Bitkisel karaciğeri vuruyor

Düzenleyen:
Bitkisel karaciğeri vuruyor

SAĞLIK Haberleri

Araştırmalar, bitkisel ürünlerin yüzde 20’sinde, belirtilen içeriklerin dışında başka maddelerin de olduğunu gösteriyor. Zararlı karışımlar karaciğeri bozuyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Bitkisel ürünlerle tamamlayıcı tıp uygulamaları tüm dünyada giderek artıyor. Doğal ve zararsız olduğu düşüncesiyle bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünler, başta karaciğer hasarı olmak üzere birçok ciddi sağlık sorununa yol açabileceğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Bozkaya, “Bitkisel ürünler de mutlaka doktora sorarak kullanılmalıdır” dedi.
Son yıllarda bu ürünler sebebiyle ortaya çıkan yan etki ve zehirlenmelerin artması üzerine, ürünlerin satışı ile ilgili düzenleme ve kontrollerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Bozkaya “Yapılan araştırmalar, her 10 bitkisel ürünün ikisinde belirtilen içeriklerin dışında başka maddelerin de olduğunu ve bunların bazılarının zehirli olabileceğini gösteriyor” dedi. 
Bitkisel ürünlerin zehirli etkisinde en önemli hedef organın, karaciğer olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bozkaya, bu ürünlerin karaciğer hasarı ve karaciğer yetersizliği yapabileceğine dikkat çekti. Bitkisel ürünlerle ilgili bir diğer önemli problemin de aynı anda kullanılan ilaçlarla etkileşmeleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bozkaya, “Bu ürünler kalp, hipertansiyon, kolesterol, romatizma ilaçları gibi devamlı kullanılan ilaçların bir kısmının etkilerini azaltırken bir kısmının da etkilerini artırmalarıdır. Bu ürünlerin başka ilaçlarla birlikte kullanılması, ilaç ve bitkisel ürünün etkileşimleri sonucunda zehirlenmemelere de sebep olabilir. Hatta ölümle sonuçlanabilir” diye konuştu. 

 

DOĞAL AMA masum değil

Prof. Dr.  Hasan Bozkaya, masum olduğu düşünülen karabaş otu, çörekotu, sinameki, kedi otu, yaban fesleğenin bilinçsizce kullanımının karaciğer hasarına sebep olduğunun bilindiğini söyleyerek, devamlı ilaç kullanan kişilerin dikkat etmesi gereken diğer bitkisel ürünleri de şöyle sıraladı: “Kan sulandırıcı ilaçlar kullanılırken ephedra, sarımsak, zencefil, ginkgo, papaya, physillium gibi bitkisellerin kullanımı, kanama riskini artırmaktadır. Merkezi sinir sistemine etkili ilaçlar kullanırken, kava ve St. John’s Wort gibi bitkisellerin kullanılması sinir sistemi yan etkilerinin ortaya çıkmasını tetikleyebilir.”

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...