Bilim dünyasından korkutan araştırma: Kirli hava anne karnındaki bebeğe de zarar

Düzenleyen: / Kaynak: Daily Mail
- Güncelleme:
Bilim dünyasından korkutan araştırma: Kirli hava anne karnındaki bebeğe de zarar

SAĞLIK Haberleri  / Daily Mail

Yapılan araştırmalarda, anne karnındaki bebeklerin henüz gelişmekte olan akciğerleri ve diğer hayati organlarında hava kirliliğine dair parçacıklar tespit edildi. Kirlilik izleri bebek daha üç aylıkken bile görülebiliyor.

İngiltere'deki Aberdeen Üniversitesi ve Belçika'daki Hasselt Üniversitesi'ndeki bilim adamları, fetüse ulaşıp ulaşamayacaklarını belirlemek için, siyah karbon ya da kurum parçacıkları olarak adlandırılan hava kirliliği nanoparçacıklarını incelediler.

Araştırmacılar ilk kez, kirleticilerin karaciğer, akciğerler ve beyin dahil olmak üzere gelişmekte olan organlara geçtiğine dair kanıtlar keşfetti. Egzoz dumanlarından ve fosil yakıtlardan gelen tehlikeli nanopartiküller, annenin kanından plasenta vasıtasıyla bebeğe geçiyor.

Lancet Planetary Health'te yayımlanan bulgulara göre, anneler ne kadar fazla hava kirliliğine maruz kalırsa, bebekte bulunan siyah karbon nanoparçacıkların seviyesi de o kadar yüksek oluyor.

Aberdeen Üniversitesi'nden Profesör Tim Nawrot, hava kirliliğinin en kötü olduğu bölgelerde yaşayan hamile kadınların ölü doğum yapma, bebeklerinde de sağlık problemleri görülme ihtimalinin fazla olduğunu ifade etti.

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Daily Mail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...