Boyundaki ağrısız şişliklere dikkat

Düzenleyen:
Boyundaki ağrısız şişliklere dikkat

SAĞLIK Haberleri

Lenfomanın; karın ağrısı, 5 gün geçmeyen ateş gibi basit belirtilerini ciddiye almak da çocuğunuzun hayatını kurtarabilir.

En sık görülen çocukluk çağı kanseri olan lenf kanserinin, boyunda, koltuk altında, kasıktaki lenf bezesinde görülen ağrısız şişliklerle kendini belli ettiğini söyleyen Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Onkolojisi Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Demir, “Çocuklarda çenede şişlik, azı dişlerde dökülme ve 5 günden uzun süren ateş varsa mutlaka hekime başvurulmalıdır” dedi.
Lenfoma adı verilen lenf kanserinin, lenf bezlerinden köken alan kanser grubu olduğunu ve tüm çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık %20’sini oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Demir, “En sık görüldüğü yaş grubu 5-10 yaş arasıdır. Çocuklarda lenfoma belirtileri; hastalığın tipine yaygınlığına ve vücutta kaynaklandığı bölgeye göre değişkenlik gösterir” dedi. En önemli belirtilerden birinin çenede şişlikle birlikte azı dişlerde dökülme olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Demir, “Çenedeki şişlik, enfeksiyona bağlı değilse, antibiyotik kullanımına rağmen devam ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Baş boyun bölgesinde en önemli belirti, lenf bezleri ve bademcikler gölgesinde ortaya çıkan lenf dokusu büyümeleridir. Ateş ve kilo kaybı diğer önemli belirtilerdir. Ateş, birçok çocukluk çağı hastalığının en sık görülen belirtisidir. Ancak ateşin 5 günden uzun sürmesi, eşlik eden karaciğer, dalak ve lenf bezi büyümesi olması durumunda lenfoma riski akılda tutulmalıdır” dedi. Kronik öksürük, nefes darlığı, boyun damarlarında genişlemenin de lenfoma açısından diğer uyarıcı belirtiler olduğunun altını çizen Prof. Dr. Demir, bunların yanı sıra karın ağrısı, karında şişlik, bulantı, kusma, kanlı dışkı ve bağırsak düğümlenmesinin lenfomaya bağlı olabileceğini ifade etti.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...