Bayramda sıcağa çarpılmayın

Bayramda sıcağa çarpılmayın

SAĞLIK Haberleri

Kalp ve tansiyon hastaları, diyabetliler, kanser hastaları, normal kilosunun çok altında ve çok üzerinde olanlar aşırı sıcaklarda risk altındadır.

Son günlerde ülkemizi kavuran aşırı sıcakların kalp, beyin ve diğer hayati organları olumsuz etkileyerek ölümle sonuçlanabilen ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirildi.
Sıcak sebebiyle vücudun hayati fonksiyonlarının bozulduğunu belirten Elazığ Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. İbrahim Halil Akkuş, nbsp;risk grubundaki kişileri uyararak, aşırı sıcakların beyin kanaması, kalp krizi ve felce yol açabileceğini söyledi. nbsp;
TERLEMEK SAĞLIKLIDIR
Sıcak çarpmasının vücudun kendi iç sıcaklığını dengede tutamayıp, mekanizmanın iflas etmesi anlamına geldiğini belirten Dr. Akkuş "Vücut terleyerek bu mekanizmayı dengede tutmaya çalışır. Ancak, yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda, tansiyon ilaçları ve idrar söktürücü ilaç kullananlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Bu durumda sıcak çarpması adını verdiğimiz tablo meydana gelir" dedi. Güneş veya sıcak çarpmasının acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabileceğini ifade eden Dr. Akkuş, belirtileri şöyle dile getirdi:
"Güneş çarpması yaşayan kişinin ateşi 39.4°C üzerindedir; derisi kuru, kırmızı ve sıcaktır; terleme yoktur; bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi görülür. Kişinin nabzı hızlanır, göz çukurları belirginleşir ve görme netliği bozulur. Hayal görebilir. Komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya bilinç kaybı yaşanabilir. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda iyileşme şansı oldukça yüksektir."
KİMLER RİSK ALTINDA
Aşırı sıcaklarda, kalp hastaları, tansiyon hastaları, diyabetliler, kanser hastaları, normal kilosunun çok altında ve çok üzerinde olanlar, psikolojik ya da psikiyatrik rahatsızlığı olanlar, böbrek hastaları, 65 yaş üzeri kişiler, 5 yaş altı çocuklar, hamileler, sürekli ve bilinçsiz diyet uygulayanlar ve yeterli miktarda su içmeyenler risk altındadır.


BULANTI VE BAŞ AĞRISI
Sıcaktan etkilenenlerde bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi görülür. Kişinin nabzı hızlanır, göz çukurları belirginleşir ve görme netliği bozulur. nbsp;


Güneş çarpması yaşayan kişi yavaş yavaş soğutulmalı
Uzm. Dr. İbrahim Halil Akkuş, nbsp;güneş çarpması belirtileri gösteren kişiye yapılacak ilk yardım önerilerini de şöyle sıraladı:
• Güneş çarpması yaşayan kişi hemen serin ve hava akımının olduğu bir yere alınmalıdır.
• Üzerindeki sıkı giysiler gevşetildikten sonra soğuk su ya da soğutucularla vücut ısısı düşürülmeye çalışılmalıdır.
• Islak bezlerle başta ense ve kafa bölgesi serinletilmeli; çok daha sonra dikkatlice soğuk su banyosu yaptırılmalıdır. Birden buz gibi suya sokmak hararetli vücuda şok etkisi yapabilir.
• Hastanın bilinci yerindeyse sadece fazla soğuk olmayan su verilmelidir. nbsp;
• Katı yiyecek verilmemelidir.
• Daha sonra mineral kaybını dengelemek için soda veya 1litre suya 1 tatlı kaşığı tuz karıştırılıp içirtilmeli. Her 10 dakikada bir yudum verilmeli.
• Gerekli durumlarda hava yolu açılmalı ve suni solunum yapılmalıdır.







Başınızı güneşten koruyun
Uzmanlar aşırı sıcaklarda şunlara dikkat etmek gerektiğini söylüyorlar:
• Güneşli günlerde kafa bir başlık, eşarp veya şemsiye ile korunmalı.
• Dışarı çıkarken yüksek faktörlü güneş koruyucuları kullanılmalı.
• Ense ve boyun bölgesini kapatacak şekildeki kıyafetler tercih edilmeli.
• Normalin üzerinde miktarda su tüketilmeli (En az iki litre)
• Tatil döneminde güneşe birden çıkılmamalı. Güneşin dik olduğu saatlerde güneşe çıkılmamalı.
• Yaz aylarındaki şehir ortamında yaşanan aşırı sıcak da çok tehlikelidir. nbsp;Bilhassa çocuk ve yaşlıların trafikte taşıt içinde kalmaları güneş çarpmasının nbsp;sebeplerinden biridir.
• Mümkünse günün serin saatlerinde dışarı çıkmayı tercih edin.



Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...