Bu besinler ısıtıyor

Düzenleyen:
Bu besinler ısıtıyor

SAĞLIK Haberleri

“Doğal kalorifer” olarak adlandırılan bazı yiyecekler, vücutta parçalanırken çıkardıkları ısı sayesinde daha az üşümemize yardımcı oluyor.

Ziyneti Kocabıyık - Meteoroloji günlerdir soğuk hava ve kar uyarısı yapıyor. Soğuk günleri pencere arkasında kar seyrederek geçirmek güzel ama ya dışarıda olanlar… Uzmanlar sıkıca giyinmenin yanında “termojenik” etkisi olan yiyecekleri tüketerek daha az üşümenin mümkün olduğunu bildiriyorlar. Acı biber, tarçın, ıhlamur, zerdeçal gibi bitkilerin vücut ısısını yükselttiğini söyleyen Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili bu doğal kaloriferlerden nasıl faydalanılacağını anlattı…

Çıkmadan 1 çay kaşığı tarçın 
Soğuk havaya çıkmadan önce, dilinizin üzerine koyacağınız bir çay kaşığı toz tarçın, kan akımının vücut yüzeyine doğru hücum etmesine destek oluyor. Bu da vücudun ısınmasına yardım ediyor. Tarçını kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği salebin üzerine ekleyerek ya da çaylarınızı kabuk tarçınla demleyerek kullanabilirsiniz.

Günde 3 bardak ıhlamur
Ihlamur bağışıklığı güçlendirerek virüs ve bakterilerin sebep olduğu rahatsızlıklara iyi geliyor. Terlemeyi de teşvik ediyor. İçindeki ise göğsü yumuşatan özellikte bir madde. Ihlamurun kurutulmuş çiçek ve yaprak karışımından 1 tatlı kaşığı alıp üzerine 1 su bardağı kaynatılmış su ilave edin ve 10 dakika süreyle demlendirin. Bu karışımdan günde 3 kez birer bardak içebilirsiniz. 

Çin zencefili havlıcan 
Çin zencefili olarak da biliniyor. Vücut ısısını artıran bir bitki olan havlıcanın kök kısmı, yemeklere baharat olarak ekleniyor. Aynı zamanda çay gibi demlenerek de kullanılıyor. Bir bardak sıcak suya 2 çay kaşığı kadar kıyılmış havlıcan kökü ekleyip 10-15 dakika demleyebilirsiniz. Demi süzerek tüketmelisiniz. 

Süte zerdeçal katın 
Hint safranı olarak da bilinen zerdeçalın etken maddesi kurkumin termojenik etkisiyle vücut ısısını arttırıyor. Zerdeçalı balla karıştırıp kullanabilir ya da yemeklere, çorbalara, salatalara ilave edebilirsiniz. Dışarı çıkmadan önce zerdaçallı süt de tercih edebilirsiniz. Bir su bardağı ılık süte yarım çay kaşığı zerdeçal, çeyrek çay kaşığı zencefil, bir çay kaşığı tarçın ve bal ekleyin; bu nefis içecekle içinizi ısıtın. 

Tuzu azaltıp karabiberi artırın
Karabiberde bulunan piperin maddesi de sinir sistemini uyararak vücudun ısı üretimini destekliyor. Bu durum metabolik hızı da arttırıyor. Tuz tüketimini azaltıp onun yerine her öğün yemeklere yarım çay kaşığı kadar karabiber ilave ederek hem ısınır hem de yemekleri tatlandırabilirsiniz.

Çaya çorbaya taze zencefil
Soğuk kış gecelerinde ısınmak için toz hâline getirilmiş zencefil kökünden 1 çay kaşığı kadar çorbalarınıza katmanızın yeterli. Zencefil ve tarçını ayrıca sıcak suda 5-10 dakika demleyerek çay hâlinde de içebilirsiniz. İsterseniz toz zencefili kurabiyelere de ekleyebilirsiniz.

ACI BİBER
Hem yakıyor hem zayıflatıyor

Kırmızı acı bibere acılığını veren kapsaisin maddesi termojenik etkisi ile  vücut ısısını yükseltiyor. Kapsaisin içeren bir yemek yedikten hemen sonra daha fazla enerji harcamaya başlıyoruz. Bunun sonucunda da vücut ısımız yükseliyor ve metabolik hızımız da artıyor. 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...