'Şekerleme'de büyük tehlike: İpin ucunu kaçırmayın!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Şekerleme'de büyük tehlike: İpin ucunu kaçırmayın!

SAĞLIK Haberleri

Öğle uykusunu sevenler dikkat! Bilim insanları tarafından yapılan son araştırmalara göre, uzun uzun şekerleme yapmak sağlık açısından oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Obezite, yüksek tansiyon ise bunlardan sadece bazıları...

Obezite, dünya çapında bir milyardan fazla insanı etkileyen, büyüyen bir sağlık sorunu. Vücuttaki yağ birikimi, metabolik süreçler sırasında yiyeceğin nasıl sindirildiğine bağlıdır. 'Şekerleme' yapmak gibi yaşam tarzı seçimlerinin bu metabolik mekanizmaları nasıl etkilediğini anlamak, araştırmacıların alışkanlıkların sağlığı nasıl etkilediğini öğrenmelerine yardımcı olabilir.

Bazı ülkelerde 'siesta', Türkiye'de ise 'şekerleme' olarak bilinen öğle uykusu oldukça yaygın bir uygulama. Ancak uyku kalitesini, bilişsel performansı ve metabolik süreçleri etkileme potansiyeline rağmen, şekerleme ve metabolik sağlık arasındaki bağlantı belirsizliğini koruyor. Öte yandan, kimi araştırmalar şekerlemenin faydalarına değinirken, şimdi yeni bir çalışmada süreyi kaçıranları bekleyen büyük tehlikeye vurgu yapıldı.

UZUN SÜRELİ ÖĞLE UYKUSUNDA SİNSİ TEHLİKE

SciTechDaily'nin haberine göre, bir grup araştırmacı, Akdeniz popülasyonundaki 3 bin 275 yetişkinden, özellikle İspanya'nın Murcia bölgesinden gelen verileri inceledi. Uzun 'siesta' yani 'şekerleme' uykusu yapan bireylerin şekerleme yapmayanlara kıyasla daha yüksek vücut kitle indeksine sahip olabildiğini ve metabolik sendroma (MetS) sahip olma ihtimallerinin daha çok olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, siesta yapmayan grupla karşılaştırıldığında, uzun siesta yapan grubun bel çevresi, açlık kan şekeri, sistolik kan basıncı (SBP) ve diyastolik kan basıncı değerleri daha yüksekti.

Mass General Brigham / Brigham and Women's Hospital'dan araştırmacılar, Akdeniz popülasyonundan 3 binden fazla yetişkinde şekerleme, şekerleme süresi ile obezite ve metabolik sendrom arasındaki bağlantıyı değerlendirdi. Araştırmacılar, 30 dakika veya daha uzun şekerleme yapanların, şekerleme yapmayanlara kıyasla;

•    daha yüksek vücut kitle indeksine (boy kilo orantısı dikkate alındığında kilonun fazla olması),
•    daha yüksek kan basıncına
•    kalp hastalığı ve diyabetle ilişkili bir dizi başka duruma sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu buldu. 

Bununla birlikte, kısa süreli öğle uykusuna yatanlarda ise obezite ve metabolik sorunlar için bir risk bulunmadı. Buna karşılık, kısa süre şekerleme yapanların, hiç şekerleme yapmayanlara göre yüksek sistolik kan basıncına (büyük tansiyon) sahip olma ihtimali ise daha düşüktü

Çalışma, Obesity isimli bilimsel dergide yayımlandı. 

ŞEKERLEME SAĞLIĞINIZI ETKİLEYEBİLİR

Profesör Dr. Marta Garaulet, çalışmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Bütün siestalar aynı değildir. Uykunun süresi, konumu ve diğer spesifik faktörler şekerlemenin sağlıkla ilgili sonuçlarını etkileyebilir. Birleşik Krallık'ta geniş bir çalışma popülasyonunda yürüttüğümüz önceki bir çalışma, şekerlemelerin artan obezite riski ile ilişkili olduğunu buldu. Bunun, siestaların kültürel olarak daha yerleşik olduğu bir ülkede, bu durumda İspanya'da geçerli olup olmayacağını ve siesta süresinin metabolik sağlıkla nasıl ilişkili olduğunu belirlemek istedik." dedi. 

Araştırmacılar, uzun şekerlemelerin, geceleri daha geç uyuma, yemek zamanlaması, öğle yemeğinde enerji alımının artması, sigara içme ve şekerlemenin yeri (yatak / kanepe) ile ilişkili olduğunu da buldu. 

(Kaynak:SciTechDaily)

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...