Çekirdeğini sakın çöpe atmayın! Demir eksikliğini bitiriyor, sindirimi rahatlatıyor... Malta eriğinin faydaları saymakla bitmiyor

Düzenleyen:
Çekirdeğini sakın çöpe atmayın! Demir eksikliğini bitiriyor, sindirimi rahatlatıyor... Malta eriğinin faydaları saymakla bitmiyor

SAĞLIK Haberleri

Demir eksikliğini bitiriyor, gözlere iyi geliyor... Çekirdeğini kaynatıp suyunu içince sindirimi rahatlatıyor... Malta eriğinin ve çekirdeğinin faydalarını duyanlar çekirdekleri bir daha çöpe atmayacak. Daha çok Akdeniz Bölgesi'nde yetişen malta eriği, düşük kaloriye sahip olması nedeniyle özellikle formuna dikkat edenler tarafından tüketiliyor. İçerdiği A vitamini gözleri korurken, kan şekerini düşürüyor ve aynı zamanda tümör ve kanser riskini de azaltıyor. İşte malta eriği kalorisi ve besin değeri...

Yenidünya olarak da bilinen malta eriğinin insan sağlığına birçok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Ekşi-tatlı karışık bir tada sahip olan ve seveni olduğu kadar sevmeyeni de olan malta eriğinin faydaları (yenidünya faydaları) duyanları şaşırtıyor. Kalorisi ile diyet yapanların da tercihi olan ve malta eriği meyve olarak tüketiminin yanında pastalarda, soslarda ve salatalarda da kullanılyor. Ayrıca reçel ve şeker şurubu yapılarak da tüketiliyor. İşte malta eriği kalorisi, faydaları ve malta eriği çekirdeği faydaları...

MALTA ERİĞİNİN FAYDALARI/YARARLARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Malta eriği dört mevsim yeşil kalabilen, yaprak dökmeyen ağaçları ile dikkat çekiyor. Önce yeşil olan, ardından olgunlaşınca sarıya dönen rengi ile tercih edilen yeni dünya (malta eriği) birçok faydası ile biliniyor. Küçük bir armut gibi görünen şekli ile yüzden fazla çeşidi olan malta eriği, özellikle A vitamini açısından ve demir eksikliğine iyi gelmesi nedeniyle tercih ediliyor. İşte yeni dünyanın faydaları...

A VİTAMİNİ GÖZE İYİ GELİYOR

- Yüksek oranda A vitamini barındırdığı için göz sağlığına iyi geliyor. İçerdiği yüksek antioksidan sayesinde gözdeki virüsleri engelliyor ve göz içindeki vitamin seviyesini dengelemeye yardımcı oluyor. A vitamini sadece göze değil aynı zamanda vücudun diğer organlarında da fayda sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre flavonoidler bakımından zengin olan malta eriği, akciğer ve ağız boşluklarındaki hücrelerin mutasyona uğramasını önlüyor, bu nedenle tümör ve kanser riskini de azaltıyor. 

SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIYOR

- Lif bakımından zengin olan malta eriği sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda düşük kaloriye sahip olması nedeniyle sağlıklı beslenenlerin tercihleri arasında yer alıyor. Malta eriğinin içeriğindeki 'pektin' kolonları yumuşatarak besinlerin daha rahat dışkılanmasını sağlar. Bu özelliği sayesinde kolon kanseri gibi riskli hastalıkların da önüne geçer. 

DEMİR EKSİKLİĞİ OLANLAR DİKKAT!

- Malta eriği, demir eksikliği olanlara önerilen besinlerin başında geliyor. Kil topraklarında yetiştiğinden demir ve bakır bakımından oldukça zengindir. Demir kan hücrelerini artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Günde 5 tane malta eriği yiyerek demir eksikliği giderilmiş olur.

UYKUSUZLUĞUN ÖNÜNE GEÇİYOR

- Kronik uykusuzluk günümüzde giderek yaygınlaşıyor. Bu hastalığın önüne geçmek için uzmanlar, ilaçlardan önce doğal karışımlar tüketilmesini öneriyor. Rahat bir uyku için gece yatmadan 3 tane malta eriği tüketilmesi yeterli olur. 

- K vitamini bakımından da oldukça zengin olan malta eriği, kemik ve kas sağlığını güçlendiriyor, kemik erimesi gibi hastalıkların riskini azaltıyor.

MALTA ERİĞİNİN ÇEKİRDEĞİ ÇOK FAYDALI! SAKIN ATMAYIN

Malta eriğinin içindeki çekirdekler insan vücudu için oldukça sağlıklı. Çekirdekler kaynatılıp suyu tüketildiğinde mide asidini düzenler ve sindirimi rahatlatır. 

Malta eriğinin kan şekerini düşücü özelliği vardır. Bu nedenle malta eriği tüketmek diyabete yakalanma riskini azalır. Uzmanlar, diyabet hastalarına kan şekerini düzenlemek için 'malta eriği çayı'nı öneriyor. Bu çayı hazırlamak için malta eriği yapraklarını ya da çekirdeklerini kaynatmak yeterli. Malta çekirdeği insilün ve glikoz seviyelerini de düzenliyor.

Çin alternatif tıbbında ise malta eriği yaprakları çekirdekleri ile beraber kaynatılır. Hazırlanan bu su boğazlardaki enfeksiyonu temizler, ayrıca akciğerlerdeki virüsleri söker atar. 

MALTA ERİĞİ KAÇ KALORİ? MALTA ERİĞİ KALORİSİ

Malta eriği veya diğer adıyla 'yenidünya'nın 100 gramında yaklaşık olarak 50 kalori, 1 avuç yani 55 gram malta eriğinde ise 25 kalori bulunmaktadır.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...