C vitaminini yiyeceklerden alın
SAĞLIK Haberleri / HABER MERKEZİ
Sonbahar geldi, okullar açıldı, Covid-19’un farklı varyantları toplumda dolaşmaya devam ediyor. Şu anda güçlü bir bağışıklık sistemine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.
ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Tükettiğimiz besinlerin en iyi bağışıklık güçlendiriciler olduğunu söyleyen VM Medical Park Pendik Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Seda Nasuhbeyoğlu, hastalıklardan korunmada C vitamininin önemli bir rol oynadığına dikkat çekerek, “C vitamini takviyelerini bilinçsizce kullanmak böbrek taşı oluşumuna sebebiyet verebilir. Dolayısıyla, C vitamini alımını abartmadan besinlerle sağlamayı alışkanlık hâline getirin” dedi. Her ürün grubunun dengeli olarak tüketilmesi gerektiğine işaret eden Nasuhbeyoğlu, güçlü bir bağışıklık için elzem olan besinleri şöyle sıraladı:
> Turunçgiller, kırmızı ve yeşil biber (C vitamininden zengin besinler).
> Havuç, ıspanak, brokoli, kırmızı dolmalık biber (A vitamininden zengin besinler). Yeşil yapraklı sebzeler (demir bakımından zengin besinler).
>Yumurta, yaban mersini (Güçlü bir antioksidandır).
> Bitter çikolata (Güçlü bir antioksidandır, ancak şekersiz olanı ve az miktarda tüketilmelidir).
> Sarımsak, zencefil, zerdeçal (özellikle karabiber ve zeytinyağı ile birlikte faydalıdır).
> Badem, çekirdek, ceviz ve fındık gibi besin değeri yüksek kuru yemişler.
> Deniz ürünleri (Omega 3 değeri yüksek besinler). Bakliyatlar (bitkisel proteinler).