Cilt rengini söyle derdini söyleyeyim

Cilt rengini söyle derdini söyleyeyim

SAĞLIK Haberleri

Beyaz, sarı, pembe, mavi, mor… Ciltte leke deyip geçmeyin. Bu lekeler hastalık habercisi olabilir. ..

ZİYNETİ KOCABIYIK
Beyaz, sarı, pembe, mavi, mor… Ciltte leke deyip geçmeyin. Bu lekeler hastalık habercisi olabilir.  Özellikle tiroid bezi hastalıkları, demir metabolizması bozuklukları, böbrek üstü bezi, karaciğer hastalıkları  ve kanser, cilt rengindeki değişikliklerle de kendini ele veriyor.
Cilt rengi sağlığımızın barometresi gibi… Ellerimizde, yüzümüzde veya vücudun diğer bölgelerinde daha önce olmayan renk değişiklikleri ortaya çıktığında bu durumun hafife alınmaması gerektiğini söyleyen Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Selda Yıldırım, mutlaka doktora görünmek gereken renk değişikliklerini şöyle sıralıyor:
MANTARIN RENGİ “BEYAZ” 
Vücut mantarı: Ciltteki sınırlı beyazlık kazıyınca kepekleniyorsa, bunun nedeni Tinea versicolor adı verilen vücut mantarı olabilir. Cilt üzerinde görülen bir mantar enfeksiyonu olan Tinea versicolor; özellikle sırtta, göğsün ön yüzünde, karında ve kollarda yerleşir. Genellikle mercimek tanesi kadar küçük, bazen de birleşerek daha büyük lekeler oluşturabilir. Bulaşma riski oldukça düşük olan bu enfeksiyon sıklıkla kaşıntısızdır ve görüntüdeki bozukluk dışında hastayı rahatsız etmez.
Vitiligo: Vücudun göz kenarları, dudak kenarı, eller, dirsekler ve diz gibi bölümlerinde görülen bu hastalık, belirli alanlarda deriye rengini veren hücrelerin tümüyle yok olması nedeniyle ortaya çıkar. Tek bir bölgede olabileceği gibi, çok sayıda farklı bölgelerde de yerleşebilir. Vitiligo; diyabet, kansızlık, tiroidit ve addison hastalığı gibi hastalıklarla birliktelik de görülebilir.
Cilt rengini söyle derdini söyleyeyim

