Çocuğunuza torbacıdan önce ilgi gösterin!

Çocuğunuza torbacıdan önce ilgi gösterin!

SAĞLIK Haberleri

Prof. Dr. Karaman: "Bağımlı çocukların büyük bir bölümünün ailesinden ilgi görmeyen anne-babası ayrılmış, problemli çocuklar olması dikkat çekiyor."

Yapılan çeşitli çalışmalarda gençlerde uyuşturucu kullanım oranlarının %10'lara yükseldiğinin gösterildiğini söyleyen Yeşilay Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, gençleri uyuşturucuya iten en önemli unsurlardan birinin ilgisizlik olduğunu belirterek, "Uyuşturucu batağına saplanan gençlerin genellikle gelir seviyesi çok düşük ve boşanmış ya da babanın uzun süre eve uğramadığı ailelerin çocukları olduğu dikkat çekiyor" dedi.

Prof. Dr. Karaman, İstanbul'da geçen sene liseler üzerinde yapılan bir çalışmanın ise tehlikenin boyutlarını bir tokat gibi toplumun yüzüne vurduğunu belirterek, "İstanbul'da karma liselerde yapılan bu araştırma sonucunda, lise öğrencilerinin %45'inin sigara, %30 unun alkol, %9 unun madde kullandığı ortaya çıkmış. İstanbul'daki ÇEMATEM (Çocuk ve Ergen Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi) AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi)'ndeki görevli psikiyatristlerle de konuştuğumuzda, onlar da %10 civarında olduğunu söylüyorlar. Madde ve uyuşturucu bağımlılığı %10 gibi korkunç bir rakam oluşturuyor" diye konuştu.

Çocuğunuza torbacıdan önce ilgi gösterin!

Son yıllarda yaygınlaşan ve laboratuvarda üretilebilen sentetik uyuşturucuların ucuz olması nedeniyle kolay ulaşılabilir olduğunu ve yaygın olarak kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Karaman, sentetik uyuşturucuların toplumun başındaki büyük bela olduğunu söyledi. Varoşlarda çok fakir, asgari ücretin de altında çalışan gençlerin bile bu maddelere rahatlıkla ulaşabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Karaman, "Sosyal hizmetler hocası Ömer Miraç, Yeşilay tarafından yayınlanan Apaçi Gençlik kitabında, tekstil atölyesinde çalışıp ayda 600 Tl kazanan gençlerden birkaçının bir araya gelip Bonzai adı verilen sentetik uyuşturucuyu satın aldıklarını daha sonra bunu bir kovanın içinde yakarak hep birlikte yararlandıklarını anlatıyor. 'Kova yapmak' olarak adlandırılan bu yöntem gelir düzeyi düşük çocuklar arasında son derece yaygın. Bu dramlar giderek artıyor ve biz farkında değiliz. Biz burada çayımızı kahvemizi içerken 30 kilometre ötede çocuklar ölmekten beter oluyor. Onun için bizim çok bağırıp çağırmamız lazım" diye konuştu.

Uyuşturucu ile mücadelede en önemli silahın çocuğa ilgi göstermek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karaman, "Aile bağları çok sıkı tutulmalı, anne baba çocuğu sevdiğini, değer verdiğini hissettirmelidir. Ergenlik dönemindeki çocuk, kendisine kim daha çok ilgi gösteriyorsa onun yanında oluyor. Köşedeki torbacı ilgi gösterirse onun yanında oluyor" dedi.
Uyuşturucu bağımlılığına giden yolun önce sigara, daha sonra alkolden geçtiğini söyleyen Prof. Dr. İhsan Karaman, Eylül 2013'te yürürlüğe giren alkol yasağının bağımlılığın önlenmesinde önemli bir adım olduğunun altını çizdi. Alkolün Türkiye ve Ortadoğu'nun küçük bir kısmı hariç dünyanın geri kalan her yerinde bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karaman, "Türkiye'de alkolün algısı çok farklıdır. Türkiye'de alkol, Osmanlı'nın son dönemlerinden itibaren modernleşme ve batılılaşmanın, çağdaşlaşmanın bir enstrümanı, bir turnusol kağıdı olarak kullanılmaya başlamış. Batılılaşma ve modernleşme hikayelerinden sonra nbsp; 'Batılılaşmak elinde alkol kadehi ile dolaşmaktır' gibi bir yanlış algı yerleşti. nbsp; Cumhuriyet idaresi de bunu körükledi" dedi.

