Bulanık görme şikayeti olanlar dikkat! Diyabetik retinopati olabilirsiniz

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Bulanık görme şikayeti olanlar dikkat! Diyabetik retinopati olabilirsiniz

Sağlık Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Kan şekerinde yaşanan ani yükseliş ve düşüşlerin gözün görmeyi sağlayan sinir tabakası retinadaki damarların etkilenmesiyle diyabetik retinopati hastalığına sebep olduğunu söyleyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Diyabeti olan her hasta için, bu göz hastalığı riski bulunmaktadır. Diyabeti olan kişilerin en azından yılda bir kapsamlı göz muayenesi yaptırmaları önemlidir"

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, kan şekerindeki ani yükseliş ve düşüşlerin, gözün görmeyi sağlayan sinir tabakası retinadaki damarları etkileyerek diyabetik retinopati hastalığına neden olabileceğini açıkladı.

DİYABETİK RETİNOPATİ NEDİR?

Medicana Bursa Hastanesi'nden Uzman Op. Dr. Adnan İpçioğlu, özellikle 10 yıldan fazla süredir diyabet hastası olan bireylerde diyabetik retinopati riskinin arttığını belirtti. İpçioğlu, "Diyabeti olan her hasta için, bu göz hastalığı riski bulunmaktadır. Diyabeti olan kişilerin en azından yılda bir kapsamlı göz muayenesi yaptırmaları önemlidir. Bir birey ne kadar uzun süre diyabet hastası ise, diyabetik retinopati gelişme riski o kadar yüksektir" şeklinde konuştu.

"3 AYDA BİR GÖZ MUAYENESİ OLUNMALI" 

"Diyabetlilerin 3 ayda bir göz muayenesi olması gerekiyor" diyen İpçioğlu, diyabet teşhisi konulan hastaların hemen ardından göz muayenesi olmaları gerektiğini ve bu kontrolün yılda bir devam etmesi gerektiğini vurguladı. Göz dibi muayenesinin, retinadaki değişiklikleri erken aşamada tespit ederek başarılı tedavi olanağı sağladığını belirten İpçioğlu, "Diyabet teşhisi sonrası 1 yıldan fazla süren diyabet hastalarının 6 ayda bir, göz dibi sorunu tespit edilen diyabetlilerin ise 3 ayda bir göz muayenesi olması önemlidir. Muayene sıklığı, göz doktoru tarafından belirlenmelidir" dedi.

Bulanık görme şikayeti olanlar dikkat! Diyabetik retinopati olabilirsiniz

 

GÖRME ŞİKAYETLERİ

Diyabet hastalığının erken dönemlerinde bulanık görme şikayetlerinin sıkça karşılaşıldığını ifade eden İpçioğlu, bu durumun retinopati değil, yüksek kan glikoz seviyelerinden kaynaklanabileceğini söyledi. İpçioğlu, "Kan glikoz seviyeleri normale döndüğünde görme bulanıklığının ortadan kalktığını, bu geçici dönemde ise gözlük değişikliği yapmanın uygun bir yöntem olmadığını" vurguladı.

NASIL TEDAVİ EDİLİR? 

Diyabetik retinopatiyi tedavi eden etkili yöntemin lazer fotokoagülasyon tedavisi olduğunu belirten İpçioğlu, bu tedavinin retinanın yeterince beslenemeyen bölgelerinden kaynaklanan uyarıları bastırarak yeni damar oluşumunu engellediğini ifade etti. İpçioğlu, tedavinin uygun zamanda ve doğru şekilde uygulanması durumunda şeker hastalığına bağlı ciddi görme kayıplarını önlemenin tek yol olduğunu belirtti.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...