Bebeğinizin işitmesini ölçtürün!

Bebeğinizin işitmesini ölçtürün!

SAĞLIK Haberleri

Yenidoğan her 1000 bebeğin 3'ünde işitme kaybı görülüyor. Geç fark edilen işitme kaybı çocuğun konuşmayı öğrenememesine sebep oluyor.

Her yeni doğan bebeğin işitip işitmediğinin 24- 48 saat içinde özel cihazlarla anlaşıldığını söyleyen Politzer Derneği Uluslararası Bilim ve Kulak Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nuri?Özgirgin, "Bu ölçümler, % 100 kesin sonuç vermez. Ancak birkaç ay arayla yapılan ikinci test kesin sonucu verebiliyor. Duyma problemi 6. ayda anlaşılabiliyor ve tedaviye başlamak gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'nın ulaşabildiği yenidoğan bebek sayısı % 80'in üzerinde. Ülkemizde yenidoğanlarda çok başarılı bir proje yürütülüyor. Anacak büyük oranda tesbit edilen işitme kayıplarının tedavisinde sıkıntılar yaşanıyor. Bebeğin sağlıklı akranları gibi duymasını sağlayacak tedaviler bazen ihmal edilebiliyor" dedi. Politzer Derneği gelecek dönem başkanı Prof. Dr. Angel Ramos biyonik kulak olarak adlandırılan işitme sistemlerinin 6.?aydan itibaren takılabildiğini belirterek, "Kodlama sistemleriyle sesi elektrik akımına çevirip işitme siniri aracılığıyla beyne gönderen biyonik kulaklar, başlangıçta çok metalik ses çıkarttığı için adaptasyon?gerekiyordu. Bu alandaki teknolojik gelişmelerle artık kullanıcılar konuşulanları hatta bunun da ötesinde müziğin tüm tınılarını tam olarak algılayabiliyorlar" dedi. nbsp;Biyonik kulağın vakit kaybetmeden takılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ramos, "Bebeklik döneminde çok aktif olan beynin öğrenme yeteneği 5-6 yaşından itibaren zayıflamaya başlar. 6 aydan itibaren yapılacak uygulama sayesinde bebekler anadillerini rahatlıkla öğrenip konuşabilirler. nbsp;İmplantasyon 5- 6 yaş sonrasında yapılırsa yeteri kadar verimli olmaz" diye konuştu.Ziyneti Kocabıyık
TÜRKİYE GAZETESİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...