Böbreği 3,5 aylık kendisi 11 yaşında

Düzenleyen:
Böbreği 3,5 aylık kendisi 11 yaşında

SAĞLIK Haberleri

Türkiye’de ilk defa 3,5 aylık bir bebeğin bağışlanan organları kullanıldı. Samsun’da hayatını kaybeden 3,5 aylık erkek bebeğin her iki böbreği 5 yaşından bu yana böbrek hastası olan 11 yaşındaki Sümeyye Tunç’a takıldı. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinde çıkarılan organlar, İstanbul İstinye Üniversitesi Organ Nakli Merkezinde Prof. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibinin gerçekleştirdiği operasyonla nakledildi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Sümeyye 11 yaşında bir genç kız adayı. Ancak en fazla 7-8 yaşında görünüyor. Şimdi o kocaman zeytin siyahı gözleri ışıl ışıl parlıyor ama uzun yıllar tarifsiz acılar çekti Sümeyye. Siirtli Ayşegül ve Gürhan Tunç çiftinin ilk çocuğuydu. Beş yaşına kadar yaşıtları gibiydi. Hiçbir sağlık problemi yoktu. Sadece yürüyüşü bir farklıydı. Babasının deyimiyle ‘biraz çapraz yürüyordu’. Hastaneye götürdüler. Onlarca test yapıldıktan sonra teşhis kondu. Böbrekleri hasar görmüştü. Sebebi idrar torbasının görevini yapamamasıydı. Yeteri kadar dışarı atılamayan idrarı böbreklere doğru ilerliyor ve Sümeyye’nin minik böbreklerine hasar veriyordu.. Bunun için yedi yaşında ameliyat oldu ama sonuç değişmedi. Yaşıtlarıyla birlikte ilkokula başladı. Sadece ilk iki sene gidebildi. Çünkü annesinin  tak adı verilen işlemle saatte bir  idrarını boşaltması gerekiyordu.   Sümeyye okulunu bırakmak zorunda kaldı… Tak adı verilen işlemin yapılabilmesi için sokağa da çıkamıyordu.  Bu yüzden hiç arkadaşı olmadı Sümeyye’nin… Böbrek hasarı yüzünden büyüyememişti… Babası “Zaten sokağa çıkmak da istemiyordu. Çünkü arkadaşları gibi büyüyememiş olmasından utanıyordu. Tek arkadaşı eve gelen kuzeni oldu…” dedi. Sekiz ay önce Sümeyye’nin böbrekleri tamamen iflas etti. Ev diyalizine başladılar. Günde sekiz saat diyaliz cihazına bağlı yaşamak zorundaydı. Günleri ev ve hastane arasında geçiyordu. Diyalizden kurtulabilmek için Sağlık Bakanlığının organ bekleme listesine yazıldı.

SEVİNÇLİ HABER GECE YARISI GELDİ 

Sonunda sevinçli haber Samsun’dan geldi. Hayatını kaybeden üç buçuk aylık bebeğin ailesi organlarını bağışlamıştı. Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Yarkın Kâmil Yakupoğlu ve arkadaşlarının çıkardığı böbrekler, Sümeyye’ye uyuyordu.  Gece yarısı böbrekler İstanbul’a gönderildi. Birer adet ceviz büyüklüğündeki böbreklerin her ikisi de İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi tarafından gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla Sümeyye’ye nakledildi ve küçük kız diyalizden kurtuldu.

Böbreği 3,5 aylık kendisi 11 yaşında

Sümeyye, 3,5 aylık bebeğin ailesine yazdığı mektupta “Sayenizde benim de artık böbreğim var. Ben de artık gelişeceğim ve sağlıklı yaşayacağım inşallah. Size  ömür boyu dua edeceğim” dedi. Böbrekleri çıkaran Prof. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu’na hitaben yazdığı mektupta ise “ Bir gece yarısı benim için ameliyata girdiniz. Sizi tanımıyorum ama sağlığıma kavuşturduğunuz için sizi çok seviyorum” dedi. 

Böbreği 3,5 aylık kendisi 11 yaşında

 

BEN DE BÜYÜYECEĞİM TEŞEKKÜRLER DOKTOR AMCA

Donör bebeğin böbreklerinin çok küçük olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, bu yüzden her iki böbreğin birden kullanıldığını ve böbreklerin pediatrik nakillerde nadir olarak uygulanan “En-Blok” adı verilen özel bir teknikle takıldığını belirtti. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Merkezi Bilim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Dinçkan “Bugüne kadar gördüğüm en küçük böbreklerdi. Adeta birer ceviz büyüklüğündeydi. Normalde tek böbrek naklediyoruz. Ama altı santimetrenin altındaysa ya da vericinin yaşı küçükse genelde iki böbreği aynı anda takmaya çalışıyoruz. Çünkü teki yetmeyebiliyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre son on senede bir yaşın altında 39 donör çıkmış. Muhtemelen bu bebeğimiz, organları nakledilen en küçük bağışçı” dedi. 

ORGANLARI DA KENDİSİYLE BİRLİKTE BÜYÜYECEK

Geçtiğimiz yıl Organ Nakli Merkezi Yönetmeliklerinde yapılan bir değişiklikle, 18 yaş altı çocuklardan çıkarılan organların, bekleme listesinde acil yoksa yine çocuklara nakledilebildiğini anlatan Prof. Dr. Dinçkan “Bu yönetmelik sayesinde Sümeyye bir çocuktan gelen böbreklere kavuştu. Ülkemizde organ nakli yasa ve yönetmelikleri gelişmiş ülkelerden daha iyi. Tek problem, yeteri kadar kadavradan organ bağışı yapılmaması.. Bu yüzden üç aylık bir bebeğin organlarının bağışı hakikaten çok değerli.  Hiç düşünmeden bebeklerinin organlarını veren o ailenin hakikaten ellerinin öpülmesi gerekir. Bu sayede başka kimseye zarar gelmeden Sümeyye diyalizden kurtuldu. Vücudu büyüme hormonu salgılıyor. Minik böbrekler de onunla birlikte büyüyecek” dedi. 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...