Büyüğe küçüğe aşı

Düzenleyen:
Büyüğe küçüğe aşı

SAĞLIK Haberleri

Türk İç Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal:  Çocuklar gibi büyüklerin de aşı takvimi olmalı. Aşı yetişkinlerin de hayatını kurtarır.”

Ziyneti KOCABIYIK

Toplumda aşılama denilince akla sadece çocuklar geliyor. Ancak, çocukluk döneminde bazı kişilerin aşılanamamış olması, uygulanan bazı aşıların ömür boyu bağışıklık sağlayamaması ve yaşlılık sebebiyle bağışıklık sisteminin giderek zayıflaması, aşıyla korunulabilir hastalıklara karşı büyüklerin de aşılanmasını zorunlu hale getiriyor. Özellikle kronik hastalığı olan ve 65 yaş üzerindeki kişilerin aşılanmasının önemli olduğunu söyleyen Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, “65 yaşın üstündekilerin bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için grip ve zatürre gibi hastalıklar daha ölümcül seyreder. 65 yaşın altındaki kronik hastalığı olanlar için de mutlaka aşılama gereklidir. Ancak yanlış bilinen bir şey var ki, erişkinlere yapılması gereken tek aşı grip aşısı değildir. Grip ve zatürre aşısının yanında Hepatit B, zona ve tetanos gibi aşılar da mutlaka yaptırılmalıdır” dedi.

2016 AŞI TAKVİMİ ÇIKTI

Ülkemizde yetişkinlerin aşıdan kaçtığını anlatan Prof. Dr. Ünal, “Aşı denilince çocuklar ve bebekler akla geliyor. Fakat aşı asla çocuk işi değil. Erişkin dönemde de ihtiyaçlara göre yapılması gerekir. Sağlık Bakanlığı 2009 yılında Erişkin Aşı Takvimi’ni yayınlamıştı. Şimdi onu yenilediler. 2016 yılı takvimi yakında Sağlık Bakanlığı’nın web sitesinde yayınlanacak. Bu takvime göre, grip, zatürre, boğmaca, tetanos, zona, HPV, Hepatit B ve Hepatit A erişkinlere önerilen aşılardır. 2016 takviminde eski takvimden farklı bir durum var. Buna göre önceki takvimde 10 senede bir tetanos aşısı yapılması öneriliyordu. Şimdi buna difteri ve boğmaca da eklendi. Hacca gideceklere menejit aşısı da öneriliyor. Zaten Suudi Arabistan hacılara bunu zorunlu tutmuştu. Duyduğumuza göre gelecek yıl grip aşısını da zorunlu hâle getirecek” dedi.

TORUNLAR İÇİN BOĞMACA AŞISI

Yetişkinlerin mutlaka yaptırması gereken aşılardan birinin de özellikle boğmaca aşısı olduğunu belirten Prof. Dr. Ünal, “Boğmaca yetişkinlerde öksürüğe sebep olur ama yeni doğanları öldürür. 2 aydan önce yeni doğan bebeklere boğmaca aşısı yapamayacağımız için çevresindekilerin aşılanması gerekir. Bu sebeple anne adayları her gebeliklerinde aşılanmalıdır. Ayrıca eve girip çıkan ve bebekle yakın temasta bulunan büyükanne ve büyükbabaların da aşı olması gerekir” dedi.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...