Beynimizi güçlendiriyor, hafızayı zehir gibi yapıyor! Araştırmalarla kanıtlandı…

ABD’de yapılan bir araştırmada, kakao benzeri gıdalardaki flavonoidlerin hafızayı iyileştirdiği ve zihinsel gerilemeyi azalttığı ortaya çıktı. Peki, flavanol yoğunluklu yiyecekler hangileri? Flavonoidler başka ne işe yarıyor?
YAZAR: MELİN ÖZTÜRK / Flavonoidler vücudunuzda üretilen veya dışarıdan gelen serbest radikallerin oksitleyici yani yaşlandırıcı zararlarına engel olan güçlü antioksidanlar olarak biliniyor. Tech Explorist’in haberine göre, Columbia Üniversitesinde yapılan araştırma flavonoid tüketiminin hafıza ile ilişkisine odaklanıyor.
Araştırmada, 3 bin 500 deneğe 3 yıl boyunca günlük 500 miligramlık flavonoid hapı veya plasebo verildi.
Bitkilere ve meyvelere rengini veren flavonoid (flavan-3-ol) bileşeninin günlük 500 miligram takviye gıda olarak verilen deneklerin kelime dağarcığını ve düşünme hızlarını geliştirdiği gözlemlenen araştırmada, kakaoda da bulunan flavonoid maddesinin yaşla ilerleyen hafıza problemlerini yavaşlattığı ve hafıza kapasitesini artırdığı görüldü.
Araştırmada besin takviyesinin halihazırda flavonoid eksikliği çeken deneklerin hafıza fonksiyonlarını geliştirdiği tespit edilirken, söz konusu zihinsel gerilmenin Alzheimer hastalığıyla karıştırılmaması gerektiği ve araştırmanın yaşla ilişkili gerilemeye odaklandığı belirtildi.
HANGİ BESİNLERDE VAR?
Flavonoidlerin yeşil çay, yeşil yapraklı sebzeler, siyah frenk üzümü, soğan, elma, kiraz, şeftali, limon, üzüm ve turunçgiller dahil birçok meyve ve sebzede bulunduğu biliniyor.
BİLİŞSEL FONKSİYONLARI GELİŞTİRİYOR
Araştırmanın yazarlarından Prof. Adam M. Brickman, "Kaydedilen zihinsel gelişme vücutlarında düşük flavonoid seviyeleri saptanan katılımcılarda gözlemlenirken, flavonoid yoğunluklu beslenme alışkanlığının ileri yaşlı insanlarda bilişsel fonksiyonları geliştirdiği görüldü" açıklamasını yaptı.
Diğer yazar Scott A. Small ise yaşam süresinin giderek arttığı bu yüzyılda yaşlanan zihinleri koruma yolunun farklı besinlerden geçtiğine dikkati çekerek, yaptıkları araştırmanın yeni çalışmalara örnek olabileceğini söyledi.
Columbia Üniversitesi ve Brigham & Kadın Hastanesinin ortak yürüttüğü araştırma PNAS dergisinde yayınlandı.
FLAVONOİDLER BAŞKA NE İŞE YARAR?
Birçok gıda ürününde, özellikle meyve ve sebzelerde bulunan flavonoidlerin günlük alım miktarı küresel varyasyon, yaşam tarzı, kültürel beslenme alışkanlıkları ve sosyoekonomik farklılıklardan ötürü ülkeden ülkeye değişir. Yapılan bir çalışmada, dünya çapında flavonoidlerin alım miktarının 50 ila 400 mg / gün arasında olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, son yıllarda flavonoidlerin diyetle alımının sadece flavonlar ve flavonoller gibi sınırlı sayıdaki flavonoid gruplarından ibaret olmadığı, artık tüm flavonoid alt gruplarını içeren beslenme stillerinin yaygınlaştığı rapor edilmiştir.
Sağlığa yönelik faydalarına bakıldığında ise, yapılan bir başka çalışmada, flavonoid alımının artmasıyla kardiyovasküler hastalıklar, tip II diyabet, nörodejeneratif hastalıklar ve kanser gibi bazı kronik hastalıklara yakalanma ihtimalinin azaldığı sonucuna varılmıştır. Flavonid tüketimi arttıkça birçok hastalık riskinin azalmasının flavonoidlerin serbest radikal temizleme potansiyeli ve antioksidan aktivitesinin doğrudan etkisi ile alakalı olduğu tespit edilmiştir.
Derleyen: Turkiyegazetesi.com.tr