Bu hastalık gençleri vuruyor

Bu hastalık gençleri vuruyor
SAĞLIK Haberleri

Daha çok gençlerde görülen MS, merkezi sinir sisteminin konuşma, yürüme ve görme gibi fonksiyonları üzerindeki kontrolünün kaybedilmesi ile ortaya çıkıyor.

Beyin ve omuriliğin yani merkezi sinir sisteminin bir hastalığı olan Multipl Skleroz (MS)'in daha çok 20-40 yaş arasında ortaya çıktığı bildirildi. Beynin konuşma, yürüme, görme gibi fonksiyonlar üzerindeki kontrol kabiliyetini bozan hastalığın, çevresel ve genetik faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıktığını belirten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rana Karabulut, "Kadınlar MS'ten 2 kat daha fazla etkilenmektedir. Bu durum cinsiyet hormonu ve X kromozomundan kaynaklanmaktadır. D vitamini eksikliği, güneşin ultraviyole ışınlarına maruz kalmak, sigara içmek gibi çevresel faktörler de Multipl Sklerozun ortaya çıkışına zemin hazırlamaktadır" dedi.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN SALDIRISI
Merkezi sinir sistemi, sinirler boyunca vücudun çeşitli bölgelerine elektriksel mesajlar gönderen bir telefon santraline benzer. Bu mesajlar bilinçli ve bilinçsiz tüm hareketlerimizi kontrol eder. Sağlıklı sinir liflerinin çoğu mesajların iletilmesini kolaylaştıran miyelin denen yağlı bir madde ile çevrelenmiştir. MS'te bağışıklık sisteminin saldırısı sonucu miyelin parçalanır ve bunun yerini sertleşmiş doku alır. Bu da mesajın geçişini saptırır ya da tamamen bloke eder. Bunun sonucunda mesajlar gerektiği gibi iletilemez ya da yanlış bölgeye gittiği için yürüme, elle herhangi bir şeyi kavrama ya da görme gibi fonksiyonlar bozulur.
HER HASTADA AYNI DEĞİLDİR
Prof. Dr. Karabulut, hastalığın tek bir tip olmadığını belirterek, "Hastalık, merkezi sinir sisteminin beyaz cevherini; görme siniri, beyin, beyincik, beyin sapı ve omurilik gibi farklı anatomik bölgelerde ve farklı zamanlarda etkileyerek hemen hemen her hastada farklı klinik belirti ve gidiş özellikleri taşımaktadır. Bazı hastalarda hafif, bazılarında daha ağır görülür. Ataklar halinde yaşanır, bazen ataklar 1, 2 yıl içinde tekrarlayabiliyor" dedi.


Yorgunluk ve çift görme MS belirtisi
MS'in klasik belirtisinin gözde bulanık görme, çift görme ve aşırı yorgunluk olduğunu söyleyen Prof. Dr. Rana Karabulut, "Hastaların %75'inde yorgunluk en fazla yakınılan ilk 3 belirtiden biridir. Çift görme ve gözün irade dışı hareketi de önemli bir belirtidir" dedi. MS'in tanısı zor konulan bir hastalık olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Karabulut, şu belirtileri dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor:
• Çift görme, bulanık görme, gözün irade dışı hareketi.
• Kol ve bacaklarda?titremeler; dilin peltekleşmesi;?koordinasyon?bozukluğu,?sık sık sendeleme veya denge kaybı,
• Aşırı halsiz ve alışılmamış bir şekilde yorgun hissetmek
• Uyuşma veya karıncalanma hissi; vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen veya tamamen felç olması
• Mesane ve kalın bağırsak kontrolünün kaybı
• Ayakların belirgin bir şekilde yerde sürüklenmesi.


Tedaviler MS'in ilerlemesini önlüyor
Multipl Skleroz'un tamamen ortadan kaldırılamasa bile erken tanı ile özürlülüğe gidişin önlenebildiği ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Rana Karabulut, "Atak tedavileri atağın şiddetine göre dünyanın her yerinde kortizon tedavisi ile yürütülmektetir. Bu tedavi atak şiddeti ve süresini kısaltmaktadır. 2 yılda 2 veya daha sık atak geçiren ve ilk belirtileri ciddi gidiş öngörüsü taşıdığımız hastalarda, düzenli olarak, bağışıklık sistemini düzenleyici (İmmün Modulatuar Tedaviler) iğne tedavilerini kullanıyoruz. Bunlar atak sıklığı ve hasarını azaltan, hastalık gidişini olumlu etkileyen ilaçlar" dedi. Prof. Dr. Karabulut,?MS?hastalarının sağlıklı beslenme, uyku düzeni, sigara kullanmama gibi temel sağlık kurallarına dikkat etmeleri gerekteğini söyleyen Prof. Dr. Kalabulut, "Sıcak ortamlar ve vücut ısısını artıran ağır sporlar, aşırı fiziksel aktivite gerektiren işler?hastayı olumsuz etkiler ve yorgunluğu tetikler. Kaplıca ve sauna gibi ortamlardan kaçınılmalıdır" dedi.

Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...