Çocuğunuza torbacıdan önce ilgi gösterin!

ALKOL MODERNLİK DEĞİLDİR


Alkol yasaklarının bir "hak ihlali" gibi gösterildiğini ve demokratik olmayan bir tutum olarak protestolara hedef olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karaman, en demokratik ülkelerde bile Türkiye'den çok daha sert alkol yasakları bulunduğunu hatırlattı. Türkiye'de 22.00'den sonra yasak olan alkol satışının, demokrasinin en ileri olduğu ülkelerden İsveç'te 19.00'dan itibaren yasak olduğunu, Pazar günleri ise hiçbir şekilde alkol satışı yapılmadığını söyledi. Prof. Dr. Karaman, "Demokrasi bizim ülkemizde içki içmek, sokağa çıkıp bağırmak olarak algılanıyor" dedi.
Prof. Dr. Karaman Yönetim Kurulu olarak göreve geldikleri ilk günden itibaren Yeşilay'ın tüzüğünde yer alan alkol, sigara, uyuşturucu ve kumarla mücadelenin yanında son yıllarda hayatımıza giren "teknolojik bağımlılık" la da mücadele edildiğini söyledi.

HEPİMİZ TEKNOLOJİ BAĞIMLISIYIZ


Cep telefonu, internet ve televizyon bağımlığı olan teknolojik bağımlılığın da Yeşilay tüzüğüne girerek, mücadele edilmesi gereken unsurlardan biri haline geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Karaman, "Aslında hepimiz teknoloji bağımlısıyız. Çocuklar, televizyon karşısında elinde cep telefonu, ıpadle yemek yiyor. Teknolojiyi hepimiz kullanmaya mecburuz ama hayatımızın temeline oturtmamalıyız. Teknoloji bağımlılığı, mücadele edilmesi gereken büyük bir düşman" dedi.

MÜCADELE ANAOKULLARINDA BAŞLAYACAK


Prof. Dr. M. İhsan Karaman, bağımlılığın en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirterek, çocukların beynindeki iyi-kötü kodlamalarının 2-3 yaşında gerçekleşmeye başladığını belirterek Yeşilay'ın bağımlılıkla mücadelesinin anaokullarından başlatılacağını söyledi. Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı ile Yeşilay arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde "Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM)" projesinin başlatıldığını hatırlatan Prof. Dr. Karaman, "Bağımlılıkla mücadele için doğrudan 8 milyon öğrenciye ulaşarak onları bilgilendireceğiz" dedi.

Çocuğunuza torbacıdan önce ilgi gösterin!

ESRA ALBAYRAK'IN KATKISI BÜYÜK


Yeşilay'ın yönetim kurulu üyesi ve Başbakanın kızı Esra Albayrak'ın doktora sahibi bir sosyolog olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karaman, Albayrak'ın Yeşilay'ın bağımlılık mücadelesinde önemli bir role sahip olduğunu belirterek, "Aynı zamanda Sayın Başbakan'ın Yeşilay'a ve faaliyetlerine ailesiyle birlikte destek verdiğini gösteren bir semboldür" dedi. Albayrak'ın yönetime gelmeden 3-4 sene önce hayata geçirilen "Dumansız hava sahası Projesi"nin de hazırlayıcılarından biri olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Karaman, "Bugün birçok dumansız yer görebiliyorsak buralarda Esra hanımın çok emeği var. Tütünle mücadele konusunda çok önemli roller üstlenmiş. Bu özellikleri itibariyle bize çok önemli katkılarda bulunuyor" dedi.

GÜÇLÜ DESTEK


Prof. Dr. Karaman, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Yeşilay'ın faaliyetlerinin güçlü bir destek gördüğünü belirtiyor. Emine Erdoğan da toplantılara katılarak, Yeşilay'ın bağımlılıklarla mücadelesine destek veriyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...