KARACİĞERİN RENGİ “SARI”
Sarılık: Karaciğer hastalığına işaret eder. Çeşitli sebeplerle safra kesesinden safra akışı engellendiğinde ya da mikroplara bağlı olarak karaciğerin zarar gördüğü durumlarda görülür. “Bilirubin” adı verilen maddenin kanda artması sebebiyle cilt sarı bir renk alır. Sarı renk değişimiyle birlikte kaşıntı ve kaşınmaya bağlı oluşan kabuklu yaralar da görülebilir.
PEMBE - KIRMIZI
Kurdeşen: Ciltteki oluşan pembelik veya kızarıklık bulunduğu yerde 24 saat içinde kaybolup tekrar oluşuyorsa, bu duruma kaşıntı ve kabarıklık da eşlik ediyorsa, altında yatan sebep halk arasında “kurdeşen” denilen ürtiker hastalığı olabilir. Kızarıklık derideki kan damarlarından çevredeki dokuya geçici olarak plazma sızması sonucu oluşur. 
LEKE HASTALIĞI: Leke hastalığı erişkinlerde kırmızı lekenin en sık görülen sebeplerinden biridir. Hastalık hasta kişilerle temas, hayvan ya da toprağa dokunma yoluyla bulaşır. Keskin sınırlı lekeler çevreye doğru genişlerken ortası normal bir görünüm almaya başlar. Bazen iç içe geçmiş halka görünümü oluşabilir. Lekeye sıklıkla kaşıntı şikâyeti de eşlik eder.
Gül hastalığı: Vücutta deri çizgilerine paralel yerleşim gösteren pembemsi lekeler gül hastalığının belirtisi olabilir. Özellikle bahar aylarında artış gösterir. Haberci lezyon olarak adlandırılan ilk leke yaygın döküntüden birkaç gün ya da birkaç hafta önce ortaya çıkar. Diğer lekelere göre daha büyük olur. Daha sonra çevresinde kepeklenme bulunan daha küçük lekeler ortaya çıkar. Bulaşma özelliği olmayan gül hastalığı genellikle 6-12 hafta içinde büyümesini durdurarak kendini sınırlar.  
Sedef: Sedef hastalığı gümüş veya sedef gibi beyaz, bol kepekli, kırmızılığı ise biftek kırmızısı gibi canlı bir hastalıktır. Sıklıkla diz, dirsek ve saçlı deride ensede görülür.  Özellikle stresli zamanlarda şiddetlenir ve geniş alanları kaplayabilir. 
KALBİN RENGİ “MAVİ - MOR”
Kalp hastalıkları: Özellikle atardamarlaradaki ve toplardamarlardaki kanın karışmasına neden olan doğumsal kalp hastalıklarında dil, dudak, burun ucu, parmak uçları gibi bedenin uç kısımlarında mavi-mor renk değişikliği görülür. Kalp yetmezliği sonucunda dolaşımın bozulduğu durumlarda da cilt terli, soluk, gri-mavi renk alır. 
KOAH: Akciğere giden oksijen miktarının kısıtlandığı tıkayıcı bir akciğer hastalığı olan KOAH'da da hastalığın evresine göre özellikle dudakların ve çevresinin morardığı görülür.
Travma: Özellikle deri altı yağ dokusu daha az olan hassas bölgelerde, darbeye maruz kalınması sonucu, cilt altında damar kanaması nedeniyle bölgesel olarak mor renk oluşabilir. 
C ve K vitamini eksiklikleri: C ve K vitamini eksikliklerinde de deride küçük kanamalar olabileceği için vücudun bazı bölgelerinde mor renk değişikliği görülebilir.
Vaskülit: Eğer kırmızı lekeler deriden kabarık, ödemli ise vaskülit, bir başka deyişle iltihabi damar hastalığı açısından araştırılmalıdır. Vaskülit, kan damarlarında çeşitli sebeplere bağlı hasar sonucu ortaya çıkan hastalık grubudur. Vaskülite sebep olan hastalıklarda ateş, halsizlik, karın ağrısı, eklem ağrısı gibi belirtiler veya kanlı idrar şikâyetleri de görülebilir.
Çeşitli kanser türleri: Bacaklarda vaskülit (iltihabi damar hastalığı) olarak değerlendirilen kırmızı -mor, ağrılı döküntüler ve yaralar  lenfoma-lösemiden de kaynaklanabilir. Özellikle sırt bölgesinde ani başlangıçlı kahverengi-kabuklu döküntüler mide, bağırsak, meme kanseri ya da lenfoma sonucu gelişebilir.  Tüm vücutta yaygın kızarıklık ve kepeklenme  lenfoma ve lösemi belirtisi olabilir. 
BÖBREĞİN RENGİ KAHVERENGİ
Böbrek yetmezliği: Böbrek yetmezliğinde deri rengi toprak rengine benzer kahverengi bir hâl alır. Ciltte kuruluk, pullanma ve şiddetli kaşıntı belirtileri de sık görülür.
Turuncu yiyecekler renginizi değiştirebilir


Yediğimiz bazı yiyecekler de cilt renginde ton değişikliğine yol açabilir. Örneğin çok havuç tüketen biriyseniz renginiz biraz daha turuncuya dönebilir. Aynı zamanda “Karotenemi” adı verilen bir hastalık olan bu durum, gıda tüketiminin sınırlandırılması ile ortadan kalkar. Bu nedenle yazın daha iyi güneşlenmek isteyen kişilere bol havuç tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
UTANGANÇLIK DEĞİL HASSASİYET
Flushing: Belli bir bölgede oluşan aşırı kırmızılıktır. Yüzde ve ensede geçici olarak ya da devamlı olarak görülebilir. Bazı ilaçların yan etkisi olarak, cilt altı yağ dokusunun ince olduğu kişilerde heyecan halleri sırasında oluşabilir.
Dolaşım bozukluğuna bağlı şok: Dolaşım bozulduğunda, tansiyon dediğimiz damar içi dolaşım basıncı yetersiz hale gelir. Beden rengi maviden mor renk tonlarına doğru değişim gösterir.
Hemoglobin hastalıkları: Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinin oksijeni taşıyan bölümüdür. Doğumsal veya sonradan gelişen bazı hastalıklarda, hemoglobinin oksijen taşıma kapasitesi azalır. Sonucunda hastanın bedeninin rengi mavi-mor renkli olabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...