Bilim insanları bile inanmakta güçlük çekti! Çığır açan deney: Kanser hücrelerini saniyeler içinde yok ettiler

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bilim insanları bile inanmakta güçlük çekti! Çığır açan deney: Kanser hücrelerini saniyeler içinde yok ettiler
SAĞLIK Haberleri

ABD'nin önde gelen sağlık kurumlarından Stanford Medicine'de bir grup bilim insanı, gelecekte yeni kanser tedavilerine yol açabilecek umut verici bir keşfe imza attı. Ekip, kanserle savaşta mikrop ve bakterileri yeniden tasarlamayı başardı.

Bilim insanları, kanserle savaşmak için yaptıkları deneylerde cilt temelli mikropların ve bakterilerin genomlarını değiştirdi. Bu değiştirilmiş mikroplar, kanserli farelere verildi ve sonucunda tümörler dağılmaya başladı. Söz konusu bakteri Staphylococcus epidermidis, farelerin postlarından alındı ve belirli tümörlerle ilgili olarak bağışıklık sistemini uyaran bir protein üretmek üzere değiştirildi.

Deney, yeniden tasarlanmış bakterilerin farenin postuna yavaşça sürülmesinden sonra agresif metastatik cilt kanseri türlerini öldürmesiyle büyük bir başarı gösterdi. Ayrıca herhangi bir belirgin iltihaplanma da olmadı. 

Stanford'da biyomühendis olan Doç. Dr. Michael Fischbach, "Bu farelerin yan kısımlarında büyüyen çok agresif tümörler vardı ve onlara, sadece bir bakteri sürüntüsü alıp başlarının tüylerine sürttüğümüz nazik bir tedavi uyguladık." diyerek deneydeki yönteme ilişkin bilgilendirme yaptı.

BAĞIRSAK BİYOMLARININ DÜNYASINA GİRİŞ

Bağırsak biyomları son dönemlerde basında sıkça yer alıyor ancak cilt aynı zamanda milyonlarca bakteri, mantar ve virüse ev sahipliği yapıyor ve bu varlıkların amacı genellikle bilinmiyor. Bu örnekte bilim insanları, Staph epidermidis hücrelerinin CD8 T hücreleri adı verilen bağışıklık hücrelerinin üretimini tetiklediğini buldu. Araştırmacılar temel olarak S. epidermidis'i ele geçirerek spesifik antijenleri hedef alan CD8 T hücrelerini üretti. 

Bu durumda, antijenler cilt kanseri tümörleri ile ilişkiliydi. Hücreler eşleşen bir tümörle karşılaştıklarında, hızla çoğalmaya ve kitleyi küçültmeye veya tamamen söndürmeye başladı. 

Fischbach, "Bu tümörlerin, özellikle bakterileri uyguladığımız yerden uzaktaki bir bölgede yok oluşunu izlemek şok ediciydi. Bunun olduğuna inanmamız biraz zaman aldı." şeklinde konuşarak şaşkınlığını dile getirdi. 

DENEYLER HENÜZ FARELER ÜZERİNDE YAPILDI

Gelişmekte olan tüm kanser tedavilerinde olduğu gibi bazı dikkat edilmesi gereken yerler var. Öncelikle, bu deneyler fareler üzerinde yapılıyor. İnsanlar ve fareler birçok açıdan biyolojik olarak benzerdir ancak fareler üzerinde işe yarayan pek çok tedavi, insanlarda başarısız olabiliyor.

Stanford araştırmacıları, S. epidermidis'in insanlarda bir bağışıklık tepkisini tetikleyip tetiklemediği konusunda hiçbir fikre sahip değil ancak cildimiz bu maddelerle dolu, dolayısıyla değiştirmek için farklı bir mikrop bulmaları gerekebilir. Ayrıca bu tedavi cilt kanseri tümörlerini tedavi etmek için tasarlanmıştır ve bölgesel olarak uygulanır. Kalıntıların iç kanserlere taşınıp taşınmadığı araştırılıyor. 

Bununla birlikte, Stanford ekibi, insanlarla devam etmeden önce hem fareler hem de diğer hayvanlar üzerinde daha fazla test yapılması gerekmesine rağmen, insan denemelerinin önümüzdeki birkaç yıl içinde başlamasını bekliyor. Bilim insanları, bu tedavinin sonunda kanser hücrelerine ek olarak her türlü bulaşıcı hastalığa işaret edilebileceğini umuyorlar.

(Engadget) 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...