olmanız, morluk sayısı ve boyutlarını takip etmeniz çok önemli” dedi.

“Bacaklarda morarma sıklıkla görülen bir lösemi belirtisi olabilir ama lösemi tek başına sadece morluklarla bulgu vermez” diyen Prof. Dr. Çelkan “Kemik iliğinde yaşamak için gerekli olan eritrosit (kırmızı kan hücreleri) azalınca çocukların rengi solar, hâlsizleşir, çabuk yorulur, yerinden kalkmak istemez, çok üşürler; kan pulcukları azalınca hastada morluklar ve peteşi denilen minik kanamalar yanında burun, ağız, idrar, dışkı ve mide kanamaları oluşabilir. Lökositler azalınca ve artınca ateşli hastalıklar başlar. Bu sebeple morlukların lösemiyi düşündürmesi için çocuklarda genellikle beraberinde kilo kaybı, vücutta çeşitli bölgelerde bezeler, diş etlerinde şişkinlik ve eklem ağrıları, ateş ve düzelmeyen enfeksiyonlar olmalıdır. Eklem ve bacak ağrıları romatizmal çocuk hastalıklarına bağlı olabileceği gibi lösemiye de bağlı olabilir” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...