Burun eti büyümesine cerrahi çözüm

Editör:
- Güncelleme:
Burun eti büyümesine cerrahi çözüm
SAĞLIK Haberleri

Burnun kendisi boyut olarak küçük olsa da insan sağlığı için gerçekleştirdiği görevler şüphesiz çok büyük… Burnun içerisinde bulunan, halk arasında ‘burun eti’ olarak bilinen konkalar nefes alışverişinde hangi görevleri yerine getiriyor?

Burun eti büyümesi nelere yol açıyor? Burun eti büyümesinin tedavisi mümkün mü? Tüm bu soruları ve çok daha fazlasını, KBB Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen merak edenler için yanıtladı.

BURUN VÜCUTTA NE İŞE YARAR?

KBB Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, “Burun, insan vücudunda hava trafiğini sağlayan çok önemli bir organıdır. Burun dışarıdan alınan havayı nemlendirir, filtreler, tozlara karşı koruma sağlar.

Burnun içinde konkalar bulunur. Konkalar, dışarıdan solunan havayı akciğere yönlendirir. Konkaların içlerinde, damar ağıyla kaplı olan etler bulunur. Bu etler, ortamın ısısına göre şişerek büyür veya küçülürler. Soğuk havalarda kan damarlarının içi kanla dolar ve solunan soğuk hava burada ısınarak vücuda girer.” dedi.

BURUN TIKANIKLIĞINA DİKKAT

Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, “Burnun sağ ve sol taraflarında 3’er tane konka bulunur. Bulundukları konuma göre; üst konka, orta konka ve alt konka olarak isimlendirilirler.

Alt konkalar, işleyişleri gereği küçülür ya da büyürler. Fakat olması gerekenden daha fazla büyümeleri yani şişmeleri, sağlık problemlerine yol açabilir. Burun etlerinin şişmesi durumda yaşanan en belirgin semptom burun tıkanıklıklarıdır. Kısa süren burun tıkanıklıkları, sağlık açısından bir problem oluşturmazken, uzun süren burun tıkanıklıkları önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Burun etleri; burun kemiği eğriliği, burun iltihapları, sigara, alerji, sinüzit, ısı değişimi, çevre kirliliği gibi sebeplere bağlı olarak şişebilir” yorumunda bulundu.

BURUN ETİ BÜYÜMESİNİN ÇÖZÜMÜ NEDİR?

Toplumda en yaygın yaşanan burun eti probleminin ‘alt konka hipertrofisi’ olduğunu belirten KBB Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, “Alt konka büyümesi, doku kaynaklı veya kemik büyümesi şeklinde gerçekleşebilir.

Burun etlerinin şişmesi sorununun tedavisi ilaçla yapılabilir. Fakat bu ilaçlı tedavi yöntemi, çok uzun zaman alır. Uzun süren ilaçlı tedavi ise hastanın vücudunda olumsuz anlamda bazı yan etkiler oluşturabilir.

İlaç tedavisinin etkili olmadığı durumlarda ameliyata ihtiyaç duyulur. Cerrahi işlem sırasında olması gerekenden daha fazla büyüyen burun eti küçültülür.

Konka cerrahisi ismi verilen bu işlemin en etkili yöntemleri arasında; radyofrekans, mikrodebrider ve konka plastik teknikleriyle yapılan küçültme yöntemleri bulunur” dedi.

BURUN ETİ AMELİYATI RİSKLİ MİDİR?

Seymen, “Burun eti küçültme ameliyatının herhangi bir risk taşıyıp taşımadığı hastalar tarafından merak edilen konuların başında gelir. Hep söylediğimiz gibi her ameliyat kendi içinde mutlaka bazı riskler barındırır. Bu riskin seviyesi uygulanan cerrahi yönteme, hastanın yaşına, hastanın (varsa) diğer hastalıklarına göre değişiklik gösterir. Anestezi riski, hastanın tamamen uyutularak gerçekleştirildiği işlemlerde az da olsa vardır. Ameliyat sonrası çok nadiren olsa da hastada kanama görülebilir. İyileşme sürecinde burun içinde kabuklanma, kuruluk yaşanabilir.

Operasyonun ardından 4-8 hafta sonunda hasta için iyileşme tamamlanmış olur. Bu dönem boyunca sümkürme hareketi, kanamaya yol açabilir. Burunda oluşan kuruma ve kabuklanmaları hafifletmek için nemlendirici spreyler, deniz suyu spreyleri kullanılabilir” